『薪火post』BNO 續期資訊(23) 連登首家BNO教學網站上線了

1001 回覆
82 Like 4 Dislike
得罪講句
明明無bno 又要扮lost case 咁apply
無英國passport 果d, 你好似要彩印埋佢本passport
呢個我都想買
一部分啦,超市通常都做到埋Service Counter退稅,但係佢地收銀機做唔到,所以你要行多幾步去搵佢個Counter喺邊

其他嘅大部分都要去機場退,因為佢地啲機嘅問題,但係今時今日喺機場退相對早幾年前已經唔算麻煩同埋快咗好多

超市/百貨公司埋佢個Service Counter記得要噤飛,因為見過好多遊客冇噤到硬膠膠咁喺度等
日本反而未試過退唔到,大舖細舖都冇問題,就算有一次去信長買手信俾朋友佢部機都scan到(雖然搞咗好耐)
我用ec-ship寄$50咁平既
退就退到,但去某d 鋪頭就scan 唔到,要改手寫
例如Aeon Uniqlo ,朋友用廁板就即刻scan 到
咁又真係唔係太清楚啦,反而我又好好彩地未試過,最多係佢A嗰部機唔得B嗰部得,有機會係佢啲機嘅Update問題
有無巴絲申請失敗?除左Sam巴打
其實頭post無講明住址證明要正本定影印本
洗唔洗改改佢
我收過第一次確認之後就無收過郵件
唔明點解要叫做「當 lost case」
本身根本就係 lost case
留名
唔好意思想問下renew bb樣既bno
冇副簽都成功申請到既case多唔多
不能正皮更多
去信長買咩
小朋友不要問
其實係邊度可以睇到,有效BNO護照數目 ?
開 foi request (用 whatdotheyknow 做埋公開記錄)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞