『薪火post』BNO 續期資訊(23) 連登首家BNO教學網站上線了

1001 回覆
82 Like 4 Dislike
唉 我老豆老母中華膠累事
冇幫你申請定喺唔比你續先?
無申請 唉😔
身份證大法試咗未?
我想請問身分證首次簽發日期係(01-97)
咁係咪我好大機會曾經有BNO?
93年出世 97年去過旅行
但兩老而家話唔知本野去咗邊
都唔知係BNO定bdtc
同埋當年申請BNO有咩特別程序?
睇出世紙
願聞其詳
爬返前幾版有d大法post可以參考吓
我出世紙有獅子 但97前無申請就一世都冇BNO
Anyway利申呢一刻出門最想攞唔係BNO係真香港護照
我proud of 自己係香港人
簡單地嚟講
你望下自己張身份証個有括號嘅日期喺寫住幾年幾月先
如果個年份月份喺回歸前好似06-07或之前
兩老嗰陣已經喺永久居民
你可以試下一戰
無申請 唉😔
身份證大法試咗未?
我出世紙有獅子 但97前無申請就一世都冇BNO
Anyway利申呢一刻出門最想攞唔係BNO係真香港護照
我proud of 自己係香港人
簡單地嚟講
你望下自己張身份証個有括號嘅日期喺寫住幾年幾月先
如果個年份月份喺回歸前好似06-07或之前
兩老嗰陣係你出世嘅時候已經喺永久居民
你可以試下一戰
好啦...
睇我上面回覆
我係(01-97)
有機會喎
出世紙係咪寫住established?

但點知自己曾經有嘅係BNO定bdtc?
另想問當年申請BNO有咩特別程序?
返屋企睇睇
其實出世紙嘅established係指嘜野?
係指出世時有冇香港居留權,係1983年之後先有,因為1983年開始喺香港出世唔會自動有英國籍,都唔一定有香港居留權。
好大機會喺BNO
如果你身份証喺01-97
你兩老應該喺為咗申請BNO而攞身份證啦
唔喺咁on9最後一年政府周圍宣傳BNO嘅時候走去幫個仔囉BDTC啦
你個case應該8、9成中㗎啦
check埋出世紙就去課金比事頭婆啦
留名
請問是否一定要親自簽收?
今日先見到派遞成功
我8號要飛台灣
如果一切順利無要求再補資料的話能否趕得切8號之前
依幾日都心急死我
根據佢地資料。係需要2-4個星期。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞