[准風月談] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (20)

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
同意,個人認為比大部分五千到七千香港裁縫鋪為好。
純個人意見。亦因爲咁所以多數有人問我去邊做衫好,起錶位我都係答db同bt。
起錶位咁高 點跟

其實budget想係2-4k ss有無呢d價位
用個譬喻,唔通有人問想試下飲老威入門有咩好介紹既時候我地叫佢去試king Robert 咩

凡事可以講究,但講究起黎就會要俾番一定水平既錢啦,定律黎。蔗渣價燒鵝味呢家野不存在架

燒鵝價錢蔗渣味道就大把

錯字漏字
Ss 有條line 3k, 唔使大改應該可以below 4k

我試過去開歐洲玩,去ss 買,本身個價已經平過香港,仲有得退稅
King Robert 煮餸我都嫌係嘥我D菜呀!
Meermin today

一樣色wo
Columbus 果支 皮革去污膏 去唔去到蠟?
定係始終要用Renomat?
今年大隻左少少,搞到本身條西裝褸袖長短左少少,應該1/2寸到,變相露得太多手袖 係咪除左改袖無方法喇?改袖又有邊間價錢相宜啲?改少少唔捨得比太貴
請問牛肉乾巴打有無得搞?e.g. 有無d 咩可以補一補/其他方法解決磨皮未加工個問題

驚再著落去佢會磨穿
*解決磨到皮lining 既問題
如果係齋整裇衫巴打有無推介 衣家諗緊西裝係bt/db整 但裇衫個度整埋好似真係有d outbudget 裇衫始終都係粗著過西裝 無咁捨得
貼身衣物唔爽重難受
無,買過對
應該咁講,方法係有,但要拆晒成對鞋
搞完舊錢分分鐘夠你買多幾對
四五舊一件shirt⋯⋯已經好平啦
貴果啲講緊幾千蚊一件
真係唔捨得去買uniqlo囉一係
Fg返工要著西裝
係咪一般要建議整成套連埋褸
Budget 1000-2000
巴打們有咩推介

放對全新連盒Viberg Service Boot
Natural Chromexcel
Size 8 (Viberg size)
2030 Last, Dainite底
$4600
有意請洽
大家有無邊間tailor made 西褲推介?
G2k褲腳好闊,想改做5吋半,有無巴打有介紹?
Budget $300一條左右

Piscini 好似幾好?
5.1/2
Are you kidding???
牛肉飯對鞋
靚野
你好 想問問plain toe 款著落個碼點分辨
剛剛好 同 過緊? 或者你地買有鞋帶款 會點先覺得岩?
就算係5.5x2=11都好窄...
KOL 口中嘅 Condom fit
著慣左闊腳牛後,著返條7.5寸西褲都覺好窄…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞