『薪火post』BNO 續期資訊(23) 連登首家BNO教學網站上線了

1001 回覆
82 Like 4 Dislike
其實我都好唔鍾意啲網站 override 咗中文字體
睇連登我都係要整走咗個 ms jhenghei
我就覺得由得佢用預設算啦
今年亞運都幾好成績
FF下如果佢地攞獎綁支舊香港旗上身唔知出面會屌成點
首先,如果要開源嘅粗身明體嘅話,基本上得思源宋體同埋佢嘅派生字型,因為其他開源粗身明體都係冇任何香港字。(開源字型都係細明比較多)如果你想似地鐵宋嘅話,基本上硬食源樣明體。不過注意嘅係思源宋體同佢啲派生品得去到Medium係有得set bold,SemiBold或以上嘅本身唔預你set bold所以set唔到,用喺網頁嘅話要小心呢一點。

然後,我而家有兩樣嘢:
-big5碼全部字+HKSCS大部分字嘅text(一萬七千幾字再加符號)
-昭源甄黑體原作者整subset嗰陣用嘅list,不過好似同實際用嘅版本有出入(我自己加咗啲人名常用字、常用異體字同埋網絡常用字落去,例如某麻煩友劉頴X個頴字、激烈的海胆個胆字、羣字,仲有强国兩隻字等等,不過唔得閒del啲相對少用嘅字,合共約7200字加600個字母或符號)

而我用7200字左右個list整嘅subset嘅字型size如下:
原檔:12MB
woff2: 1.34MB
woff: 2.85MB
TTF: 2.85MB

然後香港學校用嘅常用字字形表喺冇任何香港字、人名字、地名字嘅情況下已經有 4762字,係上面個七千幾字嘅六成。

要downsize到合理程度,恐怕要將個list精簡到好盡,部份常用字應該要剔走埋。
不過如果遇着智能電話,或者班亂咁set browser字型嘅人,其實web font有個好處就係唔會喺個講歷史嘅網站有大量新潮黑體,同埋唔會喺潮流網站度有啲復古字型…
不過地鐵宋都唔係港標 地鐵宋係康熙體
關蛇條list都好信
我都喺佢條list 上面
做左一定冇再唔會入選
拎唔拎到出嚟都成問題啦
收係邊呀?
想整嘅等思源宋體出咗 2.0 HK 版先再算啦
https://drive.google.com/open?id=1Om90FmFrTPLhV0TmcSOhQo0N3i6TtrMN

如果你想標點符號置中嘅話,直接用源樣明體會快手啲。如果你鍾意標點符號貼邊嘅話,直接用韓版思源宋體就得。

另外,個list結尾嗰堆Extension B輔助平面香港字,思源宋體話等埋HK版先至一齊出,所以缺字(然而我唔知佢哋幾時找數)。開源字型入面應該得思源黑體、花園明朝HanaMinB、一點明體同埋Han nom有收錄到Ext B入面嘅常用香港字(文泉驛就唔清楚,因為我一早當佢冇到),然而佢哋都唔係粗身嘅明體。
花園明朝啲friend。
一點明體就用IPAmj明體改,佢就基於GlyphWiki,然後一點明體嘅主導者同香港民間字集嘅作者互相多謝對方幫手

btw,上面個list我好似將我最後一批加嘅人名用字整唔見咗,明明印象好深嘅珏、琹同孆都唔見。不過橫掂個list已經太大,呢啲少見人名用字少幾隻都冇所謂,橫掂個site都唔會有呢啲人名……
如果係黃金寶, 石仔, 李惠詩呢啲金牌運動員呢?
一樣封殺唔選?

要帶收喺自己行李度容乜易
不過玩過一次都幾肯定以後全部要check 行李先可以出國
之前用過特衰去日本,依家轉用BNO 會唔會比人rejected?
點解你會咁覺得?
新政策?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞