羽絨/風褸/旅行用品討論[4] (Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
同一個Model 買咁多做咩
唔同厚薄 我同上面位巴打一樣都有AR同SL
一樣都係成日睇住LT有無減價
明知其實唔需要咁多件
Ar低過10度着
Sl就夏天出入大冷氣嘅地方着
Lt就一般冬天着
再凍仲可以着晒3件上身
我最欣賞係佢packable,勁方便,又輕又暖
LT應該買fit size定大少少?
試咗s碼 啱啱好
呢樣要睇你怕唔怕凍,怕嘅買鬆啲,入面再加衫
AR同LT Size上有無分別,同埋質地有無唔同,如果我買唔到NuClei,我都想買AR
我怕凍 諗住入面着件衛衣
你不如帶埋衛衣去試啦
有巴打話AR大一個碼,我冇LT,冇得比較
質地應該一樣,只係填充度唔同
差唔係太多,
我lt 著s, ar 都著s

fitting 時記得 lt入面至少要著到件衛衣 (因冬天室內需要起碼著一件衛衣先夠暖)
側邊 atom lt 係透氣, atom ar 唔係
我係東京清晨4度 落住毛毛雨, 著住 beta ar + atom lt + Patagonia r1 + smartwool 250, 企定定一吹風就透心涼。如果atom lt 換成 atom ar 就唔會咁, 厚唔係好多但暖笠笠。

但如果要周圍行,又唔係太凍, atom ar就會過熱,裡面就可能會濕晒

所以我覺得lt 同 ar/nuclei 係必備
唔該曬
想問下 周圍行,又唔係太凍

beta ar + atom lt + Patagonia r1 + smartwool 250

beta ar + atom ar + Patagonia r1/smartwool 250

會有咩唔同
有咩地方行街要著4個layer
以前冬天去日本旅行, 因為冇乜厚外套, 個陣真係著3-4件

厚底衫 + 厚衫 + 薄既Q記羽絨 / 3合1

係街外面行還好.........一入室內 = 自殺
熱到濕X晒......

係上年BF 睇到呢個POST先入左件ATOM AR
今年1月 個陣
薄底衫 + 長衫 + ATOM AR....夠我頂5-10度
最正係一入室內, 除一件就夠, 唔除既話就拉開拉鍊散熱......

方便好多
側邊 atom lt 係透氣, atom ar 唔係
我係東京清晨4度 落住毛毛雨, 著住 beta ar + atom lt + Patagonia r1 + smartwool 250, 企定定一吹風就透心涼。如果atom lt 換成 atom ar 就唔會咁, 厚唔係好多但暖笠笠。

但如果要周圍行,又唔係太凍, atom ar就會過熱,裡面就可能會濕晒

所以我覺得lt 同 ar/nuclei 係必備
想問下 周圍行,又唔係太凍

beta ar + atom lt + Patagonia r1 + smartwool 250

beta ar + atom ar + Patagonia r1/smartwool 250

會有咩唔同
有咩地方行街要著4個layer
以前冬天去日本旅行, 因為冇乜厚外套, 個陣真係著3-4件

發熱衣 + 厚衫 + 薄既Q記羽絨 / 3合1

係街外面行還好.........一入室內 = 自殺
熱到濕X晒......

係上年BF 睇到呢個POST先入左件ATOM AR
今年1月 個陣
薄底衫 + 長衫 + ATOM AR....夠我頂5-10度
最正係一入室內, 除一件就夠, 唔除既話就拉開拉鍊散熱......

方便好多
即係除左我之外, 都係有其他人同我一樣旅行中會prefer 方便, 鍾意一件過搞掂佢。 入室內除一件就唔熱。
無着過, 不過睇網上面d comment 係ok. 我諗你上Amazon.com 睇comment 會穩陣d.
下面個件應該好啲,我買過件Montane差吾多類型樓,非常好用,防風撥水,當外層穿,試過白川鄉負10度用加件Polar stretch 中層就夠,上面個件似中層,我係日本試過,覺得麻麻地

https://www.montane.co.uk/mens-c1/clothing-c25/insulation-c6/flux-jacket-p565
唔該巴打
但小弟比較貪靚
所以想問下呢件係咪襯翻啲牛仔褲或者普通嘅chino都ok
件Montane 個spec 係厚身過上面2件montbell 好多下.

第1件montbell 係勁輕身, 我估10度以上着還好. 凍過肯定唔得.

第2件叫厚d, 120g Exceloft 化纖. 段估應該勉強頂到0度.
有時冬天大風,我會著呢件返工,不過你可以上偽成睇睇試試,件衫比較大件

原本諗住買呢件montbell
https://en.montbell.jp/products/goods/disp.php?product_id=1101566
應該係,我件重600g到, 有160g primaloft silver 化纖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞