羽絨/風褸/旅行用品討論[4] (Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
Goretex Windstopper <--- 呢隻料係100% 防風
Sorry,我冇講到
因為我想買Columbia,價錢都差幾多
咁真係唔知.....不過唯一話到你聽既係, 我着windstopper 既外套, 身係完全feel 唔到有風入. 外面-10 度都係咁.
好,唔該巴打
我再睇睇先
Columbia 香港個價太貴,同價位甚至更平都有好多選擇,性價比實在太低
而且都有聽聞過質量方面Columbia 係較差,所以我個人唔會推介畀朋友買
多謝巴打意見,我聽日再睇多幾個牌子先
因為我喺日本住,唔知香港價幾多,只知不死鳥太貴
可以睇finetrack,mont-bell,呢兩個牌子都唔錯
都係日本牌子嚟,cutting一定啱亞洲人身型,而家價錢唔算貴
聽日睇睇先
如果要Columbia果種質素,
我寧願買uniqlo 果D Blocktech 褸 + uniqlo 羽絨,
起碼靚仔D先啦, 又平又抵
Columbia質素唔好㗎咩
我見日本呢邊出嘅都幾靚仔
聽聞過佢嗰隻銀色內膽有脫落問題,鞋底又成個甩出嚟咁囉
日版係好啲嘅,但質量上就......

鞋就一定唔諗佢嘅
據聞mountain hardwear自從畀Columbia 收購咗之後都每況愈下
Btw 40usd就買得過嘅,平過u記
差到連 gore-tex都唔比料佢用
唔係啩
佢衰咩?
巴打 我想搵件100%防風防水 保暖既褸有無咩介紹
個人比較喜歡The north face 但係香港睇差唔多要成四千
本身有已經有件冼水防風保暖既
但遲d可能去外國踩單車 所以要埋100%防水好d
係香港睇就好貴
係日本搵到就多數得防水防風 無保暖個層
唔驚熱死
我無見過踩車會著防水羽絨。 我諗你最好問番踩車嘅forum, 係點樣係冬天下著咩衫。 呢d 屬於專門野。。。我真係唔識。
想買gore-tex個種 跟住分兩層 保暖個層有時可以拆出黎
拆得出黎既叫 3 in 1 , 係有既. https://en.montbell.jp/products/goods/disp.php?product_id=1102432

不過我諗你睇下呢篇野先 https://www.icebike.org/how-to-layer-winter-cycling-jackets/ 踩車由期冬天, 佢地係有好專門既著法, 因為呢d咁大output 既活動係需要d 好透氣而保暖既衣着. 我見係似一定會分開買, 防水防風 無保暖個層就一件. 保暖就另外一件. 唔見會係買d 3 in 1 黎着, 又或者普通防水羽絨
點睇PATAGONIA 呢個牌子
幾好,但鬼佬碼,加細好難上網搵到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞