『薪火post』BNO 續期資訊(23) 連登首家BNO教學網站上線了

1001 回覆
82 Like 4 Dislike
• One document as evidence of name
and address and/or residency dated
within the last year

都係睇英文好啲
呢架機大把人揸bno咁勁 飛台灣飛日本都唔多見bno喎
二等國籍/同樣係香港人都叫講得通
唔係british其實係思維錯誤
英國會出為非自己國民出一份唔係自己國籍嘅證件?依個係咩思維?
算啦,講得出英國護照淨係可以歐洲用,亞洲要用亞洲護照已經on9啦
成個path係冇易咗個喎
個封面咁都話唔係英國護照

玩哂啦
越南咁絕
gov.uk講埋 E-visa is only applicable to ‘British Citizen’ passport holders.
越南/印尼依啲彈出彈入國好早已經唔想多理
越南都冇乜所謂 起碼可以上網整之後搞落地簽
印尼就麻煩timatic提都冇提過voa 可能要去領事館搞
其實我排隊嗰陣見到一個啫,噉我當然吹大啲
你應該講,By law, and by what the passport defines me, I am a British National overseas. As the matter of fact, Hong Kong is not a country so there are no nationality. One should have Chinese nationality in order to apply for Hong Kong Passport. But I am not Chinese, so I don’t have one. It’s hard to explain, I know, but the history is complicated.
識人早幾日喺dps用bno無整visa
比immi 玩咗半日之後deport 佢返香港
佢已經醒print定gov.uk去印尼個visa exemption 出嚟
但印尼班immi 就用timatic 8月個version reject 佢
好心佢地如果係因為無visa 唔比人入就唔好搞人半日
垃圾第三世界工人國
想問下, 身分證改左名, 係唔係都一定要副簽?
手持有改名契正本
身份證唔關事
同之前英國本passport有冇唔同先?
如果英文名都有唔同就係改名case
如果只係中文名唔同就wfc
前題係你個名改成點
身份證個英文名要同護照一樣,所以如果係英文名改咗就要副署,寄埋改名契搞
> 英國會出為非自己國民出一份唔係自己國籍嘅證件?依個係咩思維?

BRP 同埋 Travel Document 係喎 雖然好明顯唔係 passport
亞洲用同歐洲用
有葡籍唔需要再靠BNO入BC籍 直接憑EU Freedom of movement 就可以居留英國 夠5年再入籍 除非你有本事1年內拎到歐盟國籍再即時過去英國申請brexit EU留英scheme 如果唔係想靠呢條路入BC籍已經太遲 出年3月英國脫歐 2020年就正式脫離 再冇freedom of movement Unless佢地傾到其他deal啦

多數國家既投資移民都係批居留簽證 住夠幾年先可以入籍
其實回歸返原點
你搵到食咪移民囉
搵唔到食嘅俾你易啲,早一兩年/唔洗申請工作簽證其實都冇咩好處
想要個國籍俾你做逃生門嘅話依家都買少見少啦
就算係97前移民潮都唔係話易㗎,何況依家都閂晒門啦
咁即係去年至今嘅文件都accept?
CNO (亞洲用)
BNO (歐洲用)
過去一年內 (365日)
想問下第二行機碼最右邊個2個數字係咪代表換護照次數?
係咪暗示哈薩克賣咗屎忽畀支那?
個io對一帶一路嘅控訴
thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞