『薪火post』BNO 續期資訊(23) 連登首家BNO教學網站上線了

1001 回覆
82 Like 4 Dislike
First British passport 首次申請護照

(僅限英國以外地方) 你現擁有一本於1993年或之前簽發並由UKPA/ UKPS/ IPS/ HMPO紅色封面的英國護照,或你現擁有一本於2003年或之前簽發並由非UKPA/ UKPS/ IPS/ HMPO簽發的紅色封面英國護照。

我本BNO係2002年簽發 authority係HKG
我填完表佢都係寫Adult First Passport
好肯定doc頭幾頁有寫
你睇清楚咪有答案囉
2003年之前過期係會歸類做first passport嘅如果冇記錯
但跟住佢啲問題填就會自動分類,唔洗擔心
issue date 呀唔係 expiry date
如果你用個HMPO個online application
佢應該係有啲清晰易明嘅問題問你
你如實答晒應該都已經會自動分類畀啲文件你
之後你睇返文件講咩要求就跟返就得
我地啲分類都係跟返佢個網列嘅分類啫
但正常application係佢系統會幫你分
Oh sorry
有冇巴打試過bno(十幾年前)->廁板(3/4年前)->bno 入韓國有冇問題
中間用廁板我唔想㗎
試過廁板入 之後轉用BNO再入 冇問題
之前第一次去韓國 用BNO 入境冇問題 出境個陣唔知點解個io 睇完本BNO之後 叫我俾埋本”Hong Kong Passport”(Exact wording)俾佢睇
求教

如果巴打有教而我Miss咗 say sorry先
2頁問一次
HMPO係英國

Passport Office Hong Kong 係唔係英國先
我諗我知咩事了

Anyway 唔該大家
咁你要學好法文了
最估唔到無埋VoA
會唔會係某國睇死英國唔會出手 所以施壓要求唔俾BNO免簽
唔出奇
自從支那投標咗印尼高鐵之後支那去印尼直頭唔使visa
檯底檯面洗咗幾多錢買特權大家都知

Maternal grandfather 個頁有兩粒紅星
上年續嘅時候個兩粒紅星唔填係照process到
唔知改返未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞