召喚痴線西(25)

1001 回覆
88 Like 6 Dislike
有時真係望唔透喱個社會
你話我葡萄又好 八婆又好
我真係唔知喱班人憑咩
一開始可能佢地真係有努力過 真心分享過
一個youtuber有冇畀心機拍片 經營
總有viewer會睇到

去到宜加 個個鳩up多過呼吸
日日扮到九唔搭八就當自己有料
畀人講兩句串過西
錢收得貴一貴 做左d咩? 唔撚知
講真我唔係老細 d brand 要畀錢邊個賺我都冇say
但係真係覺得好撚無奈
竟然咁大部分既product 係畀d咁嘔心既人主導
所有供養beggar既brand 全部食屎啦
我真係吹捧唔落 幫襯唔落

總之唔會follow任何一個kol
見親所有片同廣告只會dislike同report
睇到所有助養brand只會係香港永遠blacklist
明星岀po未必有佢咁多like,多過明星唔岀奇
乜jodie供佢讀書/生活?
鬼咩 啲人有星唔睇要睇素人kol

之前咁好姊妹 唔通全部都係假
icu條褲係咩事
寧願蝕運費,上網訂返嚟都唔係香港買
反轉豬肚就係屎
而家好明顯係玩法變晒啦,都唔明點解有d人仲要問阿邊個憑咩收到咁多錢一條廣告 係接受唔到現實定係咩原因呢?
唔理你係邊個,總之你衝到出嚟,人地睇你係為對波定個樣定睇你純粹為花生,總之邊個夠juicy夠多人睇就係網紅就有廣告。呢個風氣係唔會改變到㗎喎,大把人揭露網紅真人上鏡唔同樣呀、整容做雞,咁又點呀?愈揭露咪愈juicy愈多人食花生睇,咁佢咪愈多廣告囉
係周而復始,愈滾愈大㗎喎,講左咁耐sueding pkj咪愈嚟愈多人睇。
身邊有朋友好鐘意睇佢地
我講咗我地啲狙擊內容
佢地覺得收product好好好羨慕
不過 佢地唔會因為呢堆人而消費
其實只係羨慕佢地做出嚟嘅生活
根本達唔到引導人消費
有冇人覺得崠婆個老公明明矮崠婆成截
崠婆係ig po親佢老公既相 佢老公都係高過佢
呢個行為好7阿
Pkj有借人袋?
Sad but true
可能真係無人會研究 究竟啲人會唔會因為kol而買佢地既產品 而搵kol望落的確比搵啲奀星可取 唔理個人幾多負皮 有noise啲公司就覺得有用
無錯
不過我有新睇法
正正係有我地班痴線西成日講佢地
好多有少少姿色又貪威貪小便宜既妹妹都仆去做begger
連登間唔中都有巴打開post講班IG beggers

而家我地成日推post
講到佢地幾好搵
其實變相推動呢一行發展㗎
越多後生𡃁妹同佢地分餅
呢班舊人又要點先生存到?

實例可以參考當年𡃁模文化
你地估下過多十年仲有冇KOL?
可能已經無哂beggers
市場會自然淘汰呢班人
越來越多品牌開始玩素人推廣
覺得仲真實

我地越爆啲beggers買like買followers
遲早啲品牌會用更多素人去做推廣
我覺得有成效㗎
梗係改啦
第一次條片dislike多到咁
平野就掉
名牌就「依個都keep啦」keep多枝都好似好辛苦
但根本唔明佢斷捨離啲乜
根本只係清走自己唔想要嘅 同執一次房
唔係話名牌質素好啲就keep多啲
斷捨離係斷到只係夠用 唔會多餘 簡簡單單咁
真心佢真係要keep咁多支粉底咩
仲話好新keep多陣先
有心斷捨離根本就應有趁仲新 就拎去捐/賣出去
唔係用左一排唔鐘意 又話斷捨離去幫自己清垃圾
純粹針對個條片黎講
只要形象唔好負面都好似大佬b咁基本上都會有pr搵你
好似話佢啲名牌袋 好少影到買既過程 啲盒同unboxing 疑似租

佢之前買名牌波鞋真係幾高調 拍哂片 加上佢不嬲作風 痴線西呢個懷疑幾合理
呢個我都留意到 真係唔簡單
即係有時d野
我唔係要d kol 做聖人 我想佢地做返個正常人姐
想有人睇有人鐘意既 咪認真少少做下swatches 拍下review
想收錢既 咪係片加返AD兩隻字照拍
但係唔好昆鳩d viewers啦大佬
畀唔畀錢買 留返畀人自己決定 唔好下下老點得就點
想扮勁既 咪增值下自己做多少少功課
反正除左自high扮靚同收錢影相我都唔知d beggar有咩做
鍾意抄既 咪抄囉 但係唔該加返個credit 光明正大d
係香港讀咁多年書 知唔知乜撚野叫商品說明條例
乜撚野叫知識產權啊
喱d人私生活點我唔想知 但係企得出黎發明星夢真係畀返少少尊重自己同viewers 啦
我真係好慶幸仲有咁多心水清既痴線西
好多人要羨慕佢地 對住佢地打哂飛機我都冇計
至少我係企係另一邊
對於個d唔撚用腦就睇哂信哂佢地講野 然後事不關己j完又一日既人
都唔知話佢地話佢地天真定on9
香港就係樣樣野都係咁先等仆街
年紀細無能力果班咪係得個恨字囉
搵佢地賣廣告唔係要用kol身份去吸引你地買
而係因為kol多人follow 每次出新product佢地都會第一時間收到再spread開 等件新product接觸面大d 多人知原來xx brand又有新野出
尤其香港得一個電視台 以前係tvb落廣告貴撚到仆街又未必直接reach到target customer
而家fol得班kol既大部分都係target customer
利用kol好處就係 kol賣廣告->好多人知道新產品出左->吸引佢地去專櫃試->再比人sell->再落搭買
所以好多beggar都係收到禮物影一影就算 唔洗講好唔好用 佢地責任只係announce 新product 然後就冇然後
根本啲公司就冇打算要啲kol sell件產品,淨係想勁多人知有新產品岀咗嚟等有興趣既人去試去買。唔係點解啲得幾千follower既靚妹都有products 收姐
大佬b ig story 話十年內要再買樓
佢辭左份工
又想出黎r撈
岩岩睇到佢ig story 又係買左新化妝品
佢斷捨離根本就係為咗有位再買新既化妝品
無做馬架,佢唔係收錢做show,知內幕野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞