[你問我答] 我做agent 狗的那些年

572 回覆
55 Like 1 Dislike
呢排搵工見好多agent,有d真係串過馬撚

同意 有啲同行係好衰
但好多時睇人 我就你好我咪好 你串我態度都唔會好

一開始唔知佢係agent黎,我已經做狗咁,好好禮貌

點知佢串到仆街,完全一副高高在上既姿態
成個打扮同態度都好似早幾年個d睇唔起香港人既地產佬咁

係咁話我咩都唔識一大堆簡稱英文字講出黎,問我知唔知咩黎,我唔知又串串貢咁笑

屌你,我問你咩叫Av,你都唔知問緊咸片,電器野定係復仇者聯盟啦下話

ck係ck律師樓定賣衫呀?

最好笑係佢講番個全名出黎,我講兩句有關既野發現佢係咩都唔識

最後仲要掉左我去in份同it完全無關既工

呢啲咪唔專業 大多agent 嘅senior會喺新人真正同candidate 傾之前俾晒training 廢事佢乜7都唔識咁
有無幫人搵Tcon 工?
CAP, CSA 分別咩價位?
自己學歷唔高又冇乜專長,做緊第二份工,但覺得唔太岩自己(唔知係咪公司問題),依家有d迷茫,點先可以搵到岩自己既工?

嘩 呢個問題我諗我老細都答你唔到
其實冇話啱唔啱嘅 唔鍾意番工就正常 個個都想份工又開心又高人工又近 但冇可能 搵到份冇咁討厭嘅工已經好好
不過你做邊行先?

Merchandising 我公司流失量都幾大下
同事唔錯但個老闆 好驚份份工都係咁

無 唔做tcon
ap 大約25k 至35k sa 大約35k 至45k
睇agent 食水幾深
自己學歷唔高又冇乜專長,做緊第二份工,但覺得唔太岩自己(唔知係咪公司問題),依家有d迷茫,點先可以搵到岩自己既工?

嘩 呢個問題我諗我老細都答你唔到
其實冇話啱唔啱嘅 唔鍾意番工就正常 個個都想份工又開心又高人工又近 但冇可能 搵到份冇咁討厭嘅工已經好好
不過你做邊行先?

Merchandising 我公司流失量都幾大下
同事唔錯但個老闆 好驚份份工都係咁

er... 轉啦 冇乜發展
老細衰就正常

無 唔做tcon
睇agent 食水幾深

可唔可以介紹下Tcon既野
聽講係政府個邊? 但好似好少al
呢排搵工見好多agent,有d真係串過馬撚

同意 有啲同行係好衰
但好多時睇人 我就你好我咪好 你串我態度都唔會好

係咁話我咩都唔識一大堆簡稱英文字講出黎,問我知唔知咩黎,我唔知又串串貢咁笑

屌你,我問你咩叫Av,你都唔知問緊咸片,電器野定係復仇者聯盟啦下話

呢啲咪唔專業 大多agent 嘅senior會喺新人真正同candidate 傾之前俾晒training 廢事佢乜7都唔識咁

我見條友好似仲係呀頭黎

無 唔做tcon
睇agent 食水幾深

tcon 係政府經agent 請it 位 乜野福利都冇
但人工比market price 過好多 一個ap 人工可以到35k 或40k都有聽過

我見條友好似仲係呀頭黎

咁間agent blacklist 得
巴打
我而家搵緊13個月
搵工時expected salary應該寫 新人工x13
定跟返每月average寫落去

無 唔做tcon
睇agent 食水幾深

但人工比market price 過好多 一個ap 人工可以到35k 或40k都有聽過

聽落好吸引 不過跳左入去就一世做政府 跳唔返出黎
巴打
我而家搵緊13個月

兩樣都寫,例如:15k-18k*12+bonus/14k-16k*13+bonus 咁
廢事俾人誤會
但多數公司interview 時會要再填application form 寫expected salary
巴打
我而家搵緊13個月

兩樣都寫,例如:15k-18k*12+bonus/14k-16k*13+bonus 咁
廢事俾人誤會
但多數公司interview 時會要再填application form 寫expected salary

唔該晒巴打
咁上到去張form如果冇位寫幾多個月,又應該點寫呢

聽落好吸引 不過跳左入去就一世做政府 跳唔返出黎

係嫁 同埋裡面做好悶 基本上冇乜野做 同埋唔算太stable 因為當你人工太高間agent 冇錢賺佢會寧願搵個新又低人工啲等佢有錢賺 亦冇乜升職 ap join ap 走 sa join sa 走
巴打
我而家搵緊13個月

廢事俾人誤會

唔該晒巴打

如果情況許可最好事先打聽吓公司出13定12 再按照黎寫
如果真係完全唔知 就自己老老土土寫明18k*12+bonus 咁 因為多數公司係12 如果係13 個interviewer 或hr 見你寫12個價 佢通常會話番俾你知我地公司13嫁 咁你到時就可以再adjust
依家大公司請文員仔一般最多出到幾錢

唔該晒巴打

如果真係完全唔知 就自己老老土土寫明18k*12+bonus 咁 因為多數公司係12 如果係13 個interviewer 或hr 見你寫12個價 佢通常會話番俾你知我地公司13嫁 咁你到時就可以再adjust

學到野, 做左咁耐寫cv 都無寫到expected salary, 因為我覺得可能d 顧主見到你獅子口個機會就低左

我自己就咁諗
佢俾唔到我心目中既價就見到無謂
依家大公司請文員仔一般最多出到幾錢

咁同問我做IT 搵幾錢冇分別
文員都分好多種 但唔係Manager level 一個senior 22k-25k 好盡
有無b2b sales推介

學到野, 做左咁耐寫cv 都無寫到expected salary, 因為我覺得可能d 顧主見到你獅子口個機會就低左

我自己就咁諗
佢俾唔到我心目中既價就見到無謂

都係嫁 寫明碼實價會好啲 人地hr 請個位有budget
佢見唔到你個人工就有兩樣野會做 一覺得唔想煩見黎徙gas 就扔左佢算 二就覺得見吓囉睇吓幾錢 但如果唔啱價又係徙你同佢時間 不過hr 多數懶 大多偏向前者
有無b2b sales推介

巴打唔好意思 剩係sharing 同答野
唔會介紹工唔想俾人話r 人
想問下一grad就做左 oracle erp既 hrms同 finance既 support 同少少 development

呢條係咪黑路黎
好驚中年危機 而家22k*13
thanks
可唔可以答到我一個超市buyer 30歲可以去到幾錢人工? 再跟住40歲正常去到幾錢人工咩職位
想問下一grad就做左 oracle erp既 hrms同 finance既 support 同少少 development

呢條係咪黑路黎
好驚中年危機 而家22k*13
thanks

嘩咁雜嘅 揀定一條行好喎巴打
做IT 除非你做infra 最好專注做一樣
但第一份工人工算唔錯啦!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞