[你問我答] 我做agent 狗的那些年

572 回覆
55 Like 1 Dislike
路過一問,Compliance ba可以叫到幾多,兩樣exp都有大行exp,分開做過。

答你唔到 上面都講過 係睇你依加人工
就算出面俾緊40k 你依加underpaid 到20k 嗌40k 都冇乜公司會睬你
agent乜野字頭

skip

暫時未聽過有人做tcon 你由ap 升sa
tcon 政府野計grading 你ap 底只會俾ap grading 你 做多五年都係ap
不如趁依加仲係37k 出面仲有人接到手就搵份sa 工做幾年再轉番t

睇到你講呢段野
證明你都知個玩法

Agger
我呢邊有一個CAP -> CSA
聽講一路以來都係得5個內
機會真係微到呢
仲要勁多行政安排,又要推薦,要有位
又要過冷河,要高層Approve

tcon 政府野計grading 你ap 底只會俾ap grading 你 做多五年都係ap
不如趁依加仲係37k 出面仲有人接到手就搵份sa 工做幾年再轉番t

睇到你講呢段野
證明你都知個玩法

遲D 自己條Path 都係
出去Commerical 既SA
幾年後入返TCon CSA

睇到你講呢段野
證明你都知個玩法

遲D 自己條Path 都係
出去Commerical 既SA
幾年後入返TCon CSA

搵番啲大公司嘅SA 啦
通常大公司形式似政府會肯接手啲
或者做番跟政府project 嘅SI 攞番個SA title 又maintain 住政府做嘅經驗 到時要做番t 都易啲
我都有興趣做recruitment ,但又好驚d捽數好勁,一唔到數就炒… 爸打間公司請唔請人
我都有興趣做recruitment ,但又好驚d捽數好勁,一唔到數就炒… 爸打間公司請唔請人

你受唔到捽數同跑數就唔好啦 你會好辛苦
可以私下telepgram?

想問埋d interview 野, 見左份工係直接見個department head , 過程都有講有笑。我都好想做份工
跟住佢話下一步會交比人事部再follow ,到時再見d大粒野,我有問佢大概幾耐倒,佢話一星期啦,in完佢比左張卡片我,叫我有咩就打比佢問

但in完2日都無電話,係咪無咩機

想問埋d interview 野, 見左份工係直接見個department head , 過程都有講有笑。我都好想做份工
跟住佢話下一步會交比人事部再follow ,到時再見d大粒野,我有問佢大概幾耐倒,佢話一星期啦,in完佢比左張卡片我,叫我有咩就打比佢問

雖然等果刻真係幾難受,但平常心啦。而且有d公司真係process得好慢。

雖然等果刻真係幾難受,但平常心啦。而且有d公司真係process得好慢。

其實份工我係Jobsdb apply ,佢一出我就apply,我見個status係viewed但一直都無interview ,點之真係一星期後先打黎約面試

但咁諗又好似安慰緊自己咁 唉,真係好想做份工,又驚個expected salary 會唔會太高。但我cv寫左,無理由application form又寫低d架嘛

其實份工我係Jobsdb apply ,佢一出我就apply,我見個status係viewed但一直都無interview ,點之真係一星期後先打黎約面試

但咁諗又好似安慰緊自己咁 唉,真係好想做份工,又驚個expected salary 會唔會太高。但我cv寫左,無理由application form又寫低d架嘛

等吓先啦 如果好似你咁講 叫interview都成個星期 咁出offer 應該仲耐 我地都有啲大公司慢到成個月先出offer
另一個可能係department 好識interview 佢都係扮吓野其實你唔得

冇telegram

冇telegram

點先可以私下揾到你?

冇telegram

點先可以私下揾到你?

巴打有咩想問唔可以喺度問

等吓先啦 如果好似你咁講 叫interview都成個星期 咁出offer 應該仲耐 我地都有啲大公司慢到成個月先出offer
另一個可能係department 好識interview 佢都係扮吓野其實你唔得

如果一星期後無電話,好無打去hr問status
做緊Cloud同Big Data
LinkedIn勁多agent add我
係咪真係咁缺人?

冇telegram

點先可以私下揾到你?

想8下市價

如果一星期後無電話,好無打去hr問status

可以呀 但唔好一星期 過多兩日好打 show 啲誠意
做緊Cloud同Big Data
LinkedIn勁多agent add我
係咪真係咁缺人?

係 cloud 同 big data 已經少 兩樣加埋仲少

點先可以私下揾到你?

想8下市價

上面覆其他巴打時有大約講過
好多時唔係淨係講年資 仲講你做咩applications 用咩skills 好難單一咁講
依家16.5k 一年經驗 叫21k 得唔得 development
依家16.5k 一年經驗 叫21k 得唔得 development

寫咩 做咩application 負責咩多

想8下市價

好多時唔係淨係講年資 仲講你做咩applications 用咩skills 好難單一咁講

3年 Java developer 負責backend server
Banking industry
In house
做過d financial project
想知下市價。

想8下市價

3年 Java developer 負責backend server
Banking industry
In house
做過d financial project
想知下市價。

正常25k 加減2k 左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞