『薪火post』BNO 續期資訊(23) 連登首家BNO教學網站上線了

1001 回覆
82 Like 4 Dislike
原來DHL收件有得set locker拎
因為英國護照唔使visa
但bno 如果要居留就要visa
因為原本唔需要
但你有, 所以就要問
佢地見識小
咁老老實實英國國藉法係麻撚煩嘅
統一哂做BC咪唔撚洗煩囉
諗下好啦收阿叉都唔要港豬啦
其實當初唔將香港唔民主地交畀支那就唔洗同林鄭保安司諗依個奇怪嘢出嚟
香港唔係夾硬交畀支那嘅話,其實都冇籍口整BNO出嚟,就係知支那信唔過先要留一線
我想問我爸冇出世紙可以交咩 唔該
你個case係咩情況先
我係有bno但係bb相黎
唔該哂
有就比
冇就算
要補交就解釋點解冇
好 我睇下有冇咩宣誓紙 身份證 bno比到當出世紙 唔該哂
出世紙係咪一定要正本,photocopy 得唔得?
我話一定得
我哋成日都講

1) 無講可以交副本嘅文件必須正本
2) 基本上除咗身份證同埋非英國護照表明可以接受副本外,其他文件都無話可以畀副本
3) 以往有人係曾經成功用副本申請成功。但係佢得唔代表你得,亦有個案交咗副本後被要求提交正本。

結論

你要博交副本我哋唔阻止你,但係有風險係度。你唔想成日都要補交呢樣嗰樣哂運費或者你好快就要出埠嘅話咁你就唔好搞咁多花臣啦。

怕唔見原本張好有歷史價值嘅出世紙又唔想博交副本嘅可以去入境處嘅出生登記處拎多張出世紙。
如果你交唔出出世紙嘅,就唔好就咁算啦,你未畀錢就係個系統入面additional information 簡單解釋下,畀咗錢就寫封信簡單解釋下就得。

寫信就唔該正式信件格式上款下款簽名日期唔好漏,試過有人就咁痴張紙仔寫就當係啲staff 當睇唔到或者跌咗,又要問多你一次就哂你時間。

係pdf個parents' documents見到呢段
我想問下如果我係用廁板入境英國,係咪就要寄埋廁板正本俾佢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞