羽絨/風褸/旅行用品討論[4] (Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
但巴打你介紹嗰件冇我size
最細嗰件我都著唔到
12月去冰島應該點著
潮偉巴你有冇咩推介呀
其實我都唔太識揀
因為我記得有巴打講過密度高d但低重量嘅羽絨會無咁米芝蓮feel 但我搵唔到

我希望可以好似佢咁著一件褸係面就ok
唔洗著到咁腫同一折折咁
頭post 有寫.
無一折折係得化纖.....atom ar , neclei ar 個d..
佢件咩Brand
montbell 羽絨唔錯,呢件我試過,防風同比較slim,亞洲人剪裁

Montbell permafrost light jacket
https://en.montbell.jp/products/goods/disp.php?product_id=1101501

http://nthomasdubu.blogspot.com/2018/01/montbell-permafrost-light-down-parka.html

我用嚟行山露營,所以買咗米芝蓮款 Alpine down parka

https://en.montbell.jp/products/goods/disp.php?product_id=1101407
唔知...

因為好多呢d jacket, 佢係咪有化纖係裡面, 同有幾多gram 化纖, 係完全無寫. 呢個post 只會cover 到真係有晒spec 個d.
有冇巴打有著過DexShell 既防水襪??
如果去10,11月左右北歐既地方行山(可能有雪/有積雪) 如果我地普通行山鞋+DexShell 防水襪 夠唔夠做??
個人唔太建議,因為除咗濕腳嘅問題仲有溫度,對鞋防水之外更加重要係幫隻腳保溫
你的目的係乜? 保暖,防水?
去過尼泊爾行山,有幾日有雪,我著中筒防水行山鞋加厚身羊毛襪,雪褲防水防風內有built in gatier防止雪入鞋

如果長時間行雪地冰地,的寒氣係腳板底傳上嚟
Arc'teryx Squamish Hoody Men's, amazon 有discount
Atom AR 同Kappa Hoody 差別有幾大?
冬天北海道 Uniqlo ultrawarm T + 羊毛冷衫 + Atom AR + Alpha SL 頂唔頂到?
同埋雪地鞋有咩推介? 想要普通旅行用同個look casual啲嘅
萬分感謝
想問goretex係咪有分厚薄?
因為想買件薄的係夏天有時當雨嬲咁著,定買返普通防水風褸都夠做?
arcteryx的話大約要幾錢到
黎緊12月去名古屋, 想買件3合1 外套一件搞掂晒, 同埋係香港都著得

https://www.thenorthface.com/shop/mens-jackets-vests-3-in-1-jackets/mens-altier-down-triclimate-jacket-nf0a33pq?variationId=LMW#hero=0

呢件大家覺得點? 冇乜人講TNF?
Gore-tex嘅厚薄要睇條褸係幾層壓成一件,Pro Shell就3層,Product information 會有講
夏天落雨唔好着Gore-tex,因為太熱同好焗身,擔遮實際啲
Arcteryx 最平嗰件係Alpha SL , Beta SL,香港正價好似2千7左右
550 fill一般10度左右都夠做,如果價錢ok就去馬啦
kappa hoody 係名顯厚同大件好多.

Uniqlo ultrawarm T + 羊毛冷衫 + Atom AR + Alpha SL 係基本上無問題係北海道. 不過你着kappa hoody 就唔洗alpha sl 都攪掂咁解.
無講TNF 既原因, 其實你條link 都講左.

件野重1000g, 但係得550 fill 既羽絨. 你求其係呢個post 第1頁搵件800 fill 既Montbell 羽絨, 大部份輕一半以上. 所以我到而家都唔知點解TNF d 褸點解可以咁死重又可以咁低quality d 羽絨.
我貪佢入面果件薄薄地,係香港10令度都可以著,好似我一年先去一次旅行,唔想買件褸一年先著一次麻
Montbell 都有件3 in 1.....你可以望下.
有睇到巴打置頂介紹, 但我結果都係買左TNF

可能我鐘意TNF 個款多d
Kappa Hoody 一件過啦,又暖又方便

sl 又唔耐磨, 布料又唔夠硬淨,防水又唔夠好,洋蔥著法得黎無咩好處

hardshell 最基本都要 zeta LT,beta LT,alpha FL 先值得買 (我覺得)
冇錯,Shell SL係垃圾嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞