『薪火post』BNO 續期資訊(23) 連登首家BNO教學網站上線了

1001 回覆
82 Like 4 Dislike
題外話一問 有無人知係英國Renew BNO 可唔可以用1 day premium service or fast track? Between BNO張相係bb
Thx a lot
不如你去問下hmpo?
如果搵唔番兒童身份證呢?
而家個張大人係02-06
Speedpost顯示昨天早上送遞成功,HMPO個status到今日都仲未轉
你依家呢張括號入面都係第一次簽發日期黎,唔需要兒童身份證
之後既DD-MM-YY先係成人身份證簽發日期
如果你括號入面寫(02-06)咁應該冇喎
易黎睇下(遮個人資料)
噉就死啦 我唔係香港又無漫遊dhl如果噉啱果幾日比sms我 噉咪有機會收唔到sms?
我96出世 真係會無?
it's too late
點解我會係02-06
Rip

人生不如意事,十常八九。

你雙親冇係你出世後至97年7月幫你申請BNO。

所以,你唔會有張冇相片嘅香港身分證。

亦因此,第一次簽發日期唔係97年7月前。

以後都係蝗國passport 殺撚左我
靠自己努力移民,咁就不需要用火車頭
遲一點 回鄉見
到時我移到民 一定係連登開幾個post
悲哀嘅事發生了
但轉個角度睇其實冇咩嘅,每日都係要噉生活,你唔查之前都係用特衰護照㗎啦
積極啲,快啲搵方法移民 
過加拿大搵我阿叔/去比利時搵我細叔
我係上面話bno入唔到哥倫比亞果個巴打

更新:有朋友用特衰入都有困難,俾啲黑暗海關話要visa
其實可能拎美國護照都有事
山番國
永久blacklist
2個鐘前睇仲係 Declaration form received, being processed
剛剛轉左做 Dispatched

16/8 申請
20/8 speedpost
22/8 收到
24/8 received
30/8 17:30 剛見到轉 dispatched
你睇番HMPO DISPATCHED之後發比你個EMAIL入面個運單號碼
新PASSPORT同啲資料兩份運單號碼都睇哂,然後打上去DHL個HOTLINE同佢講果兩個NO.既文件想改做自取/幾月幾號先送
叫佢安排番

如果清飛左先轉DISPATCHED咁就可以上DHL ON-DEMAND個網打番個WAYBILL NO.落去改派遞時間
https://delivery.dhl.com/jsp/index.xhtml?ctrycode=HK
但係就要CHECK緊啲,因為我印象中佢DISPATCHED左之後兩三日就寄到香港
如果慢左ON-DEMAND就未必改到

煩就煩左啲,不過好過家變既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞