[你問我答] 我做agent 狗的那些年

572 回覆
55 Like 1 Dislike

Must有可能係因為要買cert做partnership。

有啲係 但大多係寫住咁 我會建議照send 反正冇cost

無乜點考CERT,只有CCNP。E家努力CCIE。不過好多牌子DEVICE 都識搞

除非做政府 好多公司寫就寫要咩cert 咩cert 實際上唔多一定要 但當然CCNP一定要有
有冇下個極品A小姐
有冇下個極品A小姐

臭西時常都有 但G 小姐係最經典
試過有agent係jobsdb搵人,打電話過去串到呢,好似唔憂做咁。我果時三大first hon grad
試過有agent係jobsdb搵人,打電話過去串到呢,好似唔憂做咁。我果時三大first hon grad

因為對只要冇工作經驗就好難有雇主經agent請 你讀咩u 對agent 黎講冇分別

因為對只要冇工作經驗就好難有雇主經agent請 你讀咩u 對agent 黎講冇分別

另一間既,既agent 態度180轉變成日叫我考慮下,不過成日都話我唔值18/19k, 話好多都係得12/13k, 我身邊啲垃圾同學都15k 啦,家下做左唔夠半年已經16k跳到20k 了
好勵志呀 巴打! more case plz

話時話,有d 19 agent公司,一打黎就講英文
大佬,office hour拎住自己個電話講英文,係人都知你搵工

大佬,office hour拎住自己個電話講英文,係人都知你搵工

屌 我知邊間
間野啲人明明都係香港人 但就死都唔講廣東話

我都試過

屌 我知邊間
間野啲人明明都係香港人 但就死都唔講廣東話

咁古怪 懶晒pro 咁 但實際上要係咁英文啲人又點會想同你傾 就算interview 都好少要全英啦
Case 3: T 先生 (Part 1)

要講呢個T 先生嘅原因係我真係俾佢玩到團團轉,仲因為咁俾人鬧到狗血淋頭。
T 先生係一個寫Java 嘅AP,佢自己喺Jxbsdb 度搵到我地個ad,再send cv 黎話想搵番SA Java 工。睇佢cv 都好似唔錯,喺同一間software house 做左兩年,之前係慢慢由developer 升到AP grading。
打俾佢同佢傾時佢態度都唔太好,臭串type,問咩都要兜一大個圈先答,又成日話「乜你唔知咩?」。問佢人工,佢話:「咪market price 囉!乜你唔知幾多嫁?」其實又點會知呢,我睇你title 就知你搵幾錢,一係你做T contract 一係我係你HR,但兩樣都唔係嘅情況下唔通我尻估咩。
好辛苦同佢傾完個電話先知原來佢間software house 生意唔好,佢眼見身邊有幾個同事都俾公司炒左,就聞到自己陣燶味,想快快搵番份新工(不過佢把口梗係唔係咁講,剩係不停話公司留佢但佢嫌冇發展所以決定走)。
大約知道佢想搵番啲in house 工同最好title 有得升就著手幫佢搵啦,之後都算順利,幫佢apply 左幾份,有份日後就有得見。同佢夾時間時佢都算順攤,話個客俾時間可以去到,就confirm 左嗰日。
當日佢係約左個客九點鍾喺觀塘。我嗰日九點番到工,本身諗住佢正正常常自己應該識去,就冇理佢,自己坐低慢慢食埋我個豬柳強早餐先。時間係九點零十分,我仲喺度滋滋柔柔食緊時,個客突然打黎,話T 先生仲未見人。我就即時打俾T 先生睇吓佢喺邊啦,打左好多次佢都冇聽,用133又唔聽,當打到第廿次時佢終於聽,一拎起個電話把聲好明顯係未訓醒。原來佢唔知醒,我打俾佢佢先啱啱起身!當時我望一望個鍾,都成九點半,佢又住葵涌嗰邊,就算佢依加起身搭的士,去到都成十點半,佢又死死氣認低威話唔好意思可唔可以幫佢改時間,就唯有幫佢改。好彩嗰日由九龍城去觀塘個迴旋處啱啱好撞左車搞到大塞車,我就好格硬咁話T 先生搭巴士去又塞車所以遲到,又話佢本身有打黎但我啱啱又開緊會所以聽唔到電話搞到話唔到俾個客知。我一路同個客講已經一路好驚,因為個客好煩好惡,平時啲candidates 遲一分鐘佢都會打黎屌鬼。唔知係咪咁啱嗰日個客心情好,話唔緊要,佢都有個急會要開,就不如改後日同一時間先見,我梗係話好。同番T 先生講佢話okay 就改左後日先見。
見到 L 先生個結局好感動
有咩途徑可以入你果行?學歷一定要大學畢業?一入職人工同工時分別係幾多?
2年BA叫價應該幾多?
讀咩可以再叫高d?
同埋外資bank junior role係咪要經agent先有機會?
有咩途徑可以入你果行?學歷一定要大學畢業?一入職人工同工時分別係幾多?

喺jobsdb 自己apply 間間要求同人工唔同 同睇你經驗定底薪 工時大多都係8-9個鍾
2年BA叫價應該幾多?
讀咩可以再叫高d?
同埋外資bank junior role係咪要經agent先有機會?

BA 睇你跟咩project 同之前有咩經驗 冇做過technical 同有係兩回事
係 banking 多數經agent
2年BA叫價應該幾多?
讀咩可以再叫高d?

BA 睇你跟咩project 同之前有咩經驗 冇做過technical 同有係兩回事

股票行 主要係做enhancement同執user comment

寫specs uat呢啲算唔算technical?

要講呢個T 先生嘅原因係我真係俾佢玩到團團轉,仲因為咁俾人鬧到狗血淋頭。
T 先生係一個寫Java 嘅AP,佢自己喺Jxbsdb 度搵到我地個ad,再send cv 黎話想搵番SA Java 工。睇佢cv 都好似唔錯,喺同一間software house 做左兩年,之前係慢慢由developer 升到AP grading。
打俾佢同佢傾時佢態度都唔太好,臭串type,問咩都要兜一大個圈先答,又成日話「乜你唔知咩?」。問佢人工,佢話:「咪market price 囉!乜你唔知幾多嫁?」其實又點會知呢,我睇你title 就知你搵幾錢,一係你做T contract 一係我係你HR,但兩樣都唔係嘅情況下唔通我尻估咩。
好辛苦同佢傾完個電話先知原來佢間software house 生意唔好,佢眼見身邊有幾個同事都俾公司炒左,就聞到自己陣燶味,想快快搵番份新工(不過佢把口梗係唔係咁講,剩係不停話公司留佢但佢嫌冇發展所以決定走)。
大約知道佢想搵番啲in house 工同最好title 有得升就著手幫佢搵啦,之後都算順利,幫佢apply 左幾份,有份日後就有得見。同佢夾時間時佢都算順攤,話個客俾時間可以去到,就confirm 左嗰日。
當日佢係約左個客九點鍾喺觀塘。我嗰日九點番到工,本身諗住佢正正常常自己應該識去,就冇理佢,自己坐低慢慢食埋我個豬柳強早餐先。時間係九點零十分,我仲喺度滋滋柔柔食緊時,個客突然打黎,話T 先生仲未見人。我就即時打俾T 先生睇吓佢喺邊啦,打左好多次佢都冇聽,用133又唔聽,當打到第廿次時佢終於聽,一拎起個電話把聲好明顯係未訓醒。原來佢唔知醒,我打俾佢佢先啱啱起身!當時我望一望個鍾,都成九點半,佢又住葵涌嗰邊,就算佢依加起身搭的士,去到都成十點半,佢又死死氣認低威話唔好意思可唔可以幫佢改時間,就唯有幫佢改。好彩嗰日由九龍城去觀塘個迴旋處啱啱好撞左車搞到大塞車,我就好格硬咁話T 先生搭巴士去又塞車所以遲到,又話佢本身有打黎但我啱啱又開緊會所以聽唔到電話搞到話唔到俾個客知。我一路同個客講已經一路好驚,因為個客好煩好惡,平時啲candidates 遲一分鐘佢都會打黎屌鬼。唔知係咪咁啱嗰日個客心情好,話唔緊要,佢都有個急會要開,就不如改後日同一時間先見,我梗係話好。同番T 先生講佢話okay 就改左後日先見。

呢D撚樣,做同事都難頂 ,問多句都要DIU返你轉頭
LM 睇呢條HIHI點7
2年BA叫價應該幾多?
讀咩可以再叫高d?

股票行 主要係做enhancement同執user comment

寫specs uat呢啲算唔算technical?

唔算 係真正做過programmer 嗰類先叫technical
咁應該唔可以太高 正常應該~23k 至25k 但睇你依加大約幾多?

呢D撚樣,做同事都難頂 ,問多句都要DIU返你轉頭
LM 睇呢條HIHI點7

真係好討厭 個態度好似覺得你係低能咁
剛入行不久
Service desk係咪無乜前途
想轉啲有錢途少少 考慮緊進修 未有確實方向
大概會向network方面進修
It工嚟講邊條路比較有錢途
正評比樓主,唔係單單因為你雪中送炭比L先生,更係因為你仍然有一個願意無私幫人嘅心,共勉之!
剛入行不久
Service desk係咪無乜前途
想轉啲有錢途少少 考慮緊進修 未有確實方向
大概會向network方面進修
It工嚟講邊條路比較有錢途

係呀 service desk 係比deskside 仲衰
轉向network infra 嗰邊會好啲
正評比樓主,唔係單單因為你雪中送炭比L先生,更係因為你仍然有一個願意無私幫人嘅心,共勉之!

多謝巴打咁抬舉 我冇你講得咁好 有時都有私心
同好似L 先生個case 咁 我最後都有錢賺嘅
大佬呀
成班IT狗係到討論IT人工
不如入返IT post到討啦
人地追post好辛苦架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞