『薪火post』BNO 續期資訊(23) 連登首家BNO教學網站上線了

1001 回覆
82 Like 4 Dislike
上個post 有討論過,不過我係問日本退稅scan 唔到
我係上年先申請,唔知會唔會因為本野太新?
唔想追,有無手足可以俾條link我查審批進度?
係喎 再執執先
依個係咩問題嚟
問對"Code"依個字嘅理解?
如果第一頁"Code"嗰欄其實係指issue country code,就個個都GBR,因為個個人都係英國出嘅護照
但如果係nationality code就係要最底個兩行碼嘅第二行先有,嗰個就定義係BC定BNO,係GBR就BC,係GBN就BNO
所以如果成版都冇出現過GBN依個碼,就本嘢係要定義為BC,點掃都掃唔同BNO有關嘅嘢出嚟
文件所有野已用speedpost 寄出 收左我213蚊
感謝各巴打幫忙教學
Btw 用咗保誠保險單英文住址証明 希望無問題唔洗補番
231蚊至啱
等左3個月終於dispatched, hmpo要求我提供好多證明文件。我係用身份證大法申請既, 有咩問題關於身份證大法申請bno都可以同大家分享
3個月

要你補咩文件?
改左少少template早開左
巴打唔介意可以講下個情況係點
例如大概要你畀咩文件同埋佢搞咗幾耐
我可以加入係個網到做身份證大法成功案例畀人參考下
無問題,最緊要幫到大家,我諗我個case幾有參考價值。
講講背景先,身份證首次登記係93年,父母永久居民,自己出世紙係established,當時我得4歲,而我阿媽咁多年一直話無幫我申請過, 我睇完呢到post之後好唔甘心,覺得自己係有機會有既,所以5月尾個陣當lost case apply, 搵左澳萄fd副簽, 特區副本同相片寄過去。
等左成2個月hmpo email我,要求提供自己/父母出世紙,成績表加學生相同埋家庭成長照片(仲要求我屋企人結婚全家相), 另外要提供由出世至現在係香港既生活證明,例如投保單,樓契,按揭信等等。
最後問多幾條問題:1:passport幾時發出,2:最後一次用passport係幾時,3:有冇到過英國,4:最後一次見本passport係幾時。
我準備好晒所以文件之後寄左空郵掛號去Glasgow hmpo office (唔係去利物浦), 上星期四佢地收到,今日終於見到dispatched
我想講身份證大法基本中我講既個幾項都應該要去馬申請
嘩....絕對係我見過既case中要求最多同詳細既文件
「原因是十一歲以下的兒童身份證是沒有相片,此身份證是幾乎視為沒有用途,不是為了申請BN(O)而專程付費申請兒童身份證是不合常理,因此有理由懷疑你當年的身份證是連同BNO(O)一同申請。」

其實,人事登記條例(Cap177) 及附屬法例有解釋

根據
第177A章 《人事登記規例》 第25條 豁免
以下的人只要保持其下述的地位及資格,即無須根據本條例及本規例登記或申請發給或申請換領身分證 —— (1983年第86號法律公告)
(a)總督及作為其家眷一分子的家庭成員;
(b)以下的人 ——
(i)在英國海軍、陸軍、空軍正規部隊服役(定居本地者除外),而持有通常發給他們的官方身分證或身分證明文件的人,以及他們的妻子及不足18歲的子女;或
(ii)由聯合王國政府僱用的人(定居本地者除外),以及他們的妻子及不足18歲的子女; (1961年A55號政府公告;1973年第158號法律公告)
(c)(由1983年第218號法律公告廢除)
(d)任何人如 ——
(i)屬在香港過境的真正旅客;
(ii)使登記主任信納,或登記主任信納他不準備在香港逗留超過180天或登記主任可能批准的較長期限;或 (1987年第178號法律公告)
(iii)已獲人民入境事務處處長批准在香港逗留一段不超過180天的期間,
並管有蓋上由主管當局發給的適當簽證的有效旅行證件,或管有顯示他通常在香港以外地方居住的正式身分證明文件; (1979年第204號法律公告)
(e)使登記主任信納,如遵照本條例及本規例會損害其健康或他人健康的老年人、失明人或體弱的人; (1973年第158號法律公告;1987年第178號法律公告)
(f)領事或領事館職員不足11歲的子女; (1973 年第158號法律公告;1989年第382號法律公告)

(g)不足11歲的兒童︰ (1973年第158號法律公告)
但任何上述的人,如有意登記、申請發給或申請換領身分證,並得處長同意,或乃擁有香港居留權的英國國民(海外)護照或身分證明書申請人,或持有在香港以外地方申請而獲發的永久性居民身分證的11歲或以上的人,則可登記、申請發給或申請換領身分證,並可根據本條例及本規例獲發身分證。 (1971年第55號附表;1983年第86號法律公告;1987年第178號法律公告;1989年第382號法律公告)

而事實上,
第177A章 《人事登記規例》 第3A條 為國際旅行目的而申請永久性居民身分證
寫明
(1A)任何人如憑藉第25(e)或(g)條屬獲豁免的人並欲申請永久性居民身分證,須遵循處長指明的步驟,填報處長指明的表格和提供處長指明的證據。 (1996年第260號法律公告)

引用web archive 1996年入境處網站刊登資料
http://web.archive.org/web/19970228235527/http://info.gov.hk:80/immd/ic-un18.htm

Juvenile under the age of 11 is required to apply for a permanent identity card only at the same time as he applies for a British National (Overseas) passport or Hong Kong Certificate of Identity for the first time

故此,身份證係不可能單獨發給11歲以下兒童,只會連同BN(O)或者身份證明書(HKCI,綠色)一齊發出。

不過,登記身份證唔駛比錢駕,勞煩巴打改改

首次登記身份證的月份和年份在你的身份證的簽發日期一欄,以括號包住。 如果該日期為06-97或之前(97年1月1日至97年6月30日或之前出生者為09-97或之前),你有很大機會擁有BN(O)身份。

應該12-97先岩,因為BN(O)申請雖然9月30日截止,但因為全世界既英國大使館、高級專員公署同領事館都可以接收BN(O)既申請(^1),轉交英國駐香港總領事館審批。所以當初立法係留左位走棧。

^1 bn(o)一定係bdtc-hk先有。
而bdtc係可以傳比下一代,但不一定要在同一屬土出生
所以好多香港人97年前外國出生子女係符合申請bn(o)資格,
例如:兩個bdtc既香港人入左籍加拿大,仔1997年3月出生
佢地可以97SEP30領事館閂門之前交表申請小朋友bn(o),考慮時差同埋郵寄時間
寄到返香港都肯定10月
Eclass巴
已速改
我一生人第一次見真正查家宅

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞