『薪火post』BNO 續期資訊(23) 連登首家BNO教學網站上線了

1001 回覆
82 Like 4 Dislike
1. 可以一齊寄,寫清楚比hmpo知就得
2. 人人case 唔同,最好跟足指引
補充:如果入境處願意答你本CI幾時註銷過嘅話,咁都仲有計傾,否則問入境呢步係多鳩餘,有過CI不等於之後無入籍BDTC,有入籍BDTC不等於有登記BNO。
Juvenile under the age of 11 is required to apply for a permanent identity card only at the same time as he applies for a British National (Overseas) passport or Hong Kong Certificate of Identity for the first time.

身份證大法就係話, 如果你有hkid, 你就應該有BNO (或者 CI)

所以當你細個果陣, 申請兒童身份證時, BNO 同 CI 係"OR", 即係"2選1"

所以有CI = 無 BNO

免費去check下, 好過比完千幾蚊先發現得個吉(或者因為hmpo 柒而成功搏大霧)
仲繼續駁咀

一開頭就話人地"搏拎BNO"。

俾人反駁話本身冇,就點變都變唔到。本身有嘅╴就永遠都有。

之後又反口話應該問清香港入境處有冇BNO先申請。

又俾人反駁,話香港入境處都查唔到你有冇BNO。

依家又話問香港入境處,係睇下有冇CI。

根本CI同BNO都兩件事嚟。

係唔係真係要執返揸沙搞到自己咁撚肉酸?
回應番CODE 既問題先
我睇番原來我個CODE係GBR
有巴打話咁就係BC
但係我下面nationality 係寫住british national (overseas)
咁其實會係BC 定BNO 哩
唔該晒
仲想問下,佢話要去年既地址證明
去年既意思係要2017年 定係講緊一年內都得
拎左CI,之後就唔過左若干年後申請入籍,拎BDTC嘅?

唔好再拗啦。
拎左CI,之後就唔可以過左若干年後申請入籍,拎BDTC嘅?

唔好再拗啦。
一年內啦
求其上etax 電話單 銀行bank statment 果d 都得
其實唔使同呢條友講道理
貼圖就得

其實我好撚驚呢啲人。

永遠覺得自己嘅做法就係啱。

大佬呀,冇人係聖人,啱定錯都唔緊要,當學多樣知識囉。

何況,係網上面大家都唔識大家,自己講錯咪算囉。

明明已經解釋完,仲要死拗爛拗。

好撚無謂。

佢擺明唔係嚟討論
係入嚟搞事
1. 我上面已經講過,除非入境處肯答你本CI幾時註銷咗,否則你揸過CI不等於你以後無入籍BDTC,而你有入籍BDTC亦不可能等於有登記BNO。

2. 邊度免費?請畀source 填咩form做乜手續有咩步驟,我問過你,你唔答,唔好執Sam哥口水尾(當然歡迎Sam哥回答、我柒唔緊要,我要事實啫)

3. 你張十一歲以下人士身份證因乜嘢途徑取得,只要問埋本人出生地、上一代居留情況就已經有哂依據,我哋次次見到有人話自己中我哋都有問,就算唔問入境處都唔難估,我哋幫過咁多人呢幾年,根本無人回應有人因身份證大法中哂去申請結果衰咗,我就唔明點解今日無啦啦走黎嘈。

4. 我講過我哋無義務幫HMPO把關,HMPO幾年前亦已經講得好清楚,唔知自己有無,申請一次咪知,佢自己咁答即係佢哋有信心把關,咁我點解要同佢操心?如果身份證大法幫到100個人搵返身份,我唔會介意因為promote呢個方法走甩一個博大霧嘅人拎到,亦唔到你介意。
佢好撚介意多人續返BNO。

所以,寧願叫人走去問入境處,俾人答一句,「你有廁板,所以唔會有BNO。」

TURNDOWN對方申請BNO嘅意慾。

如果唔係邊得嚟成鳩日話「唔好嘥錢申請一本原來本身冇嘅護照。」

用錢嚟衡量本護照嘅價值根本就係ON9。

唔該非洲彭定康,你下個回覆唔該直接回答全套「向入境事務處索取有關事主是否擁有BNO身份相關線索嘅方法」,包括流程步驟、是否收費項目,然後自己試一次,得咗你先好同我繼續講呢個話題。

試圖將幾年黎行之有效嘅方法推翻唔緊要,你有更好嘅方法我歡迎,但係唔該唔好拋低問入境處四個字咁不負責任,要我哋哂時間係度辟謠。
BNO申請到BNO護照,所以佢本身已經唔可能申請CI
最底個兩行都係
P<GBR
我阿媽問我搞咁多野做乜,屋企冇錢俾你去歐洲讀master
睇出世紙就做到嘅仲叫人特登去check

你兩行都係GBR? 但又有(oversea)?
Shit...
睇唔到下面個行仲有
下面係GBN...
Thx 我柒左
無錯
又要引用web archive
1996年IMMD網頁

http://web.archive.org/web/19970227114142/http://info.gov.hk:80/immd/ci.htm
Hong Kong Certificate of Identity (CI)
ELIGIBILITY

Hong Kong residents who :-

have the right of abode in Hong Kong and are holding Hong Kong permanent identity cards, and

do not hold and are unable to obtain national passports or any other travel documents

may apply for Hong Kong Certificate of Identity.

而BN(O)申請人一定係有BDTC-HK(香港英國屬土公民)國籍,故不符合申請CI資格

再者,CI證件封底印有下列聲明字樣:(相遲D影返)(文字copy 自wiki)

此證明書為香港政府財產,如持有人持有國家護照或其他文件,此證件將被取消
This Certificate of Identity remains property of the Hong Kong government. It will normally be cancelled if the holder obtains a national passport or other travel document.
身份證明書發出後有效期正常為十年,但在特定的情況下有效期可能較短。
Certificates of identity are normally valid for ten years from date of issue, but may be made valid for shorter periods in certain circumstances.
持有效證明書回港之人士,無須申請回港簽證。
The holder may return to Hong Kong without visa, provided the Certificate is valid.
建議持證人於出發離港前,應先申請目的地或中轉地的入境簽證。
The holder is advised to obtain visas for any country he wishes to visit or pass through.
假如持證人移居香港境外居住,應向移居地有關當局,申請新的旅行證件
Should the holder take up residence in a country or territory outside Hong Kong application should be made to the competent authorities of this country of residence for a new travel document.
證明書之簽發,並不代表持證人擁有海外英國領事保護,亦非香港入境條例第一一五章之豁免情況。
The issue of this certificate does not confer a right on the holder to the protection of British diplomatic or consular representatives abroad, nor does it exempt the holder from the provisions of the Hong Kong Immigration Ordinance Chapter 115.
若遺失或損毀此證明書,應即時向就近英國駐外使節及警署報失。
The Certificate is a valuable document and should not be altered in any way or allowed to pass into the possession of an unauthorised person. If lost or destroyed, a report should immediately be made to the issuing office or to the nearest British Consulate, High Commission or Police Office, as well as to the local police.
又有罵戰,證明BNO POST多人睇
等上熱門
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞