[你問我答] 我做agent 狗的那些年

572 回覆
55 Like 1 Dislike
巴打介唔介意add我telegram, ID: jdjoej24737 有d好苦惱既問題想請教巴打
巴打介唔介意add我telegram, ID: jdjoej24737 有d好苦惱既問題想請教巴打

sor 冇telegram 可以喺度問

sor 冇telegram 可以喺度問

咁算啦 行頭太細驚自爆 不過都唔該巴打
好緊張
樓主快d 寫埋part 3得唔得, 好吊癮
Case 3: T 先生 (Part 2)
為左防止第一次嘅事發生,T 先生去見工嘅前一日我已經打定電話俾佢提佢去interview,又教埋佢搭地鐵唔好搭巴士易啲預時間,上埋MTR Trip Planner 幫佢計埋要幾點出門口,仲不停提佢記得起身。T 先生又開始番佢啲臭串格係咁嫌我煩,又話自己知知知你唔洗係咁講。我都唔想係咁講,平時我亦唔會咁做,但你上次真係訓唔醒!
到左interview 嗰日,我特登早左一個鍾起身,就係為左提佢去interview 同睇吓佢會唔會又唔知醒。喺interview 時間前兩個鍾我已經打定俾佢,睇佢起左身未。打去時T 先生聲稱自己啱啱起左身,準備梳洗。再過多半個鍾我又再打俾佢問佢出左門口未,佢話出左。咁我就諗,起左身又出左門口應該穩陣啦,就冇再打俾佢,廢事佢又嫌我煩。
去到八點半,佢突然send 左封email 俾我,內容寫住「my location」,仲attached 左一張google map 嘅cap 圖俾我,地點大約係喺九龍灣德福。我一見到封email 即時r 晒頭,你send google map cap 圖俾我做乜尻。真係想話我知你去到邊,你就咁講句咪得。又覺得佢好奇怪,無啦啦咁好死話我知去到邊?嗰下都係諗佢可能俾我煩得太緊要,唔想我再打俾佢好似老婆check 老公去左邊咁,所以先話定俾我知佢去到邊。
隔多陣我九點三番到公司,凳都未坐暖,個客就打黎。
客:喂!T 先生仲未到!
我:吓?佢啱啱八點半話去到九龍灣喎!我睇睇佢係咪蕩失路先。
客:我唔理佢蕩失路定點,總知依加我未見到人。你啲野跟得咁差嫁!上次佢又話塞車,今次又話蕩失路,係咪玩野?
我:唔係唔係,唔好意思呀,我搞清楚件事係點先。

條友講野串77,又咪一個7頭皮
請問AP, SA, SSA 人工咩range到? 完全無概念
請問AP, SA, SSA 人工咩range到? 完全無概念

只答到你general 中位數 實際depends 做咩project 咩field AP ~25k SA ~33k-35k SSA~40k

儘量 番工時間好忙日日放工即打 請見諒 睇吓睇日食lunch 可否偷偷打埋出

儘量 番工時間好忙日日放工即打 請見諒 睇吓聽日食lunch 可否偷偷打埋出
係外資銀行做咗兩年IT PMO跳去其他行做PMO人工大概係幾多/應該叫幾多?
巴打 有冇axa內部工介紹 齊牌
係外資銀行做咗兩年IT PMO跳去其他行做PMO人工大概係幾多/應該叫幾多?

人工實冇你做banking 咁高 應該冇乜公司接到手
巴打 有冇axa內部工介紹 齊牌

sor 巴打唔會介紹工 但可以答career 相關野

咁如果轉其他bank頂盡可以叫幾多?
感激巴打
多謝巴打解答 推

咁如果轉其他bank頂盡可以叫幾多?
感激巴打

你依加幾多?
可唔可以請教下我應唔應該寫落CV

Asso讀完後做左 四個月marketing temp job ,之後政府工做左四月又辭左,因為入番讀大學。而家準備Grad執緊CV糾結緊要唔要寫

多謝巴打先

睇你想搵咩工啦 marketing temp 可以寫 但要後面寫明temp 咁
政府就最好唔好
做乜成日上到去interview先知份工做既野,工時同agent講既有好大分別

好彩尋日識執生
推文
其實係講故台
btw it狗做到嘔
如果fg做左一個月工冇啦啦比人炒左 咁寫唔寫落cv到好?
唔寫變左有5個月空白期
如果fg做左一個月工冇啦啦比人炒左 咁寫唔寫落cv到好?
唔寫變左有5個月空白期

No
做乜成日上到去interview先知份工做既野,工時同agent講既有好大分別

好彩尋日識執生

你見SI?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞