我女友老母又發功啦 唉 好辛苦

621 回覆
1774 Like 143 Dislike
諗起矛盾一生呢首歌
未搵到 不過都死心,應該搵唔到
同你一齊左九年 去到第七年先開始諗草錢
你怪得邊個
正常人有正常理財觀念都應該要每個月至少草一千蚊啦
唔講買唔買樓 係用黎比自己同屋企人有咩突發事應急

同埋就算你地共識唔結婚 起碼都會想同居啦
唔係話條女唔夠愛你就會走
佢係鐘意錢一早搵過第件自己有樓啦 仲洗同你行足九年
上面話條女睇錢重過睇樓主都on99
而家你條女係咪話因爲無樓而同你分手先?都係你女友老母係到搞事咋嘛
咁咪索性帶埋條女搬出去租屋住囉 住新界村屋都唔係好貴 係返工麻煩姐
不過係伯母方面諗呀 你都會想自己個女跟到個可以照顧到佢既男人啦 唔通想自己個女同條仔逼埋係劏房訓咩
再者三十歲都住係老豆老母屋企實招人話柄 剩係啲鄰居都夠煩死你啦
月月清就自己問題啦
大學翻parttime果時都唔會月月清
將心比心啦
男人老狗唱未來外母俾壓力
如果你有個囡
個寶貝囡同一個男人拍拖十年
個男人一直呃住大家話買樓,講足五、六年
但實際金額得返10萬
你仲會唔會同意個囡結婚呀?

做人有返啲良心
樓主都享受咗無憂無慮既十年了
而家都係承受返合理後果
講真,樓主十年前搵2萬真係算好好啦
成十年都冇諗過未來點過
咪姐係mk仔一名囉
變成老mk咁解姐
屌你做左咁多年野都唔儲下錢?
早兩年先開始儲死得啦 你女友又係 咁多年黎冇叫你儲錢架咩?
女人最撚叻口不對心,點會叫你儲啦自動自覺啦戇鳩港男
樓主係咁強調條女冇諗過結婚
天真到我以為係mk思想
我想講,mk仔都會去租樓同居
但樓主同女朋友,一個30,一個29
仲打算長住屋企
究竟係乜關係?
就算女朋友冇催婚迫你買樓
如果你係愛你女朋友
都要為佢著想喇
你諗下女人青春寶貴
過左35歲就變高齡產婦
如果你地係諗住生仔
咁就要趁嫩生喇
老婆同個仔你都有份架
愈遲生對媽媽同bb都好大風險
除非你地唔打算生咁就冇所謂
算啦,條友好撚柒 比條生路佢啦
睇邊種質素既女人姐
樓主同佢女朋友其實適合轉freelancer
去排公屋囉
人都30
事業發展都定哂
有乜撚野好焦慮 女一條姐屌過咪算
識玩,一早識諗出埋三糧啦宜家
但30歲人 無樓都算 連儲蓄都無
人地啊爸啊媽又真係會對你無咩信心
而且你地都拍左9年拖 個女仔都無咩時間再等你

巴打 努力啊 做返啲成績出黎比伯母睇
乞食科又點 做男人比啲大志 進修自已 一定有出頭天
樓主依個post可以俾屋企冇錢,自問又學業冇事業嘅巴們引以為鑑。

樓主廿歲頭冇為自己將來plan(應該都冇諗過會結婚),之後出黎就會好似樓主咁尷尬,一邊想同自己愛人二人世界,一邊自己又冇經濟,冇樓冇儲蓄,月月清又賭,真係兩頭唔到岸。

不過樓主條女都跟你咁耐啦,9年前,要飛一早飛咗你啦,搵個好似你身邊廿歲頭已經大有成就嘅男人唔好咩,女人啲時間好寶貴。

雖然樓主巴條女個老母講得好啱,但依個年代樓
主其實可以唔L理佢,可以唔結婚,樓主會唔會試下借少少錢,自己創業?與世隔絕啲搬入新界,租村屋,兩公婆夾租又o唔okay?

最後要點都係你地要好好再傾,始終係你地兩個人嘅事,關佢老母乜事。

大陸仔
老老柒柒。
香港d樓。公一份婆一份都未必買得起。
其實男性固然要為將來著想。咁但係女性呢?
依家咩年代。其實女人係咪一樣要諗下點樣去儲錢同埋搵多d?
而家樓主叫極春都話冇地方住
咁排公屋真係佢能力範圍內做到既事
呢個世界真係唔係人人買到樓
成日話樓價高
但樓主做sales
經濟差,sales呢行有幾危
就算而家樓價平一半,樓主都買唔起啦
接受現實,諗下計去適應社會
日日夜夜係度叫春真係冇眼睇
真係笑左 極端到 講到咁離地 現實既你又係乜料咁巴閉? 原來上網呻=要俾人屌 唔屌=鼓勵逃避現實=情感主義? 個個post都要嘈交咁既tone, 你究竟畢業未?
講真。買唔起咪租囉。點解一定要買?
之後最多咪繼續抽居屋。
係,幾年搬一次屋係辛苦。但係冇錢可以點?
條女肯跟條廢柴跟九年未算執到
愛就大哂咩 結婚住邊呀?大左肚點算?
無錢你同佢食屎呀? 定要娶個工人同埋你老豆老母住?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞