『薪火post』BNO 續期資訊(23) 連登首家BNO教學網站上線了

1001 回覆
82 Like 4 Dislike
哈哈, 唔該哂!!
呢個某程度都算喺其中一個Point
但我想最先屌咗啲失實嘅廢老流言先
我覺得呢啲喺最影響大部份BNO續Passport嘅意欲
仲有一個問題,一份日期於去年內的文件以顯示證明你的姓名和地址及/或居留權,即係要2017年既文件?
又邊個網睇返嚟?
啱啱喺哈薩克Almaty離境,關員睇咗本BNO好耐,之後搵咗個Officer過嚟,用英文問我

佢:你Nationality係咩?
我:British
佢:唔係,係Hong Kong先啱,你係Overseas唔算British,呢本嘢只可以攞嚟去歐洲旅行,但呢道係亞洲,我
你應該要用返Hong Kong Passport入境
我:我去其他亞洲國家都用呢本,亦都兩次陸路出入哈薩克,點解佢哋又畀?
佢:因為佢哋唔知囉(我心諗真係全世界得你知)
而且你留多過五日就要去入境處登記
我:我有去,係佢哋話我唔使
佢:咪就係佢哋唔知,你應該解釋畀佢聽你係Hong Kong唔係British(屌你哋無知要遊客教你?)
我:呢架機大把人揸BNO,噉佢哋點?你而家想我點做?
佢:無,話聲畀你聽啫,下次唔好話自己British

就到 boarding time , 為免節外生枝,我無再拗落去
有無人遇過噉情況?
應該係官方嗰份
其實行政上應該2017都得嘅
一睇個年份就知去年,對佢地做嘢簡單啲
但實行上梗係越近越好啦
如果你12月續
拎上年1月嘅嘢都23個月前
佢要你寄多份都合情合理
咁真係非bc
你真係British 就拎BC享有居英權啦

拎bno FF自己British

英國佬自己都唔認你係自己人啦
企開d la 屌你老母
是其是
畀粒膠佢囉
下次出門帶返份英國國籍法影印本畀佢睇
你係British依個係英國國籍法下規定
一個小小officer憑咩話唔係British?
除非佢同英國冇外交
佢唔認你係英國人嘅話叫佢向英國大使館問下
依個係不折不扣嘅歧視
祝福你身體健康
無,上年飛Astana無問題。 Timatic 都寫全部英國護照,係阿蛇自作多情。 揸英國發嘅護照係香港,仲要教返佢地? 阿蛇做嘢駛我地教?
要同啲有理解障礙嘅移民官解釋係需要耐性
BNO係British 係事實,接受唔到現實嘅返出去,唔好係度散播謠言
哈薩克官員係「港獨份子」。竟然話「香港籍」,唔係「中國籍」

呢啲咁無討論價值嘅嘢時不時都會有啲on9仔衝入黎博人趕返出去

b)persons who are British Dependent Territories citizens by virtue of any such connection may before that date (or before the end of 1997 if born in that year before the relevant date) acquire a new form of British nationality the holders of which shall be known as British Nationals (Overseas).

http://www.legislation.gov.uk/ukpga/1985/15
Sam gor你個case現在咩情況?
有無人諗過移民去愛爾蘭 拎irish passport再經common travel area 去英國做野+拎bc(唔受brexit影響)
咪官方嗰份所須文件?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞