『薪火post』BNO 續期資訊(23) 連登首家BNO教學網站上線了

1001 回覆
82 Like 4 Dislike
呢樣野我諗我在行,有資格可以答得到呢個問題。

首先,入境處唔會知道你有冇bdtc定bno,我有上去問過。同時,佢亦唔會知道你有冇入籍bdtc,所以倘若曾經有ci/di,之後入籍bdtc,咁入境處都係唔會知道嘅。

但,入境處會知道你有冇ci,di,回港証,同廁板。

所以如果你中身分證大法,上入境處問又見到ci紀錄,而個ci紀錄係好接近回歸,咁9成9係冇bno。
其實微軟正黑體正正就係台標先鋒,第一套普及嘅台標黑體字就係佢,仲要唔計台標都仲有多bug呢個問題

不過本身系統字型就好難有特別建議,其實Windows上面出到香港字嘅字型得大陸標準同台灣標準,所以你係冇得揀。
我一向都prefer直接填sans-serif/serif畀用家個browser自行解決。雖然唔知點解好多browser嘅sans-serif預設會係新細明體……

再另外,Justfont唔一定係台標,主要係免費區嘅非台標字型大部份都會缺香港字
唔會缺字嘅一係就台標字,一係就日標細明體

如果要每個系統都出同一款字型嘅話,除咗Webfont之外冇其他選擇

講開又講,原來昭源甄黑體有出到woff/woff2 瘦身版嘅release,不過一個粗幼度嘅檔案都已經有1點幾MB,如果ttf嘅話仲2MB…

總結嚟講,如果你係想個page「香港」啲嘅話,用昭源甄黑體個woff2/woff做webfont應該係唔錯嘅選擇。不過實際上個webfont都唔細,實用角度我覺得你求祈揀個font或者唔指定font都足夠。
請問下3月Brexit之後, hmpo係咪會用bno 既cover做bc passport,
咁之後本藍色passport有決定未?
唔係一齊apply
可唔可以一齊寄?
其實點解叫廁板
好似話十月先轉藍色
contractor啱啱定左
所以咪話去入境處問下有無ci, 先去申請
無謂為左搏本bno , 無左千幾蚊
唔清楚...
有CI不代表無BNO,問黎都多鳩餘
有睇晒教學
不過有幾個問題想問,睇下而無人試過
1. 唔係一齊apply,可唔可以一齊寄(見教學寫一齊apply的話可以)
2. 有frd話佢無countersign都ok左,有無人試過?
不代表之後無申請過BNO,問黎都多鳩餘
1. 印象中好似有人試過,你最好就入面分得清楚畀人一眼睇到係兩份申請
2. 呢度大把人試過,但,佢得唔代表你得,唔同staff 有唔同考量。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞