[你問我答] 我做agent 狗的那些年

572 回覆
55 Like 1 Dislike
Fg做左半年QA,經agent介紹 想問下QA係咪都無乜發展

都唔係嘅 qa 都還好 做吓testing

三至五

In house/vendor?係咪要比較大既先出到呢個價

問題比較多唔好意思

in house 唔多vendor ba 位
都唔係 正正常常都有

Thanks
Fg做左半年QA,經agent介紹 想問下QA係咪都無乜發展

都唔係嘅 qa 都還好 做吓testing

我係某電訊公司入面做既,平時都係做下apps testing咁,不過唔係perm,headcount計落agent公司,諗住做夠一年搵第二份工

你不如試吓r間公司有冇得轉你做direct headcount 啦
想問埋多數公司搵BA既requirement係咩
使唔使要有cert果d
定係睇你做過咩project
想問埋多數公司搵BA既requirement係咩
使唔使要有cert果d
定係睇你做過咩project

冇乜特別 都係啲要communication 好
唔洗cert 但最好有做過technical side
會睇跟開咩project

我係某電訊公司入面做既,平時都係做下apps testing咁,不過唔係perm,headcount計落agent公司,諗住做夠一年搵第二份工

你不如試吓r間公司有冇得轉你做direct headcount 啦

應該難d啦,我同team 另外兩個同事做左2年幾都無轉佢地做perm
另外仲想問呢其實Qa 既人工可以去到幾高架

咁就惡搞啲
QA 同ba 差唔多類型黎 人工都差唔多 四十零咁上下
做電器sales計哂所有野平均每月16k是咪underpaid?
大學畢業 年半經驗
做電器sales計哂所有野平均每月16k是咪underpaid?
大學畢業 年半經驗

唔識 我做IT

應該難d啦,我同team 另外兩個同事做左2年幾都無轉佢地做perm
另外仲想問呢其實Qa 既人工可以去到幾高架

咁就惡搞啲
QA 同ba 差唔多類型黎 人工都差唔多 四十零咁上下

都係睇年資

同睇你job nature
你係咪叫kenny

勿相認
但你地食it水真係食得太深..
我而家番緊間中資抽我成3,40%

公司唔係呢隻唔清楚
但係你覺得佢食水深可以自己搵過份
想問下一grad就做左 oracle erp既 hrms同 finance既 support 同少少 development

呢條係咪黑路黎
好驚中年危機 而家22k*13
thanks

嘩咁雜嘅 揀定一條行好喎巴打
做IT 除非你做infra 最好專注做一樣
但第一份工人工算唔錯啦!

thanks巴打
btw第2份工黎 第1份得15k
都算係專注做一樣既
做oracle database寫下sql咁

有冇d咩大公司係推介
做緊2 間都係港資大公司
第一間係佢個仔既
第二間係佢既 d福利都好差
個港女講野真係咁既tone? 夾住d咁撚九唔搭八既"英文"?
咁撚柒既一個臭四竟然可以搵到4萬幾 仲要in兩次都過到關 有無問返個客佢in果陣詳細情況
想問下一grad就做左 oracle erp既 hrms同 finance既 support 同少少 development

呢條係咪黑路黎
好驚中年危機 而家22k*13
thanks

嘩咁雜嘅 揀定一條行好喎巴打
做IT 除非你做infra 最好專注做一樣
但第一份工人工算唔錯啦!

thanks巴打
btw第2份工黎 第1份得15k
都算係專注做一樣既
做oracle database寫下sql咁

有冇d咩大公司係推介
做緊2 間都係港資大公司
第一間係佢個仔既
第二間係佢既 d福利都好差

做dba 都唔錯嫁
外資通常會好啲
SI 黎講有做過exdlifx offer 唔太壓價同啲人都話幾好做
in house 就太多好難講
我係一個85後嘅廢青,喺幾年前機緣巧合之下去左一間agent 度做,無錯,就係所有IT 人同高登仔最憎嘅job agent 。喺呢間公司做嘅期間簡直係見盡大量搵工人嘅人生百態,做左幾廿年野嘅人原來可以係唔識見工嘅呢啲已經好小事,更多你諗都諗唔到嘅更大有人在。
先簡單講吓唔同agent 類型,有部份agent (姐通常最乞人憎嗰啲)係靠食candidate 人工同雇主出份糧中間嘅差價為生,所以佢地會儘量壓到candidate 價有幾低得幾低。另外一種就係收雇主俾嘅介紹費,介紹費價錢方法都有幾種,有啲係以candidate 嘅人工一個百分比黎計,有啲就係固定左,總知請一個就收一份介紹費咁。而我公司就係後者。
基於我公司唔會壓低candidate 價,通常同啲candidate 嘅關係會相較為好,亦因為咁佢地願意分享多啲自己嘅野俾我地知,所以中間除左一啲騎尼case 外亦會有啲感人開心case。
我會分享一啲好笑或者印象特別深刻嘅case,同時都係你問我答post 有咩會儘量答
利申戴定頭盔先,中間任何人名地點公司名如有雷同就應該係我搞錯或者發夢聽番黎

最多試過一單 deal 收幾錢?
個港女講野真係咁既tone? 夾住d咁撚九唔搭八既"英文"?
咁撚柒既一個臭四竟然可以搵到4萬幾 仲要in兩次都過到關 有無問返個客佢in果陣詳細情況

係 仲要好強調啲r s ed 音 你地睇都還好 我當時聽仲難頂
個客淨係話佢好醒係咁讚 可能interview 同本性係兩個人
聽你咁講 我做support真係唔洗旨意有前途 我都係襯而家叫做人工唔錯去進修下
我title叫support 但我就要成日幫間公司troubleshoot server room d 野 改野 測野 仲多過support users

做deskside support 真係好難有運行
趁仲可以就轉去network server infra
我係一個85後嘅廢青,喺幾年前機緣巧合之下去左一間agent 度做,無錯,就係所有IT 人同高登仔最憎嘅job agent 。喺呢間公司做嘅期間簡直係見盡大量搵工人嘅人生百態,做左幾廿年野嘅人原來可以係唔識見工嘅呢啲已經好小事,更多你諗都諗唔到嘅更大有人在。
先簡單講吓唔同agent 類型,有部份agent (姐通常最乞人憎嗰啲)係靠食candidate 人工同雇主出份糧中間嘅差價為生,所以佢地會儘量壓到candidate 價有幾低得幾低。另外一種就係收雇主俾嘅介紹費,介紹費價錢方法都有幾種,有啲係以candidate 嘅人工一個百分比黎計,有啲就係固定左,總知請一個就收一份介紹費咁。而我公司就係後者。
基於我公司唔會壓低candidate 價,通常同啲candidate 嘅關係會相較為好,亦因為咁佢地願意分享多啲自己嘅野俾我地知,所以中間除左一啲騎尼case 外亦會有啲感人開心case。
我會分享一啲好笑或者印象特別深刻嘅case,同時都係你問我答post 有咩會儘量答
利申戴定頭盔先,中間任何人名地點公司名如有雷同就應該係我搞錯或者發夢聽番黎

最多試過一單 deal 收幾錢?

試過每個月收二千 收足一年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞