『薪火post』BNO 續期資訊(23) 連登首家BNO教學網站上線了

1001 回覆
82 Like 4 Dislike
當年BNO嘅申請條件得一個,就係你要係作為一個憑香港關係取得嘅英國屬土公民(BDTC)。

如果你肯定自己係香港出生兼出生時父、母或其中一人有香港居留權嘅話,咁你就會因出生而取得BDTC.
噉我都係去幾日 12號返港
我意思係如果我不在港 送到上來屋企有人簽收是否可以?
上hmpo 個網佢仲等緊我份野 睇怕可能我返到香港都仲未搞掂
你返嚟就應該啱啱好話俾你聽dispatched。

前題係交捉文件冇問題。
係 真係至少要交既都交齊 舊既果本雖然係細佬樣 但過咗噉多年樣無太大改變 仲認到 起碼唔會要我補副簽
至怕唔喺香港屋企人(兩老)唔知乜春野拆黎睇
睇完又要家變
本來想搵兩個妹睇實但以我所知通常中午送到?
多謝巴打解答
正常程序係你會收到個sms,入面有條link去dhl個on demand果度選擇派遞日子同時間,時間只可以揀上下晝or夜晚
咁多數到派件前半個至一個鐘個師傅會打去收件人個電話度comfirm 吓有冇人係度收件,有就冇問題,冇呢我就唔知要點做啦因爲未試過

咁我個case就幾特別,因為之前睇番話新舊文件會相隔一星期先到
但我果set就唔知點解一齊到,之後dhl個哥仔仲好好咁打多次電話黎firm兩份野係咪都係我,之後下晝就兩份一齊收到

六月尾收到,7月頭就去左關西開光
想問下出世紙係咪要寄正本?父母果張洗唔洗寄呢

而家係adult first time , 好似冇叫我副簽
睇Doc呀Hi
隔離 post 話公安局研究將回鄉証增加埋中國藉落去

係咪姐係大陸間接認左當砌強加比97前香港人既中國藉係唔存在
支那不嬲上上下下都鳩噏唔洗本,今日的我打倒昨日的我,都唔係第一日講啲違反咗以前嘅邏輯㗎啦,冇同佢地認真好耐
如果佢地真係認真咁講出嚟

咁就實在太好
佢係研究加「國民身份」,唔係國籍。
之前話廢咗聯合聲明添啦
嘥氣
支那根本鳩噏唔洗本
如果話擔心佢實質會做咩嘅話又係多餘
本身已經sm緊香港,已經有心理準備,根本冇更差
The holder of this passport has Hong Kong permanent identity card number XXXXXXX(X) which states that the holder has the right of abode in Hong Kong.
BNO為何不是他口中的Hong Kong passport?

喺咪用BNO唔比入哈薩克? 係嘅話真係要即場打去英國大使館揾人黎傾傾
雖然搞咗美國visa,但仲未用過本bno去旅行而家
覺得入面有第一大國美帝十年visa係入面,即刻好似本嘢勁咗好多咁
佢話亞洲要用亞洲passport
歐洲passport只可以歐洲用
HMPO做嘢真喺乸西、零consistency都一個點
之前我用Undergraduate名義幫個fd副簽但喺又比條大陸婆reject咗,最後要搵Postgraduate BC fd先過到
同期我幫另外一個fd又喺用Undergraduate副簽又冇事,佢本護照啱啱成功到手
然後到我老母都續BNO
佢搵美帝Passport Holder朋友幫佢副簽
但喺佢唔記得交埋佢朋友本Passport資料頁嗰版嘅副本
正當想提佢補寄嘅時候
HMPO已經轉撚咗做Dispatched
雖然我到今時今日依然都喺覺得喺個姓Liu嘅支那孽種問題
一直都個個case唔同
但你undergrad俾人周到都係理所當然
我嘅立場就覺得要跟就跟足啦
人地有「酌情」唔代表你有(當然英國政府本身又係乸西嘅,都唔知啲國民身份資料有冇系統收埋)
你睇佢地下下食完fish and chip就搞本passport就知佢地乸西啦
Status係Dispatched, 咁係成功定唔成功?
google
pass唔pass睇唔到...
佢係叫你查字典呀。
原來有解釋, 成功申請
Awaiting information from the applicant
We are either waiting for your signed declaration form, or we have sent you a letter or an email and we are waiting for your reply. To make sure our emails don't get missed in your spam folder, check your spam or junk folder regularly, or adjust your spam filter settings.

Declaration form received, being processed
We have received your declaration form and we are processing your application (eg it is being examined).

Dispatched
Your new passport has been printed and will be delivered shortly to the return address that you have given us.

Please contact us
We would like you to contact us so we can discuss a query we have with your application.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞