[你問我答] 我做agent 狗的那些年

572 回覆
55 Like 1 Dislike
bgc
txxget hit
lxxker
有冇伏? 定係都係睇唔同agent的?
cv寫工作經驗 點寫最正路?
唔該巴打
周身刀無張利點撚樣算

er.... 磨利其中一把
bgc
txxget hit
lxxker
有冇伏? 定係都係睇唔同agent的?
cv寫工作經驗 點寫最正路?
唔該巴打

睇project SI 係睇projects 如何
好agent 都好重要 有啲會9up 話唔chur 好做 好啲會同你講事實係點
IT 要寫清楚自己每份工用咩language 同skills or database etc. 其他就寫吓develop 咩applications 自己個role 做咩 都夠
訓先 聽朝出G 小姐part 2
留名
呢排搵工見好多agent,有d真係串過馬撚
其實日日linkedin都有agent message我 有時真係唔知點簡
而家其實係咪好少直接去公司in?

同意 有啲同行係好衰
但好多時睇人 我就你好我咪好 你串我態度都唔會好
其實日日linkedin都有agent message我 有時真係唔知點簡
而家其實係咪好少直接去公司in?

我公司就冇喺linkedin 搵人 亦唔會叫人上黎in 除非電話feel 到騎尼
Case 1: G 小姐 (part 2)

到左真正interview 嗰日當然又有小插曲發生 ... 事源間公司要再搭shuttle bus 去,佢一坐上shuttle bus 已經打黎俾我鬧,一頭話「shuttle bus so small 我坐得好唔comfortable 呀!」,另一頭又話「oh my god 要同啲地盤佬一齊搭 seems very cheap!」。我嗰吓都屌晒鬼心諗你咁矜貴你唔搭的士?但我呢啲口講勇猛做就收皮嘅人就梗係冇咁講,只係一路安撫G 大小姐。
好辛苦聽完佢發小姐脾氣終於收線,唔夠五分鐘佢去到門口時又再打黎鬧:「我arrived reception 啦,點解佢要我register 嫁?佢地約左我唔係supposed 已經bookmark 左預左我會黎咩?佢地應該喺門口welcome 我喎!我點都唔會register 嫁啦!」屌!wel 乜撚野come 呀?你當你係邊個呀?係咪要人地fing 住有你個名嘅旗仔大叫「歡迎,歡迎,熱烈歡迎!」咁呀。我好想咁講,但抱歉我只係一個比較多野講嘅毒撚,真正做嘅只好死死氣同個客講扮佢蕩失路要出去接佢。個客唔知頭唔知路當然話冇問題,仲要同我講唔好意思話佢地公司啲路難搵,我嗰吓都好尷尬咁答囉係囉。
到佢interview 完就梗黎例牌打去問吓見成點,佢話:「I think 佢地好satisfied with 我嘅performance 囉 should be no problem! 佢地都話我expect 41k matches with my skills」再加一大輪自吹自擂一番。我咪哦哦哦,佢咁講咪咁聽囉,咁嘅臭西性格人地又點會okay 你呀!諗住呢個都唔okay 就是是但但問幾句快啲收線算。
續 G 小姐 Part 2
到左第日問番個客,佢竟然話G 小姐okay 呀,想約佢做second interview。中間係咁讚佢好醒好有禮貌,仲話佢好有potential 又不拘小節咁喎。大家聽到都你眼望我眼,一開始仲以為佢搞錯左另一個candidate 同G 小姐。大佬,其他都算,有禮貌同不拘小節喎,佢?真係don't play me la! 但經過多番旁敲側擊之下個客都堅持話就係G 小姐,個個candidate 都唔得,最正就G 小姐。
雖然大家都覺得G 小姐好難頂,但個客鍾意,吹脹呀?都要死死氣打俾佢約個second in 。我深吸一大口氣又慢慢呼番出黎,等自己保持平心靜氣之下就打俾佢 ...
我:G 小姐,你尋日咪去左interview嘅,咁間公司都覺得你唔錯。
G 小姐:I told you so! 尋日都feel 到佢地好like 我同覺得我performance 好好。
我:係呀係呀,所以佢地都想同你約番個second in...
G 小姐:What? Second interrrrview? 唔係一次就得咩?點解又要second interview? Why don't they hire me immediately?
我:因為今次要同佢地director 傾番,雖然上次interviewer 都滿意你表現但director 都要傾番睇吓得唔得。
G 小姐:咁今次又要office hour?
我:哦,都唔洗,佢地話明白比較難拎假,所以放工後去番都冇問題。
G 小姐:咁姐係都要去Tseung Kwan O 啦!放工去到都成7點半,its too late! 傾完成9點,我仲邊有時間食飯呀?
..... 我真係呆q 左,依加你請人定人請你,肯就放工都已經好好。好多客睬你都傻,阻佢放工佢寧願唔見。同佢傾左成個鍾佢都係不停話too late 唔肯去,問呀姐點算,呀姐都話冇法,好個客都nice 唯有問吓個客有咩安排囉。
呢個時候大家都好煩嫌,想同個客講唔好約佢算,廢事煩。估唔到呢個客真係咁好,director 竟然肯放工時間話出番市區搵個地方同G 小姐傾。G 小姐一聽到梗係lur 飯應,即時話okay 啦。
到左第日問番個客,佢竟然話G 小姐okay 呀,想約佢做second interview。中間係咁讚佢好醒好有禮貌,仲話佢好有potential 又不拘小節咁喎。大家聽到都你眼望我眼,一開始仲以為佢搞錯左另一個candidate 同G 小姐。大佬,其他都算,有禮貌同不拘小節喎,佢?真係don't play me la! 但經過多番旁敲側擊之下個客都堅持話就係G 小姐,個個candidate 都唔得,最正就G 小姐。
雖然大家都覺得G 小姐好難頂,但個客鍾意,吹脹呀?都要死死氣打俾佢約個second in 。我深吸一大口氣又慢慢呼番出黎,等自己保持平心靜氣之下就打俾佢 ...
我:G 小姐,你尋日咪去左interview嘅,咁間公司都覺得你唔錯。
G 小姐:I told you so! 尋日都feel 到佢地好like 我同覺得我performance 好好。
我:係呀係呀,所以佢地都想同你約番個second in...
G 小姐:What? Second interrrrview? 唔係一次就得咩?點解又要second interview? Why don't they hire me immediately?
我:因為今次要同佢地director 傾番,雖然上次interviewer 都滿意你表現但director 都要傾番睇吓得唔得。
我:哦,都唔洗,佢地話明白比較難拎假,所以放工後去番都冇問題。
G 小姐:咁姐係都要去Tseung Kwan O 啦!放工去到都成7點半,its too late! 傾完成9點,我仲邊有時間食飯呀?
..... 我真係呆q 左,依加你請人定人請你,肯就放工都已經好好。好多客睬你都傻,阻佢放工佢寧願唔見。同佢傾左成個鍾佢都係不停話too late 唔肯去,問呀姐點算,呀姐都話冇法,好個客都nice 唯有問吓個客有咩安排囉。
呢個時候大家都好煩嫌,想同個客講唔好約佢算,廢事煩。估唔到呢個客真係咁好,director 竟然肯放工時間話出番市區搵個地方同G 小姐傾。G 小姐一聽到梗係lur 飯應,即時話okay 啦。

呢間公司好似幾好做

呢間公司好似幾好做

當時我只覺個客太好人 不過之前幫佢請啲人個個都做得好開心嘅

呢間公司好似幾好做

呢間仲請唔請人

呢間公司好似幾好做

呢間仲請唔請人

同問

呢間仲請唔請人

同問

依加應該請夠 我都好掛住呢個客

呢間仲請唔請人

同問

我覺得 人搵工 工搵人 呢啲野雙向
點解見工要做到隻狗咁

搵好工既同時 公司又需要人才

以人為本既公司真係好難得

同問

點解見工要做到隻狗咁

啱呀 唔贊成做狗 有時啲客太難頂我地都唔會再做或者直情話佢
但又有時啲candidate 都好串 態度又衰

點解見工要做到隻狗咁

以前year3搵summer intern個陣都試過有個interviewer一睇完cv就係咁串人 話學d野舊之類 間野係荃灣

點解見工要做到隻狗咁

以前year3搵summer intern個陣都試過有個interviewer一睇完cv就係咁串人 話學d野舊之類 間野係荃灣

呢啲真係癲 你咁串人人地都唔會做你間公司啦

之後睇住佢jobsDB出左幾個月post

之後睇住佢jobsDB出左幾個月post

我地都有客太奄尖 自己出ad 出左半年又經我地請都請唔到人
最後系Director睇中左G 小姐?

同意 有啲同行係好衰
但好多時睇人 我就你好我咪好 你串我態度都唔會好

一開始唔知佢係agent黎,我已經做狗咁,好好禮貌

點知佢串到仆街,完全一副高高在上既姿態
成個打扮同態度都好似早幾年個d睇唔起香港人既地產佬咁

係咁話我咩都唔識一大堆簡稱英文字講出黎,問我知唔知咩黎,我唔知又串串貢咁笑

屌你,我問你咩叫Av,你都唔知問緊咸片,電器野定係復仇者聯盟啦下話

ck係ck律師樓定賣衫呀?

最好笑係佢講番個全名出黎,我講兩句有關既野發現佢係咩都唔識

最後仲要掉左我去in份同it完全無關既工
最後系Director睇中左G 小姐?

請看下回分解 今晚出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞