[老任RIP]Switch破解用“電子狗”發佈,可以聯機,可以正常進行遊戲系統升級

1001 回覆
291 Like 116 Dislike
Apple
起碼唔洗用埋風扇都咁熱 仲要機能勁d
今次破解照顧埋你地呢班懶人

想爬文嘅就一蚊都唔使用你哋已經有嘅萬字夾, USB線,之類

唔想煩嘅就比兩舊水買 Tx pro 返嚟,有晒說明書一插搞掂
SX Pro from team xecuter
等睇被人ban左然後放機昆人
最多單機玩
覺得apple會賣???
ps4 d game 你有時間打
出完爆機拿拿林放都只係輸幾十
有d 仲要唔撚識跌價

計番通漲隨時平過你ps1果陣落街買隻老翻

索索二手市場咁旺 邊個得閒俾心機crack
支持破解
屌佢老味無game好玩, 打左幾百粒鐘都係打 Splatoon, 咁少game 仲咁快收 online錢
進展如何

想玩漢化
官網話已經出貨
不過睇黎仲未有人收到貨
漢化 = 支那化
支持香港成立漢化組
任天堂香港
叫佢夠本地中文化

佢班友不嬲白食白住
點會同你搞localization
係咪盲咗

第一個 po 咪有 link
鬼佬果邊呢幾日reddit好多討論緊XS同埋研究緊係咪真係有方法可以唔俾老任check到, 琴日見到有post講老任點check機個機制, 好似今代又係唔駛諗連上網
我都睇到,所以都係睇定啲先:

1. 唔買 XS Pro 住,睇下班白老鼠有冇俾人 ban 晒先

2. 原來好似話目前為止 XS CFW 又好,其他 CFW 又好,都仲未實現完全係 emunand 上運行,即係依然都仲會 update sysnand。即係老任有機會真係 check 到。遲啲出咗 atmosphere 之後先可以完全唔掂主體 ram 直接喺 SD / emunand 運行影子 OS 又或者 CFW,好似係。

3. 已經淘咗個 jig 返嚟,但係仍然未咁試 始終真係驚被 ban, 但係又想玩 online SSB / Pokemon
首發 XS OS "開箱" 評測

https://youtu.be/75g1hVeswuc
黑客警告:任天堂擁有立 Ban 破解版 Switch 的能力

Reddit 用戶 SciresM 於 r/SwitchHacks 板塊發布了一篇帖子,在內容中討論了任天堂已經應用在 Switch 上的反盜版機制。結論是:任天堂實施了手段強硬的在線反盜版機制。如果不想讓機器被 Ban,那就不要破解機器,玩盜版遊戲。

對於實體遊戲,每張 Switch 遊戲卡都有單獨的驗證用頭文件,任天堂可以籍此檢測卡帶是否經過官方授權,遊戲內容是否一致等。驗證時加密數據會進行上傳,且卡帶換過黃金點數後,驗證會與 Nintendo 賬號綁定。總之,這套機制解決了之前 3DS 卡帶共享頭文件後造成的問題,任天堂可以監測到異常的頭文件共享。

對於數字版遊戲,任天堂可以驗證憑證中的設備 ID 是否一致,以及購買賬號信息是否匹配。最關鍵的 Key 為隨機生成,單向加密傳輸,憑證無法被偽造。玩破解遊戲的人沒有辦法讓機器騙過憑證檢測,聯網後一旦對不上號,機器就會立即被 Ban
見reddit班鬼佬話ban左都可以update到, 唔知真唔真
如果ban只係ban左佢聯網功能, 除非NS未來既大作好多都加重呢part既體驗, 如果唔係好多人唔會care佢個online聯網function(<仲係正如PS4果D一樣要俾錢)

鬼佬果邊好多人既意見都係:
1. 想用NS黎做emulator, 因為佢個portability太高, 佢地覺得目前黎睇用黎做emulator個價值遠高於可以online
2. 如果真係想online玩, 佢地寧願steam平台online算, 仲要係免費online play. 呢part應該泛指堆indie title, 老任自家/三廠exclusive唔計, 但係老任自家應該除左黎緊隻大亂鬥, 都暫時冇乜邊隻著重online multiplay
3. 鬼佬覺得破解得既人都唔會care online play. 佢地仲觀望緊黎緊有冇emunand技術可以自由切換emunand同sysnand, 佢地話咁樣有機會老任check唔到

純粹學術討論下, 我個人覺得如果老任ban機只係局限係online play access上面, 有D唔太治本, 因為本身部機都support local multiplay, 真係多FD上黎打或者成日拎出街同FD打既話冇乜邊個想上網同班三唔識七既人打, 如果老任ban機可以ban埋其他功能或者甚至brick左部機既話可能阻嚇性大D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞