[你問我答] 我做agent 狗的那些年

572 回覆
55 Like 1 Dislike
如果fg做左一個月工冇啦啦比人炒左 咁寫唔寫落cv到好?
唔寫變左有5個月空白期

No

yes no 千其唔好寫
俾人抄仲衰過idle

人工實冇你做banking 咁高 應該冇乜公司接到手

咁如果轉其他bank頂盡可以叫幾多?
感激巴打

你依加幾多?

30k,頂盡未,定仲有得加?

咁如果轉其他bank頂盡可以叫幾多?
感激巴打

你依加幾多?

30k,頂盡未,定仲有得加?

未頂盡嘅 嗌多4k 好 預俾人壓少少
我想問我應該主攻angular js 2 定java 好景d
我想問我應該主攻angular js 2 定java 好景d

Java 大路啲
其實我都仲係唔sure 係香港興唔興send thank you letter. 係英國時d 鬼成日send
其實我都仲係唔sure 係香港興唔興send thank you letter. 係英國時d 鬼成日send

唔興 啲人會覺得你癲左
今日有冇文呀
留名
畢業3.5年,主要做Java backend API , 想轉去 data analyst ,有無咩方法?

搵啲role 又有java 又有data analysis 野 冇可能一下子轉
Case 3: T 先生 (Part 3)
收左線我就即call T 先生睇吓佢搞乜,佢話自己去到觀塘搵左好耐路都搵唔到,叫我幫佢同個客道歉話遲,心諗乜得你路痴到咁,間野喺APM 都好易搵姐,地鐵站附近乜真係咁難搵咩。一路電話遠距離遙控佢點行,佢就一路話行錯路,又唔識路,搵極都搵唔到,最後成十點先到到間公司門口。當中啲時間個客已經不停打黎屌老母,係咁鬧我啲野跟得差,又話晒佢時間搞到佢要等佢成個鍾乜乜柒柒咁。雖然佢講嘅說話好難聽,但都冇辦法,個candidate 柒就等於我柒,個客鬧我都正常。
到左十點十分,個客又打黎,我真係俾佢講啲野嚇親。
客:你個T 先生話,你同佢約係約十點見工,所以佢先十點到!你搞咩呀,做啲野錯晒...
我:吓!我send 晒confirmation email 俾佢大大隻字寫明九點,仲forward 埋俾你,你都收到仲覆我thanks 嫁。
客:我唔理你同佢點溝通啦!總知依加佢咁講,就一定係你做錯野。仲有,我都未講完,你個咁嘅T 先生一坐低唔夠五分鐘就無啦啦棟左起身,一粒聲都唔出推門走左。我同line manager 都呆晒,我即時追出去問佢咩事,佢竟然望住我哼左一聲,然後冷笑住咁走左。
我聽完都嚇到呆晒:唔係掛,會唔會係佢突然有咩急事要走?
客:唔係!中間佢完全冇睇過電話,係毫無預兆地突然成個人好似僵屍咁彈左起身,冇講過任何野更冇解釋過就走左。
我開始亂講:可能佢同line manager 之前合作過,有不愉快事情發生?
客:唔好玩啦!我地個line 今年先喺美國請番黎,之前一路喺美國做野從來未黎過香港!
我都已經無話可說,唔好話諗藉口開脫,我係直情完全諗唔明T 先生點解要咁做。講大話賴我講錯interview 時間俾佢聽都算,可能佢唔想留個壞印象俾人,但無端端走左又唔解釋呢樣我諗極都唔明。我一路咁諗時個客就一路喺電話爆鬧我,上至祖宗下至我呀妹都鬧埋咁濟。
大家可能會問我,點解你唔打俾佢問?梗係有啦,但次次打去一係就暫時未能接通,一係就唔聽,T 先生從此消失左。
直到今時今日,我地成班同事都仲會提起T 先生呢件事,但無論我地點發揮金田一精神都仲係諗唔明佢咩動機,呢單case 一路都高鋸我地懸案list 嘅榜首。
其實你地係咪成日都會係背後講d 客/candidate 是非
Case 3: T 先生 (Part 3)
收左線我就即call T 先生睇吓佢搞乜,佢話自己去到觀塘搵左好耐路都搵唔到,叫我幫佢同個客道歉話遲,心諗乜得你路痴到咁,間野喺APM 都好易搵姐,地鐵站附近乜真係咁難搵咩。一路電話遠距離遙控佢點行,佢就一路話行錯路,又唔識路,搵極都搵唔到,最後成十點先到到間公司門口。當中啲時間個客已經不停打黎屌老母,係咁鬧我啲野跟得差,又話晒佢時間搞到佢要等佢成個鍾乜乜柒柒咁。雖然佢講嘅說話好難聽,但都冇辦法,個candidate 柒就等於我柒,個客鬧我都正常。
到左十點十分,個客又打黎,我真係俾佢講啲野嚇親。
客:你個T 先生話,你同佢約係約十點見工,所以佢先十點到!你搞咩呀,做啲野錯晒...
我:吓!我send 晒confirmation email 俾佢大大隻字寫明九點,仲forward 埋俾你,你都收到仲覆我thanks 嫁。
客:我唔理你同佢點溝通啦!總知依加佢咁講,就一定係你做錯野。仲有,我都未講完,你個咁嘅T 先生一坐低唔夠五分鐘就無啦啦棟左起身,一粒聲都唔出推門走左。我同line manager 都呆晒,我即時追出去問佢咩事,佢竟然望住我哼左一聲,然後冷笑住咁走左。
我聽完都嚇到呆晒:唔係掛,會唔會係佢突然有咩急事要走?
客:唔係!中間佢完全冇睇過電話,係毫無預兆地突然成個人好似僵屍咁彈左起身,冇講過任何野更冇解釋過就走左。
我開始亂講:可能佢同line manager 之前合作過,有不愉快事情發生?
客:唔好玩啦!我地個line 今年先喺美國請番黎,之前一路喺美國做野從來未黎過香港!
我都已經無話可說,唔好話諗藉口開脫,我係直情完全諗唔明T 先生點解要咁做。講大話賴我講錯interview 時間俾佢聽都算,可能佢唔想留個壞印象俾人,但無端端走左又唔解釋呢樣我諗極都唔明。我一路咁諗時個客就一路喺電話爆鬧我,上至祖宗下至我呀妹都鬧埋咁濟。
大家可能會問我,點解你唔打俾佢問?梗係有啦,但次次打去一係就暫時未能接通,一係就唔聽,T 先生從此消失左。
直到今時今日,我地成班同事都仲會提起T 先生呢件事,但無論我地點發揮金田一精神都仲係諗唔明佢咩動機,呢單case 一路都高鋸我地懸案list 嘅榜首。

似癲佬
痴線佬
其實你地係咪成日都會係背後講d 客/candidate 是非

點會唔講
最後竟然係咁
Case 4: S 先生 (Part 1)

S 先生係一個典型IT 宅男,一grad 就喺間vendor 做左一年contract .net programmer,完左合約後間vendor 話唔太滿意佢表現就冇再同佢renew。佢自己一開始send cv 已經send 得好雜,只要係.net 嘅工佢就send,有咩公司叫佢去見都見,但都一路搵唔到工,我同佢傾時佢搵programmer 工已經搵左半年。半年間佢都好多interview,有啲SI 公司直情唔同team 嘅team head 佢都見過晒,仲見過幾次咁。
未同佢傾時,就咁睇佢cv 仲以為佢可能係啲好picky 嘅人,搵工嫌三嫌四好似驗屍官咁,又或者好懶,但就算係咁,根據佢profile,又只係嗌萬四蚊應該大把公司請啦,點會成半年都搵唔到工咁奇怪。打俾佢前已經有晒心理準備佢可能勁臭串又或九唔搭八。
今次唔打我同佢對話,唔係因為我懶,係因為打唔到,根本成個電話佢講過嘅野兩隻手數得晒,仲要大多都係哦,好,嗯,唔該,答我野都係一問一答咁,佢唔係唔想同我傾,而係好似唔識講野咁。同佢傾左幾次都知其實佢份人真係冇乜所謂,佢住鰂魚涌又唔介意地點,番邊都得就算元朗大埔都可以,公司又唔揀,總知係programmer 就得,唯一問題係佢唔講野,我估呢個應該就係佢搵唔到工嘅原因。
有鑑於佢之前太多公司都申請過過左,我可以幫佢申請嘅工都好有限。幫佢申請左啲工,隔左一日就有個客約佢去interview,S 先生見完就梗係衰左番黎。個客都同番我地講,佢technical 真係完全冇問題,問啲野佢大部份都識答晒,只係佢實在太唔講野,請左佢佢會好難融入依加啲同事。咁我都明嘅,雖則programmer 唔洗太多野講,但沉默寡言到好似佢咁就太誇。
過左兩日,有另一個客話想約佢。為左佢同我自己著想,我約左S 先生上黎我地office 做個模擬面試,睇吓佢會點。約佢嘅時候我冇同佢講呢個係模擬面試,剩係話有個客對佢有興趣,有個急急地嘅位俾佢,但個客又出左trip 所以就叫我幫佢1st interview 左先咁。咁同佢講係想睇吓佢真正interview 時表現如何,睇吓有咩可以幫佢改善到。直接同佢講只係模擬而唔係真嘅interview 只會令佢感覺太輕鬆,又或hea 見,咁就會達唔致發現佢真正問題再加以改進嘅目的。
留名
本身做銀行data warehouse vendor 一年半到 今日上司突然同我講有個in house 1年contract 位睇下我有無興趣 如果係21k x 13 個月月有無機會?如果無我就拎埋maturity 唔該曬!
本身做銀行data warehouse vendor 一年半到 今日上司突然同我講有個in house 1年contract 位睇下我有無興趣 如果係21k x 13 個月月有無機會?如果無我就拎埋maturity 唔該曬!

唔明你噏乜
GOOD POST

IT狗留名

唔明你噏乜

係咪銀行有in house 1 年位畀你呀? 你想嗌21k /w 13個月咪直接問囉,如果唔係同而家人工差太遠應該都OK
仲有你而家vendor 公司咩環境先? 一年contract都唔算好穩陣

唔明你噏乜

係咪銀行有in house 1 年位畀你呀? 你想嗌21k /w 13個月咪直接問囉,如果唔係同而家人工差太遠應該都OK
仲有你而家vendor 公司咩環境先? 一年contract都唔算好穩陣

其實vendor 個邊真係年年出西價 但係好少唔續因爲人工太低無人肯留
仲有case?
推文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞