[你問我答] 我做agent 狗的那些年

572 回覆
55 Like 1 Dislike
我係一個85後嘅廢青,喺幾年前機緣巧合之下去左一間agent 度做,無錯,就係所有IT 人同高登仔最憎嘅job agent 。喺呢間公司做嘅期間簡直係見盡大量搵工人嘅人生百態,做左幾廿年野嘅人原來可以係唔識見工嘅呢啲已經好小事,更多你諗都諗唔到嘅更大有人在。
先簡單講吓唔同agent 類型,有部份agent (姐通常最乞人憎嗰啲)係靠食candidate 人工同雇主出份糧中間嘅差價為生,所以佢地會儘量壓到candidate 價有幾低得幾低。另外一種就係收雇主俾嘅介紹費,介紹費價錢方法都有幾種,有啲係以candidate 嘅人工一個百分比黎計,有啲就係固定左,總知請一個就收一份介紹費咁。而我公司就係後者。
基於我公司唔會壓低candidate 價,通常同啲candidate 嘅關係會相較為好,亦因為咁佢地願意分享多啲自己嘅野俾我地知,所以中間除左一啲騎尼case 外亦會有啲感人開心case。
我會分享一啲好笑或者印象特別深刻嘅case,同時都係你問我答post 有咩會儘量答
利申戴定頭盔先,中間任何人名地點公司名如有雷同就應該係我搞錯或者發夢聽番黎
我係一個85後嘅廢青,喺幾年前機緣巧合之下去左一間agent 度做,無錯,就係所有IT 人同高登仔最憎嘅job agent 。喺呢間公司做嘅期間簡直係見盡大量搵工人嘅人生百態,做左幾廿年野嘅人原來可以係唔識見工嘅呢啲已經好小事,更多你諗都諗唔到嘅更大有人在。
先簡單講吓唔同agent 類型,有部份agent (姐通常最乞人憎嗰啲)係靠食candidate 人工同雇主出份糧中間嘅差價為生,所以佢地會儘量壓到candidate 價有幾低得幾低。另外一種就係收雇主俾嘅介紹費,介紹費價錢方法都有幾種,有啲係以candidate 嘅人工一個百分比黎計,有啲就係固定左,總知請一個就收一份介紹費咁。而我公司就係後者。
基於我公司唔會壓低candidate 價,通常同啲candidate 嘅關係會相較為好,亦因為咁佢地願意分享多啲自己嘅野俾我地知,所以中間除左一啲騎尼case 外亦會有啲感人開心case。
我會分享一啲好笑或者印象特別深刻嘅case,同時都係你問我答post 有咩會儘量答
利申戴定頭盔先,中間任何人名地點公司名如有雷同就應該係我搞錯或者發夢聽番黎

咁咩歲數咩人工有無得講下?

我今年28 做左大約三年 人工時時唔同 好景就四萬都有 唔好就兩萬多啲啦
屌你老母臭閪食屎狗你老母比狗屌
留名

咁咩歲數咩人工有無得講下?

我今年28 做左大約三年 人工時時唔同 好景就四萬都有 唔好就兩萬多啲啦

sorry. wanna know the market price for other HK ppl job

sorry 好難咁講 我就做IT 多 其實好講你現時份工Job nature 同人工 如果你依加做啲野好19咁 其他公司未必肯俾多 又或如果你依加份人工低 佢地都唔會俾多 轉一份工大約加3k 至 4k 左右
如果好大路咁講 一個IT support 仔9k 至20k 俾盡 programmer under 3年25k 以下 3年後個range 就好大 有啲仲係廿幾又或十幾 k 有啲醒嘅就三十幾到四十都有
Case 1 : G小姐 (part 1)

G 小姐係一間出名航空公司嘅Business Analyst (幫手同technical IT 同users 中間做溝通嘅人),佢人工大約三萬三左右。當初打電話俾佢同佢傾時都正正常常,問佢點解想轉工就都係嗰啲話想升職加人工咁,係人工比較獅子開大口啲話轉工要求四萬一。有鑒於佢做IT都做左成十幾年,而BA 經驗就大約有六年,又啱啱手頭上有個客想搵啲比較junior 啲嘅project manager (比Business Analyst 高級啲),就介紹左嗰份工俾佢。佢自己就住九龍區中心點,油尖旺嗰區,而佢依加做緊間航空公司就喺機場嗰邊,幫佢申請份工就喺將軍澳區。
到約interview 時就黎料,開始港女tone又嫌遠又嫌要請假見工煩,但明明一開始幫佢申請時已經講晒公司名同地點佢話冇問題先申請又講到自己好有興趣咁。但都冇計,個客約到,佢煩都要湊嫁啦,唔係陣間唔肯去又要俾呀姐鬧。
我:但一開始都講好晒你話冇問題先申請,依加人地約到都一定要office hour 見啦,你會唔會可以拎到隻呀?
G 小姐:吓?乜咁麻煩,after work唔得咩?airport 去好遠喎!乜唔係佢就我嫁咩?
我:吓 ... 咁你依加搵工都要俾啲誠意都要見工嫁,冇理由一開始就要人就晒你嫁!
G 小姐:咁煩嫁!我個schedule very packed!TKO 又好遠!我要再rearrange 我啲job schedule 先得喎,I will reply you tomorrow 啦!
一聽佢啲高音港女tone 已經覺得好討厭,但都仲要同佢傾左幾轉佢先勉為其難大發慈悲,星期一臨放工先俾左星期三下午時間我話得嗰日得,叫我幫佢約間公司。當時已經覺得佢好難搞,因為人地間公司要見一個manager 級嘅人都唔係搵二打六去見,而係要夾番幾個唔同parties (例如senior 啲啲manager 或director 等)嘅時間。當佢只俾到一個晏晝時間我仲要放工時間先覆,變左個客得番一日時間去安排。不過好好彩啱啱嗰日個客都得閒就定左嗰日。
係咪會幫人
係咪會幫人

係咪會幫candidate改好cv再比公司?
其實點寫cv先係好?
我都想轉工
有冇介紹?
我都係做IT project (做緊BA/PM role, 但無呢個title) 我可唔可以搵你介紹工比我 >0<
係咪會幫人

係咪會幫candidate改好cv再比公司?
其實點寫cv先係好?

會 有兩種人 一係太懶一係寫太多
前者通常我地會問好多野 因為啲人唔會寫晒自己做啲野 就會幫佢地加番
後者就要刪晒啲冇用嘅廢字
最後就執format
寫cv 最好係簡潔 hr 好懶唔鍾意睇咁多野
所以啲咩小學中學拎咩獎有做義工呢啲就唔好寫 最重要寫清楚學歷工作經驗同要求人工
我都想轉工
有冇介紹?

唔好意思唔想俾人話r 人
請見諒
其他career 相關問題會儘量答
主要咩公司叫你地幫手搵人
主要咩公司叫你地幫手搵人

咩公司都有 公營機構又有大公司又有細公司又有
不過老老豆豆 搵得我地請啲公司一係就好奄尖 一係請人流程要搞好耐搞到中間好多人reject offer 一係就好煩好多文件野填 一係就cheap 成日想低過市價請人
依家邊個field最吃香
咩field 人工升得最快
我都係做IT project (做緊BA/PM role, 但無呢個title) 我可唔可以搵你介紹工比我 &gt;0&lt;

屌你老母
依家邊個field最吃香
咩field 人工升得最快

你意思係IT? 定general 咁講 其他我唔算太熟
試過搵工間agent叫我直接做佢入面個位 即係你做緊個啲
正常唔會係candidate 入面r人入去做架嘛
Ps我係搵marketing
不過可能係個間公司
你大部分時間係咪要OT
試過搵工間agent叫我直接做佢入面個位 即係你做緊個啲
正常唔會係candidate 入面r人入去做架嘛
Ps我係搵marketing
不過可能係個間公司
你大部分時間係咪要OT

咁古怪 正常唔會喎 可能間公司好等人洗 呢啲佢請都唔好做 一係好mean 一係又係cheap
一時時 大多時間準時收工 但如果咁啱同個candidate 傾緊野就會遲 試過有次傾offer OT 左兩個鍾
我覺得應該OT所以冇做到
但你份人工好似都唔錯
你啲同行係咪都有咁上下
我覺得應該OT所以冇做到
但你份人工好似都唔錯
你啲同行係咪都有咁上下

睇人 有啲得萬頭 好睇彩數 轉數快唔快同講野叻唔叻
其實份工有時都悶要係咁打電話 如果你接受到都唔錯
我都係做IT project (做緊BA/PM role, 但無呢個title) 我可唔可以搵你介紹工比我 &amp;gt;0&amp;lt;

屌你老母

點解要鬧我,屌返你老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞