[你問我答] 我做agent 狗的那些年

572 回覆
55 Like 1 Dislike
寫Python or fortran係香港搵唔搵到食?

睇到你講呢段野
證明你都知個玩法

遲D 自己條Path 都係
出去Commerical 既SA
幾年後入返TCon CSA

搵番啲大公司嘅SA 啦
通常大公司形式似政府會肯接手啲
或者做番跟政府project 嘅SI 攞番個SA title 又maintain 住政府做嘅經驗 到時要做番t 都易啲

意思即係係出邊做到sa就跳入tcon?
Linkedin係咪會有公司睇?
但一開就好多agent 搵上門,仲會直接打上去公司

你唔鍾意唯有唔好理agent 阻止唔到

最慘公司冇直線,間唔中就打黎 又要同老細解釋邊個黎
你份工點搵?
算ok

咩學歷同經驗做得?

就咁jobsdb 尻搵
間間唔同 我間要Bachelor 經驗冇所謂

有咩Keyword search ?
做左幾年

Push
如果NETWORK CONSULTANT 有10年EXP大約搵幾錢個月。無CCIE

通常都38k up 係CCIE 就可能差2-3k

遲D 自己條Path 都係
出去Commerical 既SA
幾年後入返TCon CSA

搵番啲大公司嘅SA 啦
通常大公司形式似政府會肯接手啲
或者做番跟政府project 嘅SI 攞番個SA title 又maintain 住政府做嘅經驗 到時要做番t 都易啲

意思即係係出邊做到sa就跳入tcon?

係 因為政府唔會因為你依加ap 就比sa title 你
只係木門對木門 竹門對竹門 sa 對sa ap 對ap
Linkedin係咪會有公司睇?
但一開就好多agent 搵上門,仲會直接打上去公司

你唔鍾意唯有唔好理agent 阻止唔到

最慘公司冇直線,間唔中就打黎 又要同老細解釋邊個黎

好變態 我地從來唔會打去人地公司搵人 喺唔知人地搵唔搵工嘅情況下咁做仲癲
樓豬快啲打埋啦

冇存貨日日即打係慢啲
你份工點搵?
算ok

咩學歷同經驗做得?

就咁jobsdb 尻搵
間間唔同 我間要Bachelor 經驗冇所謂

有咩Keyword search ?
做左幾年

就咁打agent 或recruitment 都大把
3年有多

Push

只可以話行頭較窄唔多公司用
Case 2: L 先生 (Part 2)
聽番L 先生講,之前啲agent 幫佢跟多數係會隱藏佢年齡,將太早期嘅工收埋唔寫落cv 先send 俾個客。等人地唔覺佢年紀咁大,就叫左佢去interview 先。雖然係好多interview chance 但真正收益接近零,因為啲客冇expect 過L 先生年紀比較大,一去到見到佢個樣都好驚訝,同有啲覺得係刻意隱瞞佢年紀大嘅事實,令人第一感受唔良好。有時我都會用呢啲方法,但喺L 先生身上唔得,就算人地見佢都唔會真係請,到時只會徙左佢啲時間。為左要搵到一個可以接受佢年齡嘅客,我決定直情大大隻字喺佢cv 上面寫住 age:54 咁,等啲客清楚見到,你得就得,唔得就算。
將佢份cv send 晒俾啲客之後就係等,等到第一個feedback 係有個客彈番張cv 番黎話唔啱因為公司young culture,第二個feedback 係另一個客直接話佢太老影響公司形象而reject 佢,到第三個第四個個個都係咁,有啲直情send email 俾我鬧話做乜send 啲咁老嘅人俾佢係咪玩野。呀姐都同我講不如hide 番佢個年齡啦,咁搞法冇人肯見嫁。我平時呀姐講咩都唔敢say no,係唯有呢次企硬叫佢由我一次咁多當我徙梗自己時間同公司資源,呀姐見我今次咁強硬就唔理我叫我好自為之。
除左喺現有嘅客中間幫L 先生搵外我都好努力搵新客番黎,或者叫啲現有嘅客介紹吓有冇其他公司搵呢類人。終於喺一個月後有其中一個客打黎問有關L 先生嘅野,我同佢直接講左L 先生年齡廢事佢之後先嫌三嫌四,佢都話都見到但覺得佢幾啱佢地間公司個位,所以都有興趣見一見佢。L 先生當然隨時見得工,就儘快約左第二日嘅下午。
L 先生見完之後就即時打番俾我,話我知見成點。佢話個客都好好,同佢傾左好多野,好可惜當中有啲位L 先生同佢地夾唔到,因為大家用開嘅system 都幾大分別所以個位暫時未啱到佢。我聽完好失望,仲以為今次會搵到工俾L 先生但原來都係唔得。仲掉番轉要L 先生安慰番我轉頭...
L 先生:你唔洗咁緊張喎,我搵工又唔係你搵工。見都冇話一定請,你都幫左我好多。最少今次呢間公司冇嫌過我老,而係真正傾skills,但有啲位唔啱都冇辦法,又唔係你問題。
我:我會再幫你睇,大家都唔好放棄。
L 先生:哈哈,唔緊要啦,都搵工差唔多搵左成半年都冇著落,慣晒啦!不過唔可以咁無止境搵落去又要我老婆咁辛苦,我都考左保安牌,諗住搵埋呢個月仲搵唔到IT 就做保安算。
聽到佢咁講我都好失落,一個咁多年經驗嘅人最後竟然可能淪落到要做保安,仲可能係十二碼嗰隻。但人總要面對現實,佢唔食,佢屋企人都要食,如果今個月佢都搵唔到IT,我相信佢會做保安做過世算。
真係走去做保安
睇黎人到中年都要諗定後路先得

好似見到自己既前境,到左四五十歲果時,自己已經一頭白髮,先至轉去做保安,重要由低做起。

好似見到自己既前境,到左四五十歲果時,自己已經一頭白髮,先至轉去做保安,重要由低做起。

所以真係要趁後生搵多啲錢 或者早日升上management level 唔係就好大機會要做保安
做緊Cloud同Big Data
LinkedIn勁多agent add我
係咪真係咁缺人?

係 cloud 同 big data 已經少 兩樣加埋仲少

以你所知 人工大概係點?
諗緊轉工
L先生個故事睇到有啲sad
係咪真係咁缺人?

我想做呢啲
可以點入行?

我係好好彩既情況下入行,
呀頭仲好放野比我去做去學
不過其他應該大部分都要經驗

想8下市價

上面覆其他巴打時有大約講過
好多時唔係淨係講年資 仲講你做咩applications 用咩skills 好難單一咁講

3年 Java developer 負責backend server
Banking industry
In house
做過d financial project
想知下市價。

正常25k 加減2k 左右

爸打你真係貼地好多
係隔離個 IT post 見到d人工真係得啖笑
留名
係咪真係咁缺人?

係 cloud 同 big data 已經少 兩樣加埋仲少

以你所知 人工大概係點?
諗緊轉工

如果有五年經驗以上 最少都都40kup
但唔可以好確實答到你 因為真係唔多見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞