[准風月談] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (20)

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
我鐘意日本版個cut多啲
過兩日再睇吓係仲係咪咁,到時再算
你有snap 睇下 我都覺日版一定岩亞洲人多d
日版係唔係得日本先有
香港house 有啦,觀塘有間josuite 賣uk 版
house 個價你自己小心d
聽講佢而家係Fascino 退左股
自己出左黎開檔
新個間啲野得唔得我自己未做唔敢講,但睇相就好過佢之前個間,下星期諗住上去𥄫𥄫
成日聽人講 house 好貴個mark up
我係去開日本買
有無圖平時點襯
你應該係買最細個個 size?
洗左佢再黎過啦
出差忍不住手買左
延條個finishing
我好似著34定36,唔係最細
尋日end減價買左件ashby,睇過size chart XS都大過平時著嘅s

但佢唔同款唔同cut,ashby係slim版嘅bedale,日本版係bedale SL ("sl"im)
其實UK版既話 bedale 定係ashby 好d?
因為太趕我冇好好咁check ,同埋我之前cj 的hg 都好企理所以....
你都幾常中伏
新手問 , 準備係陳記做2條冬天褲 ,想係10-15 度著,希望一年都著到3個月
著過flannel , 一星期著一次,不夠一年就起鏡面, 覺得唔抵
希望各位師兄推介一下布料
邊塊flannel係比較襟用 ?
或岩香港天氣既tweed ?

或者其他?
Thank you各位
西裝有冇地方black Friday 有減價?
bedale手工靚d同好似會暖d 但唔slim,睇你要咩
我有一件bristol話係Beaufort 既slim版,但著落都覺得有啲boxy
平時出街著皮鞋會唔會太heavy
Tweed吉肉吉死你呀 如果flannel可以考慮下hfw果隻,唔差的,又平又重更夠暖。

Harrisons既flannel其實都唔差,flannel黎計可以算頭幾位用既yard比fox好好多,Caccioppoli 都有隻防鼓包flannel,我幾年前前響dream bespoke做過兩條效果好好。唯獨Harrison 旗下同caccioppoli 既香港agent食水極深(係「極」深)你預布價係歐洲零售價兩倍以上,我說唔會用喇(Tokami價食千兩,我就不了)

Taylor & lodge果隻LGB worsted flannel我試緊,目前著落感覺唔錯,做左London shunk果尤其好,但佢地岩岩先重組緊,目前大中華agent選擇唔多,亦無咩高重量選擇,多數7-8oz/9-10oz/11-12oz,15oz既得兩個色既斜紋,所以未必岩你10-15度個需求。當然如果你搵舊布,或者會搵到驚喜
Heavy?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞