『薪火post』BNO 續期資訊(23) 連登首家BNO教學網站上線了

1001 回覆
82 Like 4 Dislike
其實你地一直講Sam gor個case係點
小弟係第21個Post先入黎
丟出公海+下個post要搵位加擇要
可以由薪火post(2)開始睇睇
咁買機票都係用BNO做?
同埋BNO只係用嚟出入境英國以外嘅國家?
喺97前,如果用回鄉證返大陸嘅話
若果喺中國遇事,可唔可以尋求英國駐華領事館協助?
唔可以
你係用港澳同胞回鄉證入境
你用黎入英國都得不過可能問你有visa做乜唔用
惡撚到話你做得好都唔得
出境用邊本就做邊本
入人地境用嘅護照唔洗同出境一樣
你用bno入境半年未走咪做陣通緝犯囉

捉左你之後confirm完應該放你走嘅
今日睇轉左dispatched, 海外case 有無人想睇
我話應該連舊登都追晒黎睇
講你就講啦 啱用就落簿
不如講一講
英國出境係唔洗過關
你估真係有睇咩
睇到Post 2重點部份
大慨知咩事就冇睇了
個case真喺好麻煩
咁呢一年入面有冇新進展
Share plz
做咩咁神秘
係咪俾依到啲巴打嚇親
"The photo must be of the applicant:
without anything covering the face – nothing should cover the outline of the eyes, nose or mouth"

咁張相唔露耳仔得唔得呢
手抱BB相嘅BNO, 無剪角,過左期十幾年

咁一開始都係果啲野,網頁度入資料(除咗 parents 之外淨係俾咗parents 1's father 嘅名),俾錢(郵費都係同寄香港一樣),之後都係印同填 declaration form 同搵人countersign. 我搵咗個揸紐西蘭護照嘅工程師朋友簽。

文件方面我就交咗:
火車頭影印本
身份證影印本
過期BNO
Declaration form with countersigned
相兩張(一張有countersign)
住址證明(紐西蘭運輸署嘅信)
紐西蘭 photo ID 影印本
本人,父母嘅出世紙同結婚證書影印本
一封點解出世紙果咋野得影印本嘅解釋信
一封點解唔響place of birth申請嘅解釋信

3/9 New Zealand Post delivered
6/9 Declaration form received, being processed
8/9 發現 dispatched (估計星期五已經dispatched)
俾你發現左
最大分别應該係多封信解釋點解唔響place of birth申請
邊度申請
紐西蘭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞