[你問我答] 我做agent 狗的那些年

572 回覆
55 Like 1 Dislike
追晒post

想問下巴打點睇fg做accexxxxx consultant
一開始係幾好pay 但會唔會做d野太唔technical
第日好難轉工

講漏左 bba IS底

唔會 其實初起步technical 先好 因為初初一定係dup code 多
當technical 個底打好左其他公司先會考慮你做senior 啲嘅role

但係個post唔駛dup code 所以先咁問

講漏左 bba IS底

唔會 其實初起步technical 先好 因為初初一定係dup code 多
當technical 個底打好左其他公司先會考慮你做senior 啲嘅role

sor 自 睇錯你話太technical
咁就難啲 可能之後要行ba qa 條路

一開波就做ba呢d位 第日係咪相對比較難上pm/management位

一開波就做ba呢d位 第日係咪相對比較難上pm/management位

都係 唔多BA 轉pm 最多senior ba 咁
唔好意思呀巴打有多樣唔關it事既野想請教
例如個expected salary寫左10000咁樣,但對方淨係比到8000,見完工之後,公司通常會同candidate壓價,定係直接唔請算?

唔好意思呀巴打有多樣唔關it事既野想請教
例如個expected salary寫左10000咁樣,但對方淨係比到8000,見完工之後,公司通常會同candidate壓價,定係直接唔請算?

會壓價 通常over budget 大約2-3k 內都會照見 之後再壓
Support 想轉其他 例如project
有冇咩建議

你做support involve 啲咩 之前讀咩 做左幾耐?

之前係mnc返左大約2年做Desktop support
平時裝機 幫下end user
用下ad reset password呀 加domain呀咁
有時要做mobile management(airwatch)
Server房都要睇下 但有咩事都係搵人幫多
試過幫手寫vba 間中處理下contract同vendor都有接觸下
不過Infra就冇咩點接觸

之前讀information engineering
讀過programming networking 不過networking我咩都唔記得 programming都仲可以既

我想搵多d錢買樓結婚咋
唔知應該轉d咩好 唔該巴打
巴打點睇IT AUDIT?
好似都幾好PAID,不過WORKLOAD重

做到狗咁 聽過人日日兩三點放工

同埋好似好難入行
巴打點睇IT AUDIT?
好似都幾好PAID,不過WORKLOAD重

同埋好似好難入行

Big 4年年都請人,不過入到去應該都係做account野先。
Support 想轉其他 例如project
有冇咩建議

你做support involve 啲咩 之前讀咩 做左幾耐?

之前係mnc返左大約2年做Desktop support
平時裝機 幫下end user
用下ad reset password呀 加domain呀咁
有時要做mobile management(airwatch)
Server房都要睇下 但有咩事都係搵人幫多
試過幫手寫vba 間中處理下contract同vendor都有接觸下
不過Infra就冇咩點接觸

之前讀information engineering
讀過programming networking 不過networking我咩都唔記得 programming都仲可以既

我想搵多d錢買樓結婚咋
唔知應該轉d咩好 唔該巴打

如果要完全轉其他唔關support 事人工就一定會跌 之後先可能升番 就算讀過programming 喺雇主眼中你同fg 冇分別 所以人工可能都係13k14k 左右
其實你有做開ad 可以喺support 呢方面發展 搵份高啲人工 轉其他唔guarantee 你一定人工高啲 一轉嗰吓人工反而仲會跌

同埋好似好難入行

Big 4年年都請人,不過入到去應該都係做account野先。

big4 做到衰過狗 冇三點唔好諗放工
有兩個問題想請教下
做ba 果d係咪由fg 開始做上去?多唔多人係做做下ap 轉做ba?
Hr 請人係咪只會睇個candidate個salary increment 黎判斷叫價係咪高過高?而唔睇經驗同市價
Eg 有個十年經驗既人原本25k叫35k,另一個5年經驗既人原本35k叫38k ,hr 係咪會考慮後者多d
大想頭一問
iBank 會唔會請developer ?
係咪人工會高D (當然唔係同 iBanker 比)
我係一個85後嘅廢青,喺幾年前機緣巧合之下去左一間agent 度做,無錯,就係所有IT 人同高登仔最憎嘅job agent 。喺呢間公司做嘅期間簡直係見盡大量搵工人嘅人生百態,做左幾廿年野嘅人原來可以係唔識見工嘅呢啲已經好小事,更多你諗都諗唔到嘅更大有人在。
先簡單講吓唔同agent 類型,有部份agent (姐通常最乞人憎嗰啲)係靠食candidate 人工同雇主出份糧中間嘅差價為生,所以佢地會儘量壓到candidate 價有幾低得幾低。另外一種就係收雇主俾嘅介紹費,介紹費價錢方法都有幾種,有啲係以candidate 嘅人工一個百分比黎計,有啲就係固定左,總知請一個就收一份介紹費咁。而我公司就係後者。
基於我公司唔會壓低candidate 價,通常同啲candidate 嘅關係會相較為好,亦因為咁佢地願意分享多啲自己嘅野俾我地知,所以中間除左一啲騎尼case 外亦會有啲感人開心case。
我會分享一啲好笑或者印象特別深刻嘅case,同時都係你問我答post 有咩會儘量答
利申戴定頭盔先,中間任何人名地點公司名如有雷同就應該係我搞錯或者發夢聽番黎

最多試過一單 deal 收幾錢?

做 IT agent 人工唔算高,做銀行多錢 d ,我有朋友一個季度出幾十萬佣金
有兩個問題想請教下
做ba 果d係咪由fg 開始做上去?多唔多人係做做下ap 轉做ba?
Hr 請人係咪只會睇個candidate個salary increment 黎判斷叫價係咪高過高?而唔睇經驗同市價
Eg 有個十年經驗既人原本25k叫35k,另一個5年經驗既人原本35k叫38k ,hr 係咪會考慮後者多d

唔係 大多人係technical 轉ba ba 要做得好先要有teachnical 底
唔係 會睇左經驗同市價先 如果underpaid 開又嗌得合理 eg 20k 叫24k 梗係即時約 如果本身都overpaid 左 明明只值25k 但間公司俾30k 佢 就算佢嗌番30k 都唔會睬佢
之黎先睇叫價加幅合唔合理
大想頭一問
iBank 會唔會請developer ?
係咪人工會高D (當然唔係同 iBanker 比)

會 但多數經agent 用secondment contract 同唔多位 請senior 多 如果請就係
入行有咩條件要睇.
咩背景經驗, 無行內經驗得唔得.
有無年齡歧視 (18至58請唔請)
入行有咩條件要睇.

間間唔同 prefer 做過HR 或讀HR
冇經驗okay
prefer 後生啲
問多個問題....
市面上多唔多>35k 既 ap位?係咪去到某個人工如果要再上既話就一定要上SA/pm 先得?
入行有咩條件要睇.

間間唔同 prefer 做過HR 或讀HR
冇經驗okay
prefer 後生啲

靚仔靚女有著數,我見 d 人 d LinkedIn 相都好 sharp
page per_________食水深唔深?
見到佢有份工幾吸引
問多個問題....
市面上多唔多>35k 既 ap位?係咪去到某個人工如果要再上既話就一定要上SA/pm 先得?

唔多 35K 已經係sa 人工
page per_________食水深唔深?
見到佢有份工幾吸引

可以試左先 到時佢出個價合理咪take 唔合理咪唔take
Case 3: T 先生 (Part 2)
為左防止第一次嘅事發生,T 先生去見工嘅前一日我已經打定電話俾佢提佢去interview,又教埋佢搭地鐵唔好搭巴士易啲預時間,上埋MTR Trip Planner 幫佢計埋要幾點出門口,仲不停提佢記得起身。T 先生又開始番佢啲臭串格係咁嫌我煩,又話自己知知知你唔洗係咁講。我都唔想係咁講,平時我亦唔會咁做,但你上次真係訓唔醒!
到左interview 嗰日,我特登早左一個鍾起身,就係為左提佢去interview 同睇吓佢會唔會又唔知醒。喺interview 時間前兩個鍾我已經打定俾佢,睇佢起左身未。打去時T 先生聲稱自己啱啱起左身,準備梳洗。再過多半個鍾我又再打俾佢問佢出左門口未,佢話出左。咁我就諗,起左身又出左門口應該穩陣啦,就冇再打俾佢,廢事佢又嫌我煩。
去到八點半,佢突然send 左封email 俾我,內容寫住「my location」,仲attached 左一張google map 嘅cap 圖俾我,地點大約係喺九龍灣德福。我一見到封email 即時r 晒頭,你send google map cap 圖俾我做乜尻。真係想話我知你去到邊,你就咁講句咪得。又覺得佢好奇怪,無啦啦咁好死話我知去到邊?嗰下都係諗佢可能俾我煩得太緊要,唔想我再打俾佢好似老婆check 老公去左邊咁,所以先話定俾我知佢去到邊。
隔多陣我九點三番到公司,凳都未坐暖,個客就打黎。
客:喂!T 先生仲未到!
我:吓?佢啱啱八點半話去到九龍灣喎!我睇睇佢係咪蕩失路先。
客:我唔理佢蕩失路定點,總知依加我未見到人。你啲野跟得咁差嫁!上次佢又話塞車,今次又話蕩失路,係咪玩野?
我:唔係唔係,唔好意思呀,我搞清楚件事係點先。
追到live, 好緊張
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞