[你問我答] 我做agent 狗的那些年

572 回覆
55 Like 1 Dislike

如果覺得agent 好伏可以點算?

你同agent 咩關係先
係經佢請你定純粹經佢搵工

請問有咩分別,我係隨便咁假設問題,麻煩曬巴打

如果純粹經佢搵工 好簡單 咪唔經佢搵 大多agent
如果經佢請就儘速向公司r direct headcount 或轉工算

CAP 現價最少 37K, AL 得7日,其他乜都無
利申:CAP

咁高咩 我地成日好驚聽到candidate 話做開tcon 因為一咁講就姐人工會太高搵唔到工俾佢

利申:自己係呢個價囉

出面冇可能做到呢個價 有啲sa 都冇37k
唯一做tcon 係擔人我上面有講過嘅情況 就係唔renew contract 咁到時就濕滯

咁真係唔知佢有冇食
IT sales 一向底薪唔高 呢排有幫間唔算太cheap 嘅公司請左個半年經驗轉presale 嘅都係16k 底

但係我無commisson

吓做presales 冇commission
咁你工作內容要做咩

個客上黎show room 我present D機比個客 或者帶隻機去客到presnet 唔洗跟客

present 完射返個波比marketing sales

咁你工作內容要做咩

個客上黎show room 我present D機比個客 或者帶隻機去客到presnet 唔洗跟客

但係又要西裝番工 ..
留名
樓豬係大firm做?
我係細firm做左就黎兩個月 唔知個市太靜定我太渣 仲未開到單

tcon 係政府經agent 請it 位 乜野福利都冇
但人工比market price 過好多 一個ap 人工可以到35k 或40k都有聽過

我都唔會想做得耐,做多2-3年
轉番出去,起碼穩定D
我32歲想儲多D錢先

留係政府又好難升到佢CSA
但係出去人工又低左好多

轉番出去,起碼穩定D
我32歲想儲多D錢先

留係政府又好難升到CSA
但係出去人工又低左好多

其實係咪我心頭高,我ive hd畢業,搵it support工,諗住番六日,10k-11k都咁難搵

最低試過比人壓到9k

咁你工作內容要做咩

巴打 我勸你速轉好 就咁聽你咁講好似又唔technical 又唔係真係sales 驚你之後條路好難行
留名
樓豬係大firm做?
我係細firm做左就黎兩個月 唔知個市太靜定我太渣 仲未開到單

我間叫中形啦 年尾係靜嫁 加油啦 同新做係好多野唔熟 慢慢黎

轉番出去,起碼穩定D
我32歲想儲多D錢先

但係出去人工又低左好多

暫時未聽過有人做tcon 你由ap 升sa
tcon 政府野計grading 你ap 底只會俾ap grading 你 做多五年都係ap
不如趁依加仲係37k 出面仲有人接到手就搵份sa 工做幾年再轉番t

但係出去人工又低左好多

暫時未聽過有人做tcon 由ap 升sa
tcon 政府野計grading 你ap 底只會俾ap grading 你 做多五年都係ap
不如趁依加仲係37k 出面仲有人接到手就搵份sa 工做幾年再轉番t
其實係咪我心頭高,我ive hd畢業,搵it support工,諗住番六日,10k-11k都咁難搵

最低試過比人壓到9k

9k 你肯番六日其實11k 唔難喎
你邊度搵多?
留名

咁你工作內容要做咩

巴打 我勸你速轉好 就咁聽你咁講好似又唔technical 又唔係真係sales 驚你之後條路好難行

老實講 我做半年9月開學會讀返書
見到呢個post就諗起我上年in過間head hunt 公司最後都係冇要到offer
因為佢講到要跑數(interview)
雖然人事同工作環境都幾open 但都係冇做到

老實講 我做半年9月開學會讀返書

咁就是但啦 做住先
見到呢個post就諗起我上年in過間head hunt 公司最後都係冇要到offer

做呢行一定要跑 我呀姐都有時會捽我數 不過唔多咁解
聽過有啲同行捽得好勁

17k 起碼有番半年至一年經驗先得
冇經驗唔會俾咁高
寫app 都仲興 好多公司仲搵緊寫app 人
冇話明唔明 你冇做support 已經贏左一半
最重要揀啲大路啲 eg java javascript jsp .net
揀左就從一而终 唔好屎忽痕做開java 話轉 .net
好多搵得多又或成功啲嘅都係由頭到尾都做同一種language (cobol as400呢啲例外)

巴打你話最好由頭到尾都做同一隻language
你點睇做左幾年但係同一時間幾種language都要用嘅programmer?
Career方面有咩建議

但係出去人工又低左好多

睇到你講呢段野
證明你都知個玩法

聽過有啲同行捽得好勁

個陣原本都想要個offer 但條友又質疑我唔係對呢方面好有興趣 (雖然係真)
同埋又要跑數 仲要係新人都要 雖然開頭sit in interview 都ok

睇到你講呢段野
證明你都知個玩法

利申未做過tcon 但聽得人講多
有冇做過ibm 客

聽過有啲同行捽得好勁

個陣原本都想要個offer 但條友又質疑我唔係對呢方面好有興趣 (雖然係真)
同埋又要跑數 仲要係新人都要 雖然開頭sit in interview 都ok

咁呢行係咁喎 所以你接受唔到唔take offer 係正確
做其他sales 都唔會因為你係新人唔洗跑啦 最多target 細啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞