[你問我答] 我做agent 狗的那些年

572 回覆
55 Like 1 Dislike
巴打
想問你有冇case
介紹過bank或者証劵果啲
當初考晒牌 大學啱啱畢業去左做teller
感覺起步點/人工都比人低,而家做左三個月
有啲想轉工
大佬呀
成班IT狗係到討論IT人工
不如入返IT post到討啦
人地追post好辛苦架

IT狗點會夠agent熟
IT狗淨係識IT
見到你問我答諗住入嚟問下問題姐
阻住你追post真係唔好意思呀
我死返出去

BA 睇你跟咩project 同之前有咩經驗 冇做過technical 同有係兩回事
係 banking 多數經agent

股票行 主要係做enhancement同執user comment

寫specs uat呢啲算唔算technical?

唔算 係真正做過programmer 嗰類先叫technical
咁應該唔可以太高 正常應該~23k 至25k 但睇你依加大約幾多?

而家都係得15k 未知今年加幾多
想問讀乜先可以令自己叫價高啲?
想入外資bank 點先知個agent係真定伏?
巴打有無好介紹?
巴打
想問你有冇case
有啲想轉工

banking 式financial IT 都有
點解要做teller? 太易俾人取代冇乜價值喎

股票行 主要係做enhancement同執user comment

唔算 係真正做過programmer 嗰類先叫technical
咁應該唔可以太高 正常應該~23k 至25k 但睇你依加大約幾多?

巴打有無好介紹?

BA 真係冇要特別讀乜 最重要英文同Communication 好
冇辦法知 要試
大佬呀
成班IT狗係到討論IT人工
不如入返IT post到討啦
人地追post好辛苦架

IT狗點會夠agent熟
IT狗淨係識IT
見到你問我答諗住入嚟問下問題姐
阻住你追post真係唔好意思呀
我死返出去

大家勿傷和氣
黎緊見份要出勤既support,9.5k

做唔做好

仲有份helpdesk要聽埋電話做埋cold call
巴打
想問你有冇case
有啲想轉工

因為當時未搵到工
而家做左底層 要慢慢捱
黎緊見份要出勤既support,9.5k

做唔做好

仲有份helpdesk要聽埋電話做埋cold call

如果冇其他工都要做 最多做住搵
巴打
想問你有冇case
有啲想轉工

因為當時未搵到工
而家做左底層 要慢慢捱

搵過份啦 呢啲有排你捱
多唔多公司要有it底既pm?

都幾多 供不應求

都幾多 供不應求

一般要求幾多exp?
冇management經驗要做apm先?
做左4年java developer轉左工, 由finance 轉左去telecom, 人工由19K 12months +bonus 加到去22K 13months + bonus ,係咪都算差唔多?其實都有D疑問

個加幅算差不多

都幾多 供不應求

一般要求幾多exp?
冇management經驗要做apm先?

冇乜apm 位 多數由SA 或SSA 或team lead 升上去
大多要求10+ 但有啲醒嘅7+都得

巴打有無好介紹?

BA 真係冇要特別讀乜 最重要英文同Communication 好
冇辦法知 要試

F_M 呢間agent好嗎?聽講有三個月training又會幫你考埋cert
巴打點睇startup既IT positions?

巴打有無好介紹?

冇辦法知 要試

F_M 呢間agent好嗎?聽講有三個月training又會幫你考埋cert

冇聽過 但同行除左有幾間特出名衰 例如男力等 大多都okay
巴打點睇startup既IT positions?

除非你好確定間startup 之後會成功 唔係聽過太多case 係間startup 之後摺左 又或workload 重到癲
巴打點睇IT AUDIT?
好似都幾好PAID,不過WORKLOAD重
追晒post

想問下巴打點睇fg做accexxxxx consultant
一開始係幾好pay 但會唔會做d野太唔technical
第日好難轉工
追晒post

想問下巴打點睇fg做accexxxxx consultant
第日好難轉工

講漏左 bba IS底
巴打點睇IT AUDIT?
好似都幾好PAID,不過WORKLOAD重

做到狗咁 聽過人日日兩三點放工
追晒post

第日好難轉工

講漏左 bba IS底

唔會 其實初起步technical 先好 因為初初一定係dup code 多
當technical 個底打好左其他公司先會考慮你做senior 啲嘅role
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞