[你問我答] 我做agent 狗的那些年

572 回覆
55 Like 1 Dislike
可唔可以答到我一個超市buyer 30歲可以去到幾錢人工? 再跟住40歲正常去到幾錢人工咩職位

唔係做呢邊唔太清楚

tcon 係政府經agent 請it 位 乜野福利都冇
但人工比market price 過好多 一個ap 人工可以到35k 或40k都有聽過

聽落好吸引 不過跳左入去就一世做政府 跳唔返出黎

係嫁 同埋裡面做好悶 基本上冇乜野做 同埋唔算太stable 因為當你人工太高間agent 冇錢賺佢會寧願搵個新又低人工啲等佢有錢賺 亦冇乜升職 ap join ap 走 sa join sa 走

照你咁講 人工加到一個位 應該會好難搵工 但應該唔會炒人? 政府通常一年加幾多?

聽落好吸引 不過跳左入去就一世做政府 跳唔返出黎

係嫁 同埋裡面做好悶 基本上冇乜野做 同埋唔算太stable 因為當你人工太高間agent 冇錢賺佢會寧願搵個新又低人工啲等佢有錢賺 亦冇乜升職 ap join ap 走 sa join sa 走

照你咁講 人工加到一個位 應該會好難搵工 但應該唔會炒人? 政府通常一年加幾多?

唔會炒 但tcon 都係contract 中間都有危機政府唔用呢間agent或agent搵到個平啲嘅人頂上就唔renew contract
冇嫁 因為個人工根本唔關政府事 政府只係俾筆錢出黎 eg 五萬 黎俾agent 搵人 之後就乜都唔理
agent 搵到人俾佢有人番工就得 agent 出幾多錢俾個人政府係唔會理 個人人工 eg 三萬咁 agent 咪食兩萬一個月
所以係睇個agent 肯加幾多人工俾個cand
renew contract 時人工同

唔會炒 但tcon 都係contract 中間都有危機政府唔用呢間agent或agent搵到個平啲嘅人頂上就唔renew contract
冇嫁 因為個人工根本唔關政府事 政府只係俾筆錢出黎 eg 五萬 黎俾agent 搵人 之後就乜都唔理
agent 搵到人俾佢有人番工就得 agent 出幾多錢俾個人政府係唔會理 個人人工 eg 三萬咁 agent 咪食兩萬一個月
所以係睇個agent 肯加幾多人工俾個cand
renew contract 時人工同

未打晒
renew contract 時人工同褔利都要同agent bargain
依家無經驗寫unity通常咩價?
我細佬我唔係it 人,都有俾agent 介紹過, 但都唔請。個刻有時都幾灰, 以為多個agent 幫下口以為掂啦

不過有d agent 係幾好人既, 會提點好多, 雖然結果衰左, 但我都好感激個d agent

會有幫助但唔俾一百percent 得
大家互惠互利姐佢幫你時你又幫佢
好多人成日誤以為我地壓佢價中間有錢分 其實冇嫁 我壓你價只有兩個原因 你嗌個價唔合理或者人地公司真係唔會有呢個budget
依家無經驗寫unity通常咩價?

同一般programmer 差唔多
呢排搵緊工 同個agent deal緊
兩年經驗銀行agency contract developer應該叫咩價?
識唔識accounting & finance呢面?
G 小姐 part 3
Director 就提議灣仔區有間Delifrance 靜靜地去嗰度傾。同完G 小姐講,佢就梗係唔制,話Delifrance 好cheap 啲野又難食,要去就要去openrice 有一百個好評間cafe 喎。唉真係好人都俾佢激壞,你估依加同friend 食飯咩,見工呀,訓醒未呀?今次就打死都唔就佢,點都要佢去番Director 提議嗰間,又軟硬兼施搞左一輪佢先好勉強咁話去。之後都算smooth,佢正正常常咁去左傾完。過左幾日個客都冇乜聲氣,諗住太好啦終於甩難啦。點知好嘅唔靈醜嘅靈,一番到公司呀姐就話個客決定請G 小姐,人工就跟足佢要求四萬一,年假十四日咁。本身都覺得都好嘅,都多個人俾人請呀,人工又跟足佢要求,應該okay 啦。咁就打俾G 小姐諗住將呢個好消息同佢講。
但大家都估到啦,呢條女又點會咁順攤呀。講完就多多野嫌,詳細對話我都廢事打,佢話唔鍾意份工嘅原因好多喎,其中最大原因就係將軍澳工業區冇野食。係,你冇睇錯,一個人工四萬一嘅人話擔心冇野食。呀,仲有,話佢依加間公司有16日年假,差兩日得14日好少。中間不停高音港女tone 地「TKO really very far! 又要搭shuttle 又要行,行死我咩?very tiring!」(留意番佢住油尖旺,番機場同番將軍澳實際上差唔多時間)同「TKO 都冇野食!員工飯堂咁cheap 又dirty 我唔會食囉!」(嗌外賣囉小姐,人地lunch break 有成個半鍾,你出番將軍澳地鐵站食都得啦)同「我成日要travel 嫁,少左兩日我會覺得好stressed,同覺得間公司very mean 囉,得14日,我覺得manager level at least 有twenty days」(你鍾意咪拎no paid leave 囉 ... 14日都好好,大把得10日啦)etc.etc. 聽到我火滾。來來回回都同佢傾左好多轉,佢啲concern 根本唔係concern,依加份工又高人工啲又升職,仲想點。但G 小姐真係唔理,佢有性格鍾意講feel,總知本小姐唔like 啦!
想問下巴打熟唔熟IT BA市價
可唔可以按約略講下咩年資咩價咁
如果可以講埋SA(system analyst)同data analyst
麻煩曬
續G 小姐part 3
同佢傾左兩日每日三四個鍾傾到人都燥,嬲嬲地咁問佢結論係咩呀,佢就答「四萬一係如果附近 have good food to eat 嘅人工,依加我要多四千,唔係我就繼續番新工 ...」
我一聽到呢句即時問:「新工?乜你依加唔係航空公司做緊?」
G 小姐:「er... 我其實上個月已經last day 左,依加喺中環番bank。」
我即時嚇親:「吓你冇提過嘅?cv 又冇!」
G 小姐:「你冇問我咪唔講,好小事姐!」
我:「好大件事!人地本身係用你係航空公司份工黎對依加份工,你番左新工又唔講!同埋係誠信問題!」
G 小姐:「吓,咁即係點?」
我:「點?依加個offer on hold 啦,我都要問番人睇吓人地點!」
嗰吓真係心都涼晒,雖然心知可能會冇左個offer 但點都好過俾條臭西如晒意!同完個客講,個客都突一突,即時縮沙,話覺得佢誠信有問題,由頭到尾都冇提過自己唔喺航空公司做。其實本身好小事,大多數客唔太介意你喺邊度做緊,但G 小姐刻意隱瞞就有問題,仲要一個to be manager level 嘅人咁樣,人地梗係覺得唔得啦!
同完G 小姐講,佢就好驚啦,不停同我講「Maybe 我 apologize to 佢地啦!」「我四萬都okay 嫁!」「It's really not a big deal! 我都係曾經喺航空公司做呀!我anytime can resign」我冷笑一聲,好瀟灑咁同佢講「冇嫁啦!早知今日何必當初呢?」之後嗰個星期佢仲日日打黎請求我幫佢問番,傾番個offer 番黎。我次次都學番佢啲臭西港女tone 同佢講「It's not a big deal! 你再搵過間俾四萬五人工你又有20日AL 附近又有good food to eat 嘅工囉!好easy 姐!」
呢次係我甩左offer 但又好開心嘅唯一一次。
兩年經驗銀行agency contract developer應該叫咩價?

你之前份工幾多? average 25k 左右
識唔識accounting & finance呢面?

唔熟
如果可以講埋SA(system analyst)同data analyst
麻煩曬

BA 真係冇譜 廿幾有四十幾又有
data analyst 都一向高人工 做得幾年都三十幾四十幾
SA 真係答唔到 太大分別 當普通三十幾啦
麻煩曬

data analyst 都一向高人工 做得幾年都三十幾四十幾

BA 廿幾係講緊幾多年資
麻煩曬

三至五

之前18k左右 留多半年有職升加到23k 心大心細依家轉定升左先

Between d agent個個都話轉工加15%已經好多 完全唔係睇市價同經驗係咪fulfill個post

三至五

In house/vendor?係咪要比較大既先出到呢個價

問題比較多唔好意思

之前18k左右 留多半年有職升加到23k 心大心細依家轉定升左先

Between d agent個個都話轉工加15%已經好多 完全唔係睇市價同經驗係咪fulfill個post

升咩title

agent 講得啱 因為冇公司會睇市價 佢地唔會覺得你好慘而俾番market price 你 只會睇你上一份工搵幾多

三至五

In house/vendor?係咪要比較大既先出到呢個價

問題比較多唔好意思

in house 唔多vendor ba 位
都唔係 正正常常都有
樓主見親candidate係fg既話報it工通常係要幾多人工
樓主見親candidate係fg既話報it工通常係要幾多人工

support 就9k至16k 都有
development 就13k 至16k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞