[你問我答] 我做agent 狗的那些年

572 回覆
55 Like 1 Dislike
巴打 network 仔 有Ccnp 2年經驗可以叫到幾多

而家得19k 10日AL Contractor
支持分享
想問agent多唔多幫FG搵工

咁多 公司要俾錢agent 請人 唔會俾錢請fresh grad

都係呀 呢幾年市道差
hr 我嗰時做得13k
農曆年後會好啲

同問 多數新年後咩時間會多d opening? 2月?定3月先會多返d

2月中至尾啦 啲人通常初7先開始真正做野 同過完年要走嘅人都遞晒信 啲公司係時候搵人

明白哂 多口問多句 多唔多公司Hr請 FG?
巴打 network 仔 有Ccnp 2年經驗可以叫到幾多

而家得19k 10日AL Contractor

睇job nature 如果你有掂得多security 或networking 任何一方面可以22k up 如果冇淨係做低能troubleshoot就 ...
支持分享

多謝巴打
唔係做IT,純粹想問點樣可以搵agent幫手

好多agent 會喺求職網出ad send cv 過去就有人打俾你

同問 多數新年後咩時間會多d opening? 2月?定3月先會多返d

2月中至尾啦 啲人通常初7先開始真正做野 同過完年要走嘅人都遞晒信 啲公司係時候搵人

多 但人工低
巴打想問下pre-sales engineer 其實開幾多?

我fg 間Agent offer左間大公司pre-sales engineer 比我 開我12.5k 食得深唔深

利申:asso engine fg
一直想問agent公司靠咩為生?

抽你地佣?收其他公司廣告費?
巴打想問下pre-sales engineer 其實開幾多?

我fg 間Agent offer左間大公司pre-sales engineer 比我 開我12.5k 食得深唔深

份contract 係同agent 簽定公司簽?如同直接同公司簽agent 冇食你價
同埋presales engineer asso 又冇經驗係咁上下 有冇話commission 點計?
一直想問agent公司靠咩為生?

抽你地佣?收其他公司廣告費?

係 抽佣或者介紹費 我平時done 一個offer 大約500-2000 不等 但都係公司出俾我嘅佣,佢實際上收個客收多我就唔知

份contract 係同agent 簽定公司簽?如同直接同公司簽agent 冇食你價
同埋presales engineer asso 又冇經驗係咁上下 有冇話commission 點計?

同agent簽
純粹好奇想知其實平時開幾錢
Asso 仔入到大公司做已經心滿意足 儲一排經驗再算

多 但人工低

低成點?有冇10000?

同agent簽

咁真係唔知佢有冇食
IT sales 一向底薪唔高 呢排有幫間唔算太cheap 嘅公司請左個半年經驗轉presale 嘅都係16k 底

多 但人工低

低成點?有冇10000?

聽好多得10000至11000
唔係做IT,純粹想問點樣可以搵agent幫手

好多agent 會喺求職網出ad send cv 過去就有人打俾你

如果覺得agent 好伏可以點算?

你同agent 咩關係先
係經佢請你定純粹經佢搵工

同agent簽

咁真係唔知佢有冇食
IT sales 一向底薪唔高 呢排有幫間唔算太cheap 嘅公司請左個半年經驗轉presale 嘅都係16k 底

但係我無commisson

同agent簽

咁真係唔知佢有冇食

今日first day 全日睇資料 拾檯 係到扮工

CAP 現價最少 37K, AL 得7日,其他乜都無
利申:CAP

我都唔會想做得耐,做多2-3年
轉番出去,起碼穩定D
我32歲想儲多D錢先

轉番出去你要接受到人工冇乜升又或跌 冇咁嘅心理準備好難轉番出commercial

都係,咁我繼續Tcon 吧啦
雖然日日5:45 走好爽

tcon 係政府經agent 請it 位 乜野福利都冇
但人工比market price 過好多 一個ap 人工可以到35k 或40k都有聽過

CAP 現價最少 37K, AL 得7日,其他乜都無
利申:CAP

咁高咩 我地成日好驚聽到candidate 話做開tcon 因為一咁講就姐人工會太高搵唔到工俾佢

利申:自己係呢個價囉

同agent簽

咁真係唔知佢有冇食

吓做presales 冇commission
咁你工作內容要做咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞