『薪火post』BNO 續期資訊(23) 連登首家BNO教學網站上線了

1001 回覆
82 Like 4 Dislike
身份證大法有根據嘅
依家睇返eclass巴打嘅解釋(已加入bnohk.org補充),個原因係因為法律上同處長要求都係,如果十一歲以下嘅人要申請BNO或者兒童身份證,都係要兩樣一齊申請
所以如果嗰個人係97前未夠11歲,又已經有身份證,其實都幾順理成章係兩樣一齊申請(但有冇漏洞我就唔知啦)
但如果你明明無, base on 個theory 又話有, 所以當lost case, 又點計呢?

點知當時係唔係因為某d 原因reject 你個bno
即係無人簽收就會sip 信箱唔洗簽?
冇 BNO 嘅話係唔會 match 到身份證大法嘅所有條件
其實你講緊乜?

咩野叫明明冇?

用身份證大法嘅人,通常係未滿11歲而又要出國嗰班嘛。

上面巴打都講過,如果11歲前已經有身分證,即係佢本身係申請咗BNO。因為申請BNO嘅同時,要申請埋身份證。

點會認為用身分證大法嘅巴絲本身就冇BNO呢?

點知係有right, 定係因為某d 原因比人reject 左?

最直接就係去入境處問清楚

有無做呢步?
依附父母BNO既兒童都會有無相身份證

根據1996年入境申請BN(O)網頁
http://web.archive.org/web/19970227171240/http://info.gov.hk:80/immd/bno-un16.htm

Application for BN(O) passports for children under 16 years of age

if the child is under 11 years of age, the parent or legal guardian should apply for a Hong Kong permanent identity card for the child at the same time

Documents to be produced
a passport application form duly completed and signed;
2 identical recent photographs of the child (not larger than 55 mm x 45 mm and not smaller than 50 mm x 40 mm);
a Hong Kong permanent identity card application form duly completed and signed if the child is under 11;
1 more recent photograph of the child if he/she is under 11; and
original and photostat copies of supporting documents
真心建議你睇返清楚BNO個登記條件

只要係1997年6月30日憑藉香港嘅關係而取得英國屬土公民身分嘅人,都有權登記成為BNO。

即使假如要reject嘅,都唔會係啲得幾歲嘅細路掛?!
咁機會微乎其微
順唔順理成章好難講
最直接就係去入境處問
申請BNO嘅同時,要申請埋身份證。

唔等於

申請身份證嘅同時,要申請埋BNO。
只係想帶出呢個並唔係咩正規途經

港英政府時代條文 + HMPO,
有人明明無right但都照成功申請, 唔出奇
試下囉
不過都係果句,
1. "should" 唔等於 "must"
2. 要申請hkid 先可以申請bno, 唔代表掉返轉一樣
如果係咁就唔會有sam哥單case

仲有, 如果你有實例有人係無right但成功申請
唔該你擺證據上嚟, 如果唔係我地只會當你鳩up
唔理lu
你話會唔會有啲人真係會博大霧呢,我哋就阻止唔到嘅,而且HMPO本身就有責任把關。

我哋嘅目的係要令嗰啲想續嘅人,但係唔知自己有無嘅人,根據手上現有嘅資料黎估算自己有幾大機會有,去唔去馬就係佢哋自己決定嘅。

最重要嘅係:

當年舊登年代我哋有巴打問過HMPO,我唔知自己有無BNO可以點查,佢答

「你自己畀錢申請一次咪知」

既然佢哋咁有信心可以把關嘅,咁我想問仲輪唔輪到我哋操心呢?
唔好on9, 好唔好?

政府憑乜野原因容許一個未滿11歲嘅兒童申請身分證?

下下問入境處⋯ 你估依家HMPO收到嘅資料會差過入境處嘅資料?

為嗌而嗌,同八婆港女冇分別。
我唔明個質疑點係邊
依家我地係從身份證首發日期推斷佢有BNO
而佢係已經有身份證,而張身份證係要連同BNO一齊申請。Juvenile under the age of 11 is required to apply for a permanent identity card only at the same time as he applies for a British National (Overseas) passport or Hong Kong Certificate of Identity for the first time.噉只要知係有身份證,噉佢必然要有BNO或CI。依個一早提醒咗,係有可能只係CI,如果唔肯定就畀錢續,等佢地查record。

依個好平常啫,依家英國都有好多應該有公民身份嘅人都俾Home office搞到冇咗,嘈緊 抵啦,當初分class分得咁開心丫拿

根據:
https://web.archive.org/web/19970228235527/http://info.gov.hk:80/immd/ic-un18.htm
但當然,依個page係97年2月,依個policy存在咗幾耐其實唔知。

至於係咪有BNO等於有身份證就唔知亦無關,但睇怕都一定係 因為observation係要寫明個id number。
睇返#145 quote咗 eclass巴打嘅補充
其實都講得好清楚係一定要BNO/CI
而CI係一早提醒咗
係有依個可能,所以要留意埋自己係咪香港出世先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞