『薪火post』BNO 續期資訊(23) 連登首家BNO教學網站上線了

1001 回覆
82 Like 4 Dislike
巴打都寄咗好多資料同解釋信 真係好有禮貌
我個人覺得,如果有過期BNO正本嘅話,有副簽已經好夠 屍都冇先要查家宅啫
見你寄咁多資料做保險,唔意外你點解連分享都要驚驚青青噉
無嘅 咁佢話要乜我咪盡量俾乜佢 再加上紐西蘭寄野好Q貴 咪一次過寄哂無謂搏

少見啫
我3年前係澳洲寄,我當年冇睇post續嘅,份要求唔洗我副署,又冇叫我住址證明
之後我收到先見到依個post,發現原來我份要求係少咁多嘢 唔知係咪因為係澳洲寄 wfc啦依家
今日終於寄咗,希望順順利利
有出招
續鬼續馬無野好?出事先知有料到!
想問下轉左dispatched 之後係咪會有Email收到dhl運單個number?
2個工作天到收2個sms
仲可以改日期dhl其他地點收
感覺上有舊個本Bno冇副簽都過到

有人有舊個本都彈副簽?
我諗住本bno相個頁會好似以前咁係硬膠

點知收到係紙質咁

國際間新護照都係咁?
好 咁我等下先唔該巴打
冇印象有關係
但邏輯唔多啱喎,副簽係證明嗰個人個樣係同一個人,噉冇舊bno啫係冇舊相,又點解會要副簽?
有無巴絲試過用BNO去歐洲買eurail pass 但去到人地果度唔肯activate?
唔同國家嘅BNO都有唔同做法。冇話一個好正統嘅Standard嘅⋯⋯

不過,我都係鍾意舊嗰本BNO, 感覺上資料頁嗰版硬淨啲。
我係唔見左舊個本,係要副簽
小弟報告返,我去西班牙巴塞隆拿排 All Passport 隊 (爆多人 ),到我過關時,個 IO 望完係 BNO,就齋過機畀返我,我問佢可唔可以吸個印畀我,佢好 nice 咁問返我想吸邊一頁,跟住就吸左個入境印畀我
好既IO會令你旅行去得開心D
頭先用BNO申請美國簽證
領事官員問幾條簡單問題就Approved
但係bno reject rate 係高過cno
唔知典解
我覺得
兩個都要搵人祭旗嘛
而且都係當香港噉做
話要keep住唔可以批太多 如果唔係就要免簽畀香港
噉bno一定少人用啲
當7/9=78%,拒絕2個
而特衰80/100=80%,拒絕20個
噉個sample size爭咁遠
如果bno批多個就變8/9=89%
條界係81%嘅話,bno係冇得再加多個
而特衰仲有位
利申:鳩估冇痛苦
BNO 申請人基數少,sample size太細反映唔到真實情況
聽人講過Us visa 係一定要有一個reject rate

如果reject rate 低過某一個數就要比visa free出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞