[你問我答] 我做agent 狗的那些年

572 回覆
55 Like 1 Dislike
新年前忙d定新年後忙d
新年前忙d定新年後忙d

新年後 會忙到仆街
新年前多數靜
樓主我fg到依加4年半都係同一間公司做
雖然少少underpaid 但係幾好做所以都冇諗轉工
但都驚再唔轉就好難搵工
依加做野都有d雜
多數時間做testing
由睇functional spec 寫test cases到execute test都一腳踢
Coding得好少,主要寫c/c++
Windows, Linux都要寫
LinkedIn 成日有agent搵我但d requrement完全唔啱
可能因為我title叫system engineer 所以誤會左job nature
其實係咪唔多我li類job nature嘅位?
依加轉嘅話大概叫到咩價?
巴打想問下law firm 既it好唔好做
另外巴打我好想問下其實係it呢行入面,係咪有一批人真係乜嘢technical skill都冇,但單靠人事關係又比佢成功上到位 因為我真係見到有唔少例子係咁(尤其女性)
但都驚再唔轉就好難搵工
依加做野都有d雜
由睇functional spec 寫test cases到execute test都一腳踢
LinkedIn 成日有agent搵我但d requrement完全唔啱
可能因為我title叫system engineer 所以誤會左job nature

好少 本身c c++嘅工已經唔多
可以轉qa 專做testing
人工叫幾多都係嗰句睇你依加人工幾多
另外巴打我好想問下其實係it呢行入面,係咪有一批人真係乜嘢technical skill都冇,但單靠人事關係又比佢成功上到位 因為我真係見到有唔少例子係咁(尤其女性)

呢啲就行行都有 唔係得IT 通常BA 先得
巴打想問下law firm 既it好唔好做

正常 睇公司
Case 5: V 小姐(Part 2)
隔左幾個鍾就見到V 小姐send 左封email 俾我,裡面有三份cv。開頭以為佢send 錯或者手多attach 左幾次,但一開先知,三份都係佢嘅cv 黎,但三份個內容都唔同。我唔係講緊佢每份工啲responsibilities 都寫得唔同,而係真係份份cv 做過嘅公司,title,甚至連個英文名同每份cv 都有嘅三七面高抄自拍照都唔同(題外話,好心唔好擺自己相上cv,除非你有肥苟咁靚,但最好唔好,女人HR 見到咪盞嫉妒扣你分)。亦由本身喺大陸讀嘅計算機本科變左喺中大讀,直情好似特務咁有多重身份。
上面都講過,之前我地都有同佢搵過工,我就拿拿臨搵番佢張舊cv 出黎對番,冇一份新cv 同佢舊嘅一樣,明明佢係早幾年先黎香港,永久居民身份證都未攞,但新嗰份仲要話佢喺香港出世,一路喺香港做野。我就r 晒頭心諗乜料呀,就打俾佢問啦(佢唔知是咪緊張得濟,之前明明講蝗語,今次用埋晒啲妹下妹下唔咸唔淡廣東話講野)。
V 小姐:咩呀,果份唔係禾嫁喎!
我:吓?唔係你?個名電話咩都一樣喎。
V 小姐:......果份錯!禾新腥呢幾份先係!
我:吓?但你send 左三份俾我,份份都唔同喎。
V 小姐:梨唔巧理啦!你同禾揀份最巧再腥去做申請咪得!
我:吓唔得喎... 到底你邊份先真呀,啲工有冇supporting 嫁?
V 小姐:矛呀矛呀,邊有呢啲嫁,禾寫咪係囉!
我:到時公司問你拎supporting 咁你點呀?
V 小姐:咪話矛囉!矛巧出奇?禾鄉下個個都矛!
我:但係你份cv 啲工全部都喺香港喎......
V 小姐:總知禾會有辦法啦!醉多到時叫禾啲鄉親寫俾禾!
我:.........(咁咪姐係偽造文書?)你啲鄉親點寫俾你呀......你寫啲公司全部係跨國大企業黎,有啲又銀行黎...
V 小姐:唔得咩?貢啲公司仔都係要張紙姐,禾有張紙俾佢咪得!
我:咁到時佢地做reference check 呢?
V 小姐:禾俾禾老公個電話佢check 咪得!
我:咁大學呢?你都唔係中大。
V 小姐:禾住附近成日去散步嫁!
我:散步唔等於讀喎......
V 小姐:到時禾買番張紙俾佢!
我:......(咁你玩晒啦)
V 小姐:典呀?乜貢麻煩貢多野問嫁?係咪得啦?
我:唔得,你咁姐係偽造文書,跟本冇喺cv 上啲公司做過,又虛報學歷,可以坐監。
V 小姐:典會呀?禾未驚過!
我:會俾公安拉喎!
V 小姐:吓?
我:公安呀!打靶呀!
V 小姐:......
我:喂?V 小姐?
嘟...嘟...嘟...
再打多次先,「你所撥打嘅電話號碼已關機,請遲啲再打過黎啦。」之後幾日再打亦再搵唔到佢。
唉早知公安同打靶咁大威力一早拎出黎講啦!
隔左幾個鍾就見到V 小姐send 左封email 俾我,裡面有三份cv。開頭以為佢send 錯或者手多attach 左幾次,但一開先知,三份都係佢嘅cv 黎,但三份個內容都唔同。我唔係講緊佢每份工啲responsibilities 都寫得唔同,而係真係份份cv 做過嘅公司,title,甚至連個英文名同每份cv 都有嘅三七面高抄自拍照都唔同(題外話,好心唔好擺自己相上cv,除非你有肥苟咁靚,但最好唔好,女人HR 見到咪盞嫉妒扣你分)。亦由本身喺大陸讀嘅計算機本科變左喺中大讀,直情好似特務咁有多重身份。
上面都講過,之前我地都有同佢搵過工,我就拿拿臨搵番佢張舊cv 出黎對番,冇一份新cv 同佢舊嘅一樣,明明佢係早幾年先黎香港,永久居民身份證都未攞,但新嗰份仲要話佢喺香港出世,一路喺香港做野。我就r 晒頭心諗乜料呀,就打俾佢問啦(佢唔知是咪緊張得濟,之前明明講蝗語,今次用埋晒啲妹下妹下唔咸唔淡廣東話講野)。
我:吓唔得喎... 到底你邊份先真呀,啲工有冇supporting 嫁?
我:.........(咁咪姐係偽造文書?)你啲鄉親點寫俾你呀......你寫啲公司全部係跨國大企業黎,有啲又銀行黎...
V 小姐:唔得咩?貢啲公司仔都係要張紙姐,禾有張紙俾佢咪得!
我:唔得,你咁姐係偽造文書,跟本冇喺cv 上啲公司做過,又虛報學歷,可以坐監。
再打多次先,「你所撥打嘅電話號碼已關機,請遲啲再打過黎啦。」之後幾日再打亦再搵唔到佢。

其實d大陸人都好極端 一係好勁 一係就好蠢

其實d大陸人都好極端 一係好勁 一係就好蠢

但有個共通點 都好貪錢
巴打,小弟近期苦惱緊轉行入IT做programmer

本身係自己公司都有用下 vb 整application去幫助同事處理文件,同時間都會負責幫手睇住公司個webpage,同埋會掂小小database。

另一方面亦都有接過freelance整網站(php, css, html, mysql)比個客。Java都識但無咩實戰經驗

但我本身唔係讀IT related既degree,而加做緊份工既title亦都唔關programmer事,想問想入行做programmer第一步可以點做
但都驚再唔轉就好難搵工
依加做野都有d雜

如果依加搵緊23k?
V小姐癲到咁,就算幫佢搵到工,遲吓僱主可能都喺好快頂唔順收佢皮。
巴打,小弟近期苦惱緊轉行入IT做programmer

本身係自己公司都有用下 vb 整application去幫助同事處理文件,同時間都會負責幫手睇住公司個webpage,同埋會掂小小database。

另一方面亦都有接過freelance整網站(php, css, html, mysql)比個客。Java都識但無咩實戰經驗

但我本身唔係讀IT related既degree,而加做緊份工既title亦都唔關programmer事,想問想入行做programmer第一步可以點做

都係睇你咩skills 最熟 公司請都係啲半fg 咁請 搵啲startup 或者有trainee program 嘅會好啲
但都驚再唔轉就好難搵工
依加做野都有d雜

如果依加搵緊23k?

25k 好啦 你做啲野有啲冷門 轉qa 又要再學過啲野
V小姐癲到咁,就算幫佢搵到工,遲吓僱主可能都喺好快頂唔順收佢皮。

啲大陸人通常唔會做得長 一做多幾個月有高啲人工就即跳
半年轉一次工算唔算密
半年轉一次工算唔算密

睇你轉左幾多次 如長期每份工都半年咪密
巴打我新年前經agent見個大group (非it)
玩到我頭都大埋[interview過程好多]

去到最後所有話事人都好滿意想即時俾offer 我, 但最後要個Area Man 新年後見埋就出。 不過我想問其實我份CV 寫20k 到22k, 咁佢到時應該係點開我架?如果真係開18k 咁我又可唔可以講價呢? 因為我其實都想入呢間鬼佬公司做, 因為福利又幾好既,但我驚去唔到我心目中既價...

另外講價個part 係個agent 同我講番個價定公司直接同我傾? 方便既教下大家講價有無技巧呀

出左offer基本上冇機會講價,尤其大公司咁多process野
巴打我新年前經agent見個大group (非it)
玩到我頭都大埋[interview過程好多]

去到最後所有話事人都好滿意想即時俾offer 我, 但最後要個Area Man 新年後見埋就出。 不過我想問其實我份CV 寫20k 到22k, 咁佢到時應該係點開我架?如果真係開18k 咁我又可唔可以講價呢? 因為我其實都想入呢間鬼佬公司做, 因為福利又幾好既,但我驚去唔到我心目中既價...

另外講價個part 係個agent 同我講番個價定公司直接同我傾? 方便既教下大家講價有無技巧呀

出左offer基本上冇機會講價,尤其大公司咁多process野

間間agent 唔同 如果係由agent contact 你俾offer 你可以講 如果間公司直接出offer 你可以話考慮吓先再搵番agent 傾
但多數出左都冇乜得傾
巴打點睇係晴報成日講野果個女人?
巴打點睇係晴報成日講野果個女人?

冇乜留意 咩人黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞