『薪火post』BNO 續期資訊(23) 連登首家BNO教學網站上線了

1001 回覆
82 Like 4 Dislike
真心唔明有咩好拗
人地講到明bno身份終身有效
你有申請過hmpo就有紀錄
如果冇就算你交齊哂所有文件交埋祖宗十八代果啲都係冇
根本唔存在冇但係交哂野之後變有既case
你本身冇就冇 hmpo啲人多謝你果千幾蚊添啦
老實講,簡單講句,如果佢覺得未滿11歲嘅人唔申請護照或旅遊證件下都會走去攞/有可能會攞到冇相身份證嘅話,佢可以而家帶個小朋友去入境處問唔申請特衰要點攞冇相身份證,我保證個職員會勸退佢叫佢去生死註冊處攞多張出世紙
之前用過幾次特區護照入台灣今次用bno都ok,係返香港個陣個地勤問我有冇台證,但同行特區冇問。

仲有係日本返香港個地勤要check我身分證,啲免稅單國藉都係打英國。

報告完畢
並無驚訝其實多數都係噉
其實sam巴除左記憶外都冇任何有力證據/ 法律推論去支持佢係有bno
當時 HMPO 點覆SAM巴打
http://indepth.mingpao.com/php/passage.php?seriesno=2&titleno=58

董建華說,「出門前,父親曾叮囑他不可以申請其他國家的護照,等有一天,要取中國護照」。

董建華指,當年在英國外出時,只帶着一張香港身分證明書(Certificate of Identity,CI),仍記得要對摺3次,「這是給沒有國籍的人(this is for stateless persons ),我暫時去這個『借用的地方和借來的時間』(borrowed place, borrowed time)」。
咁就唔好去英國讀書啦
岩岩記起place of birth填左Causeway Bay, 唔知hmpo會唔會改返做Hong Kong
恭喜你
你幫銅鑼灣獨立咗
其實使唔使俾出世紙 人在海外無出世紙響手
所以咪話, 當自己都唔知係bno 定CI 都走去申請, 咪就係 "搏".

1. 搏自己真係BNO
2. 知自己係CI 但搏人地鳩check

不過算, 我覺得係搏, 你地覺得係check (而唔係去入境處check 左先, 直接掉千幾蚊落去 )
你問入境處佢應該都冇資料
畀個方法黎,去入境處填咩form 行咩手續步驟,講哂出黎,我就最憎人空口講白話
無知一問,第時用緊呢本bno expire之後要續果陣係咪只需要寄返最近expired果本bno就得而唔使寄埋以往既bno? 因為對上一本bno用黎續左依家果本之後已經掉左
忽然諗到,如果個bno holder 加左仔女個名落passport到,個仔女會唔會唔洗申請身份證,搞到個仔女會以為自己冇呢
一樣有身份證

利申: 我督係attached child
忽然諗到,如果個bno holder 加左仔女個名落passport到,個仔女會唔會唔洗申請身份證,搞到個仔女會以為自己冇呢
一樣有身份證

利申: 我係attached child

我有個朋友係香港出世,但家人係內地落黎,佢身分證中左大法。咁都應該一試嗎?
尋晚11點幾speedpost 顯示到咗處理中心 唔洗兩分鐘就離關咗海關/處理中心(目的地互換局)
5天工作嘅英國係咪即係要星期一先派我份件
走去入境處。

:唔該,我想check我係唔係以前申請過BNO。
:你知唔知呢度係邊到!
:入境處嘛。
:呢度係「香港特別行政區入境處」,唔係「英國殖民地香港入境處」。你要check,搵返英國處理BNO嘅機構去問!

以上對話只係虛構。

講返去入境處問。

首先,撇除入境處有冇資料係手,港共政府咁想淡忘BNO嘅存在。佢會唔會咁好心幫你摷返廿幾年前你申請嘅紀錄嚟幫你續一本佢都唔想再俾人知嘅BNO。

第二,就算佢肯,你竟然相信佢嘅資料係準確過英國HMPO。

HMPO做野閪,係人都知。但人地始終都有制度去check back。

唔似得香港政府咁叻,輸打贏要。改文件為咗打贏官司都肯做
係 有機會英國時間星期二朝先到
其實一直有講過香港時間星期三四五就咪鬼寄speedpost
首先,入境處唔會有你資料,bno相關資料已經運走晒去英屬機構。第二,你話上一輩都仲話,90年代仲未滿11歲嘅香港人攞ci根本就未至於一街都係。
基本上衹要香港出世同埋出世時父母其中一方係香港永久居民(不論父母係ci定bdtc都好),已經唔會攞ci。
我哋一向叫人用身份證大法嗰陣會叫人檢查埋自己出世嗰陣父母有冇住夠七年。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞