[你問我答] 我做agent 狗的那些年

572 回覆
55 Like 1 Dislike
樓主點睇Mic___l P__e呢間agent?

有冇邊間好伏唔建議上去

因為呢排搵緊工 想問下

有冇邊間好伏唔建議上去

因為呢排搵緊工 想問下

michael page定page personnel

有冇邊間好伏唔建議上去

因為呢排搵緊工 想問下

michael page定page personnel

前者 睇agent 其實間間都係睇agent
有啲agent 好 有啲agent 衰 睇彩數
Case 4: S 先生 (Part 2)
S 先生當日好準時上到黎我地度,亦準備齊所有之前叫佢帶嘅野。佢外貌好普通,就係一個正常IT 毒男樣,著住整齊西裝。佢一坐低,我就叫佢簡單自我介紹。
S 先生:我係SXX,今年24 歲。
我:咁你之前份工係做啲咩嫁?
S 先生:.net programming
完左,我特登唔出聲望住佢,睇吓佢會唔會講多啲,冇,佢又唔敢望我,剩係𢱕低頭唔出聲。過左五分鐘,空氣中仍然一片沉寂,一粒聲都冇。
我忍唔住問佢:咁你負責啲咩嫁?
S 先生:coding programming
又完左,我不停問佢好多問題,佢都只係答我兩三個字,亦冇試過完整句子咁答我任何問題。呢刻,我已經知道再咁落去毫無意思,直接同佢講其實佢咁樣唔講野係冇人會請。佢個樣有啲失落亦有點迷茫,但仍然冇出聲,只係微微點頭以示明白。
我問佢,到底你係唔識點答先叫好定或唔想講覺得人地會明,佢就話係唔識,唔知講乜好。我唯有拎出一早prepare 定嘅interview techniques list 俾佢,上面有齊晒教佢點詳細地形容自己工作內容,同有啲interviewers 可能會問嘅野,到時又應該點答。之後就好似教仔咁,我讀一句佢讀一句,然後叫佢自己睇多次再背番晒出黎。嗰次我足足同佢傾左三個鍾,佢先勉強叫有少少進步,由答得三個字去到有三句。但都仲未夠,所以就叫佢番屋企自己再練吓。
本身個客約佢係想約早啲,但我亂噏話佢去旅行要十日後先番,格硬將個見工日期推遲到十日後,等佢有多啲時間練習。之後我日日打去俾S 先生睇吓佢練成點,亦慢慢見到佢有進步,終於可以正常地回答啲問題,但佢仍然係一個好沉默嘅人,除左之前教過佢interview 可能會答嘅野外,一問佢其他野,佢又會靜左唔知點答。一遇到咁嘅情況,我唯有又再教佢應該點,防止佢到時真正in 又係呆左咁坐左喺度同人你眼望我眼。
到左真正interview 前嘅幾個鍾,我再聯絡S 先生排練多次,同puppy talk 吓佢俾多啲信心佢,免得佢到時又淆底唔出聲。S 先生見完之後,我就一路等result,等個客覆我佢得唔得。
呢個case 最後都係happy ending,過多幾日,個客就出左offer 俾S 先生,S 先生亦即時accept 左第二日就番埋工。佢番左工之後兩個月打番黎搵我,剩係講左兩個字,多謝,我當時仲未反應得黎,佢已經收左線。睇佢沉默寡言呢樣野永遠都改唔到,但希望佢以後見工時可以記得我教過佢嘅野又講得番出黎啦!
點解見過幾個 agent 都無好似樓主咁好心機?
點解見過幾個 agent 都無好似樓主咁好心機?

好睇人 我都唔是對個個都咁有心機
通常個candidate 禮貌好又真係想搵工我就會好
佢西時我亦西
Case 1 : G小姐 (part 1)

G 小姐係一間出名航空公司嘅Business Analyst (幫手同technical IT 同users 中間做溝通嘅人),佢人工大約三萬三左右。當初打電話俾佢同佢傾時都正正常常,問佢點解想轉工就都係嗰啲話想升職加人工咁,係人工比較獅子開大口啲話轉工要求四萬一。有鑒於佢做IT都做左成十幾年,而BA 經驗就大約有六年,又啱啱手頭上有個客想搵啲比較junior 啲嘅project manager (比Business Analyst 高級啲),就介紹左嗰份工俾佢。佢自己就住九龍區中心點,油尖旺嗰區,而佢依加做緊間航空公司就喺機場嗰邊,幫佢申請份工就喺將軍澳區。
到約interview 時就黎料,開始港女tone又嫌遠又嫌要請假見工煩,但明明一開始幫佢申請時已經講晒公司名同地點佢話冇問題先申請又講到自己好有興趣咁。但都冇計,個客約到,佢煩都要湊嫁啦,唔係陣間唔肯去又要俾呀姐鬧。
我:但一開始都講好晒你話冇問題先申請,依加人地約到都一定要office hour 見啦,你會唔會可以拎到隻呀?
G 小姐:吓?乜咁麻煩,after work唔得咩?airport 去好遠喎!乜唔係佢就我嫁咩?
我:吓 ... 咁你依加搵工都要俾啲誠意都要見工嫁,冇理由一開始就要人就晒你嫁!
G 小姐:咁煩嫁!我個schedule very packed!TKO 又好遠!我要再rearrange 我啲job schedule 先得喎,I will reply you tomorrow 啦!
一聽佢啲高音港女tone 已經覺得好討厭,但都仲要同佢傾左幾轉佢先勉為其難大發慈悲,星期一臨放工先俾左星期三下午時間我話得嗰日得,叫我幫佢約間公司。當時已經覺得佢好難搞,因為人地間公司要見一個manager 級嘅人都唔係搵二打六去見,而係要夾番幾個唔同parties (例如senior 啲啲manager 或director 等)嘅時間。當佢只俾到一個晏晝時間我仲要放工時間先覆,變左個客得番一日時間去安排。不過好好彩啱啱嗰日個客都得閒就定左嗰日。

你做乜上網爆我啲野
樓主有無相熟既accounting & finance agent介紹
想搵工
巴打你好
我係fresh grad做左in house大概半年
依家主要寫緊java spring mvc ,會用到oracle plsql同埋寫unix shell script
想請教下呢d skill set其實仲值唔值錢?
因為我依家係做緊maintenance ,未試過由零寫起,感覺上學得唔夠快,你覺得應唔應該轉去一d vendor公司練下功,裝備下自己先?
你又會唔會有一d好既公司你覺得係岩fg或者我呢個情況入?
多謝晒你先
Case 1 : G小姐 (part 1)

G 小姐係一間出名航空公司嘅Business Analyst (幫手同technical IT 同users 中間做溝通嘅人),佢人工大約三萬三左右。當初打電話俾佢同佢傾時都正正常常,問佢點解想轉工就都係嗰啲話想升職加人工咁,係人工比較獅子開大口啲話轉工要求四萬一。有鑒於佢做IT都做左成十幾年,而BA 經驗就大約有六年,又啱啱手頭上有個客想搵啲比較junior 啲嘅project manager (比Business Analyst 高級啲),就介紹左嗰份工俾佢。佢自己就住九龍區中心點,油尖旺嗰區,而佢依加做緊間航空公司就喺機場嗰邊,幫佢申請份工就喺將軍澳區。
到約interview 時就黎料,開始港女tone又嫌遠又嫌要請假見工煩,但明明一開始幫佢申請時已經講晒公司名同地點佢話冇問題先申請又講到自己好有興趣咁。但都冇計,個客約到,佢煩都要湊嫁啦,唔係陣間唔肯去又要俾呀姐鬧。
我:但一開始都講好晒你話冇問題先申請,依加人地約到都一定要office hour 見啦,你會唔會可以拎到隻呀?
G 小姐:吓?乜咁麻煩,after work唔得咩?airport 去好遠喎!乜唔係佢就我嫁咩?
我:吓 ... 咁你依加搵工都要俾啲誠意都要見工嫁,冇理由一開始就要人就晒你嫁!
G 小姐:咁煩嫁!我個schedule very packed!TKO 又好遠!我要再rearrange 我啲job schedule 先得喎,I will reply you tomorrow 啦!
一聽佢啲高音港女tone 已經覺得好討厭,但都仲要同佢傾左幾轉佢先勉為其難大發慈悲,星期一臨放工先俾左星期三下午時間我話得嗰日得,叫我幫佢約間公司。當時已經覺得佢好難搞,因為人地間公司要見一個manager 級嘅人都唔係搵二打六去見,而係要夾番幾個唔同parties (例如senior 啲啲manager 或director 等)嘅時間。當佢只俾到一個晏晝時間我仲要放工時間先覆,變左個客得番一日時間去安排。不過好好彩啱啱嗰日個客都得閒就定左嗰日。

你做乜上網爆我啲野

樓主有無相熟既accounting & finance agent介紹
想搵工

冇呀sor
巴打你好
我係fresh grad做左in house大概半年
依家主要寫緊java spring mvc ,會用到oracle plsql同埋寫unix shell script
想請教下呢d skill set其實仲值唔值錢?
因為我依家係做緊maintenance ,未試過由零寫起,感覺上學得唔夠快,你覺得應唔應該轉去一d vendor公司練下功,裝備下自己先?
你又會唔會有一d好既公司你覺得係岩fg或者我呢個情況入?
多謝晒你先

值錢
如果佢都有development 俾你做就做耐啲 例如一年先轉 一開始一定係做maintenance 多 要熟左啲skills 先可以由頭做起 唔係只會做得唔好
之後轉去software house 做會好啲 例如啲專賣application project based 咁計嘅 去磨練skills set
幾時出文
Case 5: V 小姐 (Part 1)

V 小姐係一個舊嘅candidate,佢本身大陸background。幾年之前佢喺大陸落左黎香港,自己搵唔到工,就經左好多agent 搵。公司有舊同事跟過佢幫過佢搵工,當時都幫佢約左幾份interviews 但就冇一間請,最後佢係自己搵到份細公司嘅network support engineer。
咁啱有個客就想搵個做security 嘅network engineer,我又見舊同事話V 小姐喺間細公司度做security 野多。如果佢中間冇轉過工,佢喺間細公司度都做左差不多兩三年,應該都差唔多想轉工。見佢個舊cv 啲野都幾啱就打俾佢傾傾睇吓佢會唔會開始睇啲工咁。
V 小姐一拎起個電話已經態度差,講蝗語咁話「誰呀?」同佢簡單講完之後就聽到佢冷笑一聲,話「我記得你們!以前有聯絡過我呀,但又找不到工作給我。」我當場呆左一呆,如果agent 跟就一定請,咁我地唔係要收個客錢,而係要收candidate 錢啦!始終我地只係多個途徑俾人搵工,interview 都要靠個candidate 自己,唔通娶老婆包生仔咩?同佢婉轉地解釋左一輪,佢就話自己都仲喺間細公司度做緊,因為覺得間公司細冇發展,所以想搵番啲大公司。
簡單地問左佢工作內容詳情,撇除佢中間吹水講到自己個role 幾senior,大致上都啱個客個位嘅要求,而佢亦都對個客間公司有興趣。問完個位佢okay 就當然係問佢人工依加幾多同expect 幾多,佢就開始大陸人tone 黎料啦,點問佢都喺度遊花園唔肯答,又話佢依加人工係機密好私人打死都唔願講咁。問佢要求人工,佢又好屎忽咁話「噢,那要根據那家公司可以給什麼待遇給我,也要按福利不同就有不同的待遇要求」,我要話佢唔俾人工要求我就幫唔到佢跟佢先肯話三萬蚊左右。問佢依加搵幾多又係唔肯講,最後要叫佢俾個range 我佢先好委屈咁答萬五至二萬,我一聽即時想恥笑佢,難怪佢一路唔肯講人工,啲蝗咁鍾意吹水,佢答萬五至二萬姐係佢得萬五左右,原來二萬都未過,佢擺明想博大霧睇吓嗌唔嗌到三萬啦!佢講完之後應該都知道自己柒左,就趕住話要收線,轉頭update 份新cv 俾我。
Help pish
幾好睇

V 小姐係一個舊嘅candidate,佢本身大陸background。幾年之前佢喺大陸落左黎香港,自己搵唔到工,就經左好多agent 搵。公司有舊同事跟過佢幫過佢搵工,當時都幫佢約左幾份interviews 但就冇一間請,最後佢係自己搵到份細公司嘅network support engineer。
咁啱有個客就想搵個做security 嘅network engineer,我又見舊同事話V 小姐喺間細公司度做security 野多。如果佢中間冇轉過工,佢喺間細公司度都做左差不多兩三年,應該都差唔多想轉工。見佢個舊cv 啲野都幾啱就打俾佢傾傾睇吓佢會唔會開始睇啲工咁。
V 小姐一拎起個電話已經態度差,講蝗語咁話「誰呀?」同佢簡單講完之後就聽到佢冷笑一聲,話「我記得你們!以前有聯絡過我呀,但又找不到工作給我。」我當場呆左一呆,如果agent 跟就一定請,咁我地唔係要收個客錢,而係要收candidate 錢啦!始終我地只係多個途徑俾人搵工,interview 都要靠個candidate 自己,唔通娶老婆包生仔咩?同佢婉轉地解釋左一輪,佢就話自己都仲喺間細公司度做緊,因為覺得間公司細冇發展,所以想搵番啲大公司。
簡單地問左佢工作內容詳情,撇除佢中間吹水講到自己個role 幾senior,大致上都啱個客個位嘅要求,而佢亦都對個客間公司有興趣。問完個位佢okay 就當然係問佢人工依加幾多同expect 幾多,佢就開始大陸人tone 黎料啦,點問佢都喺度遊花園唔肯答,又話佢依加人工係機密好私人打死都唔願講咁。問佢要求人工,佢又好屎忽咁話「噢,那要根據那家公司可以給什麼待遇給我,也要按福利不同就有不同的待遇要求」,我要話佢唔俾人工要求我就幫唔到佢跟佢先肯話三萬蚊左右。問佢依加搵幾多又係唔肯講,最後要叫佢俾個range 我佢先好委屈咁答萬五至二萬,我一聽即時想恥笑佢,難怪佢一路唔肯講人工,啲蝗咁鍾意吹水,佢答萬五至二萬姐係佢得萬五左右,原來二萬都未過,佢擺明想博大霧睇吓嗌唔嗌到三萬啦!佢講完之後應該都知道自己柒左,就趕住話要收線,轉頭update 份新cv 俾我。

大陸人要面子,搏大霧,但又要俾人識穿真係好on9
離職後 agent 唔肯出工作證明, 有咩方法可以迫到佢地出

大陸人要面子,搏大霧,但又要俾人識穿真係好on9

巴打你宜家仲係咪agent
離職後 agent 唔肯出工作證明, 有咩方法可以迫到佢地出

冇 勞工處冇講明要出 佢唔出你吹唔脹
多數可以搵番糧單或銀行戶口出糧個transaction 做proof
巴打你宜家仲係咪agent

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞