[你問我答] 我做agent 狗的那些年

572 回覆
55 Like 1 Dislike
三大 fg second up 有IT相關internships 不過都唔係大公司
想做software related 既工,prefer 大公司,一般幾多合理?邊條career path 會好d?同埋條path 會係點?BA/consultant 會唔會好過programmer?
追到live
三大 fg second up 有IT相關internships 不過都唔係大公司
想做software related 既工,prefer 大公司,一般幾多合理?邊條career path 會好d?同埋條path 會係點?BA/consultant 會唔會好過programmer?

avg 13k 至15k
career path 你自己行冇話咩一定好咩一定衰 但最好唔好support
唔一定 但你fg 唔好諗咩ba consultant 住 正正常常搵番programmer 先
想問如果D工作證明有D唔見左係唔係照講返就OK

係呀 可以用銀行出糧紀錄代替
做過一年placement
半年startup公司既web developer
而家係保險公司做緊p仔15k 13個月糧
主要做c#同sql
想問下如果轉工既話可以叫到幾多
呢個我幫朋友問

Java 1年半 hand-on
半年 SDLC full-scale hand-on
想繼續JAVA 轉P/AP
可以叫到幾多
多唔多digital marketing?

D公司有咩要求?
做過一年placement
半年startup公司既web developer
而家係保險公司做緊p仔15k 13個月糧
主要做c#同sql
想問下如果轉工既話可以叫到幾多

保險公司做左幾耐?唔過年半唔好轉住 太Jumpy
呢個我幫朋友問

可以叫到幾多

都係嗰句 睇你依加幾多 再on top 加3k左右
多唔多digital marketing?

D公司有咩要求?

要technical skills 勁
巴打請教下
通常你地約candidate見面
如果之後個客對個candidate無興趣
你地會唔會再幫個candidate搵其他工

試過一次through agent 見完個老闆之後即刻send contract比我睇
都試過見完agent又話再覆我,不過從此無出現過
巴打請教下

試過一次through agent 見完個老闆之後即刻send contract比我睇

巴打我有個少少相關既問題
我send cv俾agent叫佢幫我留意有無好工有無用?
定係只係會掉埋一邊 有工先再搵過candidate?

我都想share同agent deal既經歷
好多時Agent linkedin msg我話有工介紹
但又唔肯講多少少detail, employer係邊個都唔肯講 一定要我share cv先
我都明要睇完我cv先知我岩唔岩份工 但我既角度都係想知份工我鐘唔鐘意我先share cv
同埋我sd完佢再俾JD我 我覺得份工唔岩我份cv唔知佢點用
如果agent態度好我都會share既 但有d會話: "無cv我地傾唔落去/有cv我地先再傾" 我就會唔再覆佢

最過份有一間我sd完cv俾佢 叫佢幫我留意finance field既工
佢叫我上佢公司傾話有工岩我詳細傾
上到去又要填form又要印我d cert
問我野用interview既tone 又考我英文(但佢自己d英文好一般)
搞完一大輪最後同我講佢公司主要做media公司既recruitment既 幫我留意下有無finance工有再搵我
巴打請教下

會 有啲agent 見candidate 係必須 做first round screening 咁
冇再搵你可能係暫時冇工啱你或者覺得你唔得就唔幫你搵
巴打請教下

巴打我有個少少相關既問題
我send cv俾agent叫佢幫我留意有無好工有無用?
定係只係會掉埋一邊 有工先再搵過candidate?

我都想share同agent deal既經歷
好多時Agent linkedin msg我話有工介紹
但又唔肯講多少少detail, employer係邊個都唔肯講 一定要我share cv先
我都明要睇完我cv先知我岩唔岩份工 但我既角度都係想知份工我鐘唔鐘意我先share cv
同埋我sd完佢再俾JD我 我覺得份工唔岩我份cv唔知佢點用
如果agent態度好我都會share既 但有d會話: "無cv我地傾唔落去/有cv我地先再傾" 我就會唔再覆佢

最過份有一間我sd完cv俾佢 叫佢幫我留意finance field既工
佢叫我上佢公司傾話有工岩我詳細傾
上到去又要填form又要印我d cert
問我野用interview既tone 又考我英文(但佢自己d英文好一般)
搞完一大輪最後同我講佢公司主要做media公司既recruitment既 幫我留意下有無finance工有再搵我

冇cv 傾唔到係事實 就算同language 都有好多唔同方面又唔知你做邊個field 要人地喺冇cv 嘅情況之下match 工俾你係唔會match 到啱
其實你send 俾佢佢唔會用黎做啲乜 咪睇吓有冇野啱你 你profile 靚咪keep 住幫你搵 唔靚咪唔搵咁多 一定唔會不停係咁幫你搵啦 因為好多人跟 但如果你唔send 佢連幫你搵嘅機會都冇
我都好驚啲人唔send cv 俾我又叫我介紹工俾佢 match 得一定唔啱 send 完jd 俾佢佢又係話唔啱 因為我都冇cv 喺手點搵到啱呢 所以如果個人唔send cv 俾我我都唔會跟
你可以喺上去interview 之前research 吓間agent 做開咩工多先 同問定佢係咪有 又掉番轉 佢呢刻冇唔代表將來冇 有啲客唔係長期搵人 就要等佢地搵時個agent 咪搵番你
telecom 有無邊間agent多 job refer?
呢個我幫朋友問

可以叫到幾多

我係個朋友, 唔該巴打
其實都好複雜, 做左1年banking field IT intern,
1年入面都圍繞住SDLC同Java EE.

完左intern之後, 係而家呢個公司做左1年, E&M field
呢一年入面主打Java, 不過玩過LAMP (Linux, Aparche, MySQL, PHP),
Title係Assistant Software Engineer, 18*13+bonus,
想搵P/AP, 開到22*13/ 23*12+bonus 有冇得諗?
真心咩field自己都未揀定,不過想行 P,AP, SAP, SA, SSA, LEAD/APM, PM咁樣上

新年前同呢幾日有海配agent搵我, 見左2份,
一份H_ET, 一份金_建築係咪伏黎?
佢又彈左份HP vendor做政府PJ, 咁樣又算唔算Tcon (職場新人唔太懂多野問)
telecom 有無邊間agent多 job refer?

冇乜特別
呢個我幫朋友問

可以叫到幾多

我係個朋友, 唔該巴打
其實都好複雜, 做左1年banking field IT intern,

完左intern之後, 係而家呢個公司做左1年, E&M field
呢一年入面主打Java, 不過玩過LAMP (Linux, Aparche, MySQL, PHP),
Title係Assistant Software Engineer, 18*13+bonus,
想搵P/AP, 開到22*13/ 23*12+bonus 有冇得諗?
真心咩field自己都未揀定,不過想行 P,AP, SAP, SA, SSA, LEAD/APM, PM咁樣上

佢又彈左份HP vendor做政府PJ, 咁樣又算唔算Tcon (職場新人唔太懂多野問)

金門?太古坊?
我4年前,in到second in 見埋IT Head 最後都無請 果時真心想入
24k x 13 + Bonus 果時in AP
Intern 搵錯工做agent cold call 狗留名
呢個我幫朋友問

可以叫到幾多

我係個朋友, 唔該巴打

23k 可能太高 22k 大機啲
兩份都唔伏
hp 唔係tcon
樓主仲有無啲有趣個案分享吓

要過多兩日先 呢排好忙
想搵外資Bank BA
邊間agent會好啲?

要過多兩日先 呢排好忙

同好!留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞