[你問我答] 我做agent 狗的那些年

572 回覆
55 Like 1 Dislike
聽你咁講 我做support真係唔洗旨意有前途 我都係襯而家叫做人工唔錯去進修下
我title叫support 但我就要成日幫間公司troubleshoot server room d 野 改野 測野 仲多過support users

做deskside support 真係好難有運行
趁仲可以就轉去network server infra

但真係一個毒藥黎 真係太comfort zone

係揀依加舒服之後辛苦定依加辛苦之後舒服之別
想問下一grad就做左 oracle erp既 hrms同 finance既 support 同少少 development

呢條係咪黑路黎
好驚中年危機 而家22k*13
thanks

嘩咁雜嘅 揀定一條行好喎巴打
做IT 除非你做infra 最好專注做一樣
但第一份工人工算唔錯啦!

thanks巴打
btw第2份工黎 第1份得15k
都算係專注做一樣既
做oracle database寫下sql咁

有冇d咩大公司係推介
做緊2 間都係港資大公司
第一間係佢個仔既
第二間係佢既 d福利都好差

做dba 都唔錯嫁
外資通常會好啲
SI 黎講有做過exdlifx offer 唔太壓價同啲人都話幾好做
in house 就太多好難講

做多年去試下外資先
其實佢地鐘意請d咩人

我title係 analyst programmer
但係冇ap人工。。。
應該行唔到dba條路
好怕oracle d product唔再hit
咁我就真係即刻失業

thanks巴打
btw第2份工黎 第1份得15k
都算係專注做一樣既
做oracle database寫下sql咁

有冇d咩大公司係推介
做緊2 間都係港資大公司
第一間係佢個仔既
第二間係佢既 d福利都好差

做dba 都唔錯嫁
外資通常會好啲
SI 黎講有做過exdlifx offer 唔太壓價同啲人都話幾好做
in house 就太多好難講

做多年去試下外資先
其實佢地鐘意請d咩人

我title係 analyst programmer
但係冇ap人工。。。
應該行唔到dba條路
好怕oracle d product唔再hit
咁我就真係即刻失業

佢俾高啲title 你去掩飾番人工
唔洗咁擔心嘅 最少廿年內oracle 都仲hit
我初初入行啲人夠話microsoft product 好快冇人用
到依加個個仲用緊
有無pm工介紹?
非Fresh grad
有無pm工介紹?
非Fresh grad

唔會介紹工 sor 唔想r 人咁
我係一個85後嘅廢青,喺幾年前機緣巧合之下去左一間agent 度做,無錯,就係所有IT 人同高登仔最憎嘅job agent 。喺呢間公司做嘅期間簡直係見盡大量搵工人嘅人生百態,做左幾廿年野嘅人原來可以係唔識見工嘅呢啲已經好小事,更多你諗都諗唔到嘅更大有人在。
先簡單講吓唔同agent 類型,有部份agent (姐通常最乞人憎嗰啲)係靠食candidate 人工同雇主出份糧中間嘅差價為生,所以佢地會儘量壓到candidate 價有幾低得幾低。另外一種就係收雇主俾嘅介紹費,介紹費價錢方法都有幾種,有啲係以candidate 嘅人工一個百分比黎計,有啲就係固定左,總知請一個就收一份介紹費咁。而我公司就係後者。
基於我公司唔會壓低candidate 價,通常同啲candidate 嘅關係會相較為好,亦因為咁佢地願意分享多啲自己嘅野俾我地知,所以中間除左一啲騎尼case 外亦會有啲感人開心case。
我會分享一啲好笑或者印象特別深刻嘅case,同時都係你問我答post 有咩會儘量答
利申戴定頭盔先,中間任何人名地點公司名如有雷同就應該係我搞錯或者發夢聽番黎

最多試過一單 deal 收幾錢?

試過每個月收二千 收足一年

我 agent 做一個 deal 大約係呢個數8-15倍
不過佢好難先 close 到一個 deal
想搵hr 但現正新年好少人請 (起碼jobsDB 小見)
Fg 係味好難搵工 搵咗兩個月都係得兩三個offer (但得11k)所以推咗 平均FG hr 有幾多 ? 幾時再搵工會多機會啲 ? (聽人新年開多公司請人 但新年後其實即是幾月到 ?)

最多試過一單 deal 收幾錢?

做senior 位係唔同啲
巴打你見最多一次跳幾多 %?
係咪通常跳一次都係 30% 左右?

無 唔做tcon
ap 大約25k 至35k sa 大約35k 至45k
睇agent 食水幾深

可唔可以介紹下Tcon既野
聽講係政府個邊? 但好似好少al

tcon 係政府經agent 請it 位 乜野福利都冇
但人工比market price 過好多 一個ap 人工可以到35k 或40k都有聽過

CAP 現價最少 37K, AL 得7日,其他乜都無
利申:CAP
樓主再個死港女重有無下文, 反而再想知多d

以佢既性格我覺得佢可能會skip 左你直接踩上門搵你個客

之後冇再理佢啦 佢冇個客contact 所以搵唔到
唔係佢實夠膽死咁做
依加有時喺database 再見番佢個名都忍唔住笑

不過佢跟得幾好
Interview 有比料,間唔時又識搵下我傾下

但人工比market price 過好多 一個ap 人工可以到35k 或40k都有聽過

我都唔會想做得耐,做多2-3年
轉番出去,起碼穩定D
我32歲想儲多D錢先
Fg 係味好難搵工 搵咗兩個月都係得兩三個offer (但得11k)所以推咗 平均FG hr 有幾多 ? 幾時再搵工會多機會啲 ? (聽人新年開多公司請人 但新年後其實即是幾月到 ?)

都係呀 呢幾年市道差
hr 我嗰時做得13k
農曆年後會好啲
巴打你見最多一次跳幾多 %?
係咪通常跳一次都係 30% 左右?

唔係我跟 隔離同事幫過個轉一轉加左成萬 24k-> 34k
唔係計percentage support 就大約2k development 5k-6k

咁高咩 我地成日好驚聽到candidate 話做開tcon 因為一咁講就姐人工會太高搵唔到工俾佢

不過佢跟得幾好
Interview 有比料,間唔時又識搵下我傾下

正常都會咁做 佢個個月收錢 你唔做佢咪冇得收

都係呀 呢幾年市道差
hr 我嗰時做得13k
農曆年後會好啲

同問 多數新年後咩時間會多d opening? 2月?定3月先會多返d
樓主再個死港女重有無下文, 反而再想知多d

以佢既性格我覺得佢可能會skip 左你直接踩上門搵你個客

之後冇再理佢啦 佢冇個客contact 所以搵唔到
唔係佢實夠膽死咁做
依加有時喺database 再見番佢個名都忍唔住笑

如果有41k 我赤臘角番沙頭角我都肯呀

btw 重有無其他故仔聽下

會有呀 不過之後啲就唔會咁長

我都唔會想做得耐,做多2-3年
轉番出去,起碼穩定D
我32歲想儲多D錢先

轉番出去你要接受到人工冇乜升又或跌 冇咁嘅心理準備好難轉番出commercial

都係呀 呢幾年市道差
hr 我嗰時做得13k
農曆年後會好啲

同問 多數新年後咩時間會多d opening? 2月?定3月先會多返d

2月中至尾啦 啲人通常初7先開始真正做野 同過完年要走嘅人都遞晒信 啲公司係時候搵人
想問agent多唔多幫FG搵工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞