[你問我答] 我做agent 狗的那些年

572 回覆
55 Like 1 Dislike
L先生個故事睇到有啲sad

我嗰時同佢傾仲sad

3年 Java developer 負責backend server
Banking industry
In house
做過d financial project
想知下市價。

正常25k 加減2k 左右

爸打你真係貼地好多
係隔離個 IT post 見到d人工真係得啖笑

利申 我都係根據我呢幾年見嘅candidate 同受過嘅training 大概答 可能有錯都唔奇
如果NETWORK CONSULTANT 有10年EXP大約搵幾錢個月。無CCIE

通常都38k up 係CCIE 就可能差2-3k

原來有CCIE都係爭2-3K

有cert 冇cert 唔會差太多 普通in house 雇主唔太concern 除非做SI 或做政府project 好睇cert 人地先會理
如果NETWORK CONSULTANT 有10年EXP大約搵幾錢個月。無CCIE

有cert 冇cert 唔會差太多 普通in house 雇主唔太concern 除非做SI 或做政府project 好睇cert 人地先會理

好想快啲睇埋L先生,有冇得加速
仲有冇多d經歷
直接答話太老唔係年齡歧視係乜嘢 平機會見啦

好想快啲睇埋L先生,有冇得加速

請見諒 每日即打冇存貨
仲有冇多d經歷

之後會share 多幾個
直接答話太老唔係年齡歧視係乜嘢 平機會見啦

我唔係正義超人 個客俾得錢我地搵有要求係正常嘅 同就算投訴佢又有咩用 佢又唔會因為咁請L 先生
出邊d公司興唔興mule esb呢樣野 岩岩上完個course 考埋試
留名,想睇故仔
唔係做IT冇嘢問
出邊d公司興唔興mule esb呢樣野 岩岩上完個course 考埋試

唔太多聽 可能我孤陋寡聞
樓主有d 情景題想請教下
話說我之前就in 間大集團(你知我唔係IT 行業 ), 咁都過左好多關去到最後見大佬, 咁見既時候過程都好順利,大佬都好滿意, 咁當時我都認為我可以拎到個offer ,但之後等消息既時候就不了了之...

咁樓主我想問既係,比如我同另一個應徵者所有既條件同經驗個d 都差唔多,但個個人自己減薪, 我叫20k ,另外一個叫18k。係咁既情況下大集團無所謂寧願俾多2k 要個好既定還是都係睇budget 要一個少2k?

睇budget 佢有得揀 兩個又差唔多一定係揀個平嘅
多大集團都係cheap 嫁
Case 2: L 先生(Part 3)
半個月嘅時間眨吓眼就過,L 先生自己已經冇再咁落力去搵IT 工,反而走左去見啲保安工。其他agent 亦全部消失晒,我中間都一路有幫L 先生send申請去唔同公司但都石沉大海冇回音。呀姐中間無數次勸過我放棄L 先生,唔好再徙時間,但我冇理到。
呢個時候我打開個mailbox,竟然見到之前interview L 先生個客介紹左個新客黎,仲指明話係想見L 先生。同新客傾左幾句,佢就話其實佢地係一間中水企嘅外貿公司,間公司只有三十幾個staff,啲staff 全部都係年紀比較大嘅人,個個由後生做到依加。佢地一路請唔到人嘅原因係個老細年紀都大,本身都諗住做多五六年,等佢啲同事退晒休就摺左間公司佢。另外因為同事大多年紀大,唔太識用電腦,所以希望個IT support 可以做埋user training 教吓佢地用電腦咁,但之前黎見工啲人個個一聽到呢樣野就耍手又擰頭,所以一聽佢個朋友(之前見過L 先生個客)講起就覺得L 先生應該會okay 。
同L 先生講完個情況之後,佢都話冇問題,因為佢自己都係諗住做多五六年,等個女大學畢業冇咁重負擔就唔做。個客interview 傾完就直接請左L 先生,叫佢第二日番工,人工仲俾佢二萬佢,話覺得佢值二萬先真。
呢件事令我好開心,我嘅努力冇白廢到,終於幫到L 先生搵工,但亦係因為佢自己有真材實料先可以搵到一間又啱佢又好做人地又賞識佢啲公司。
L 先生好客氣,喺番左新工嘅第二個星期就打黎話想請我食飯,要好好多謝我。我梗係話唔洗,一黎佢自己有料先有人請,二黎其實我都有佣收,真係唔洗咁客氣。佢見我咁堅持拒絕就算,係咁講唔該晒我之後就收左線。
過多一個月,當我以為呢件事已經完滿結束時,我一食完lunch 番到公司就見到有個生果籃擺左喺我枱面,仲有張卡。我一打開張卡,裡面寫住:
「哥哥仔,好多謝你之前咁盡力幫我搵工。我依加份工番得好開心,同事亦都好好,有時我地放假仲一齊出去飲茶。
我知你話你都有錢收所以唔肯俾我請你食飯,但唔係你幫我搵,我都冇依加份工做。
多謝你!

工作愉快!
L 先生」
啲同事見到就即刻拎起左幾個蘋果切左黎食,其實我唔食生果,但我都成個蘋果食晒,平時覺得陣味又酸又澀嘅蘋果,竟然變得好甜,好甜。
想問幫高層搵到工,agent會分到幾多錢?
想問幫高層搵到工,agent會分到幾多錢?

間間唔同計法

其實出面都有一堆工寫住CCIE is a must, 事實上係咪都唔太重要?

做Networking上咗40k之後要諗上Manager定係有其他path?

其實出面都有一堆工寫住CCIE is a must, 事實上係咪都唔太重要?

做Networking上咗40k之後要諗上Manager定係有其他path?

Must有可能係因為要買cert做partnership。

係 其實可以唔洗理佢照send 除左政府有呢類requirement 其他公司多數都係得個寫字
可以考慮consultant

Must有可能係因為要買cert做partnership。

有啲係 但大多係寫住咁 我會建議照send 反正冇cost
It想轉management 讀pmp有冇用
定係應該讀返個master
It想轉management 讀pmp有冇用
定係應該讀返個master

pmp 好啲 個cost 冇咁大同大多公司會想要pmp 多
睇完L先生個經歷眼濕濕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞