[你問我答] 我做agent 狗的那些年

572 回覆
55 Like 1 Dislike
你接觸咁多candidate
其實女人係咪普遍麻煩過男人

exac7ly!!!!! 女人唔講道理只講feel 同佢傾career path 佢唔理 錢 佢唔理 最重要feel
之後g 小姐case 會見到更多
我依家份工都係agent介紹
都做左年半,算不過不失
最近個agent whatsapp問返我近況
我同佢講plan緊轉工
但我只係文員仔,自知冇咩競爭力
但又想揾多一兩千
佢問我想轉咩工,我都答唔到佢
依家邊個field最吃香
咩field 人工升得最快

你意思係IT? 定general 咁講 其他我唔算太熟

IT
一次性同埋食人工
大約會食幾多錢?
問過格離team既senior佢話間agent一年會食30k 但我fg仲要的 avg salary
覺得underpaid緊

exac7ly!!!!! 女人唔講道理只講feel 同佢傾career path 佢唔理 錢 佢唔理 最重要feel

你間agent 咁好,會幫人傾埋career path

想知你當初點入行
一次性同埋食人工
大約會食幾多錢?
其他fg問過格離team既senior佢話間agent一年會食30-50k 但我fg仲要的 avg salary
我依家份工都係agent介紹
都做左年半,算不過不失
最近個agent whatsapp問返我近況
我同佢講plan緊轉工
但我只係文員仔,自知冇咩競爭力
但又想揾多一兩千
佢問我想轉咩工,我都答唔到佢

有時啲agent 都唔錯 同有啲公司只會經agent 請 大家互惠互利姐 好嘅可以俾到好多意見你
你轉啲有啲一技之長嘅工 好似project coordination 嘅工會好啲 普通admin 冇乜發圍
依家邊個field最吃香
咩field 人工升得最快

你意思係IT? 定general 咁講 其他我唔算太熟

IT

development
做java 同 .net 最大路又多公司請
support 就最唔好 冇發達冇升職
普遍financial 或banking 人工會高啲 但唔stable 因為好多都cut 人 IT 一向首當其衝俾人cut 或轉用vendor service
一次性同埋食人工
大約會食幾多錢?
其他fg問過格離team既senior佢話間agent一年會食30-50k 但我fg仲要的 avg salary

唔定嫁 真係睇公司同agent 點deal 有啲好平好有啲好貴
你覺得自己underpaid 咁你依加大約幾多?同做IT 邊個field?

你間agent 咁好,會幫人傾埋career path

想知你當初點入行

唔傾career path 傾咩 agent 係要同人傾career 啦
同埋呃呃氹氹冇用 又唔係健身中心 份工candidate 做幾日唔做都冇用 我都想佢好
當初本身係想做in house hr 但做過覺得好悶就試吓做agent 一做都覺得有興趣 咪一路做
有冇case係去其他國家做野?有冇呢方面advice?
自己學歷唔高又冇乜專長,做緊第二份工,但覺得唔太岩自己(唔知係咪公司問題),依家有d迷茫,點先可以搵到岩自己既工?
一次性同埋食人工
大約會食幾多錢?

唔定嫁 真係睇公司同agent 點deal 有啲好平好有啲好貴
你覺得自己underpaid 咁你依加大約幾多?同做IT 邊個field?

做programmer仲要maintain好多野
人工的13-16k
計返差唔多係我人工20-40%
有冇case係去其他國家做野?有冇呢方面advice?

我暫時冇跟過 要成日travel 嗰啲就有
唔多role 會咁請人 如果真係好想外國做野 你可以搵啲MNC 再申請調去其他國家嘅分公司 不過可能會調你去大陸
如果fresh grad做java 15.5k 算唔算under pay緊
自己學歷唔高又冇乜專長,做緊第二份工,但覺得唔太岩自己(唔知係咪公司問題),依家有d迷茫,點先可以搵到岩自己既工?

嘩 呢個問題我諗我老細都答你唔到
其實冇話啱唔啱嘅 唔鍾意番工就正常 個個都想份工又開心又高人工又近 但冇可能 搵到份冇咁討厭嘅工已經好好
不過你做邊行先?

做programmer仲要maintain好多野
人工的13-16k
計返差唔多係我人工20-40%

其實差不多 programmer 一開始唔會太高 做多三兩年就會開始升得好快 依加份工做左大約幾耐? 一年左右可以轉 搵份人工高啲
如果fresh grad做java 15.5k 算唔算under pay緊

係算好好 大把得13k

係算好好 大把得13k

我以為出邊好多17k
而家出邊寫app仲興唔興
我仲諗緊將來行咩路
而家做緊好多web service野
另外仲學緊angular js 2
巴打指條明路黎

係算好好 大把得13k

我以為出邊好多17k
我仲諗緊將來行咩路
巴打指條明路黎

17k 起碼有番半年至一年經驗先得
冇經驗唔會俾咁高
寫app 都仲興 好多公司仲搵緊寫app 人
冇話明唔明 你冇做support 已經贏左一半
最重要揀啲大路啲 eg java javascript jsp .net
揀左就從一而终 唔好屎忽痕做開java 話轉 .net
好多搵得多又或成功啲嘅都係由頭到尾都做同一種language (cobol as400呢啲例外)

係算好好 大把得13k

我以為出邊好多17k
我仲諗緊將來行咩路
巴打指條明路黎

冇經驗唔會俾咁高
最重要揀啲大路啲 eg java javascript jsp .net
揀左就從一而 唔好屎忽痕做開java 話轉 .net
好多搵得多又或成功啲嘅都係由頭到尾都做同一種language (cobol as400呢啲例外)

自膠

我以為出邊好多17k
我仲諗緊將來行咩路
巴打指條明路黎

冇經驗唔會俾咁高

自膠

咁睇黎我都係主攻java同javascript好d la
我打算夠一年就轉工啦 如果叫20k會唔會大想頭左

冇經驗唔會俾咁高

自膠

咁睇黎我都係主攻java同javascript好d la
我打算夠一年就轉工啦 如果叫20k會唔會大想頭左

Java 都好呀 多啲選擇
20k唔會呀 大多公司都okay 會見
我有個半年經驗java 仔都有公司肯18k 請
周身刀無張利點撚樣算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞