我女友老母又發功啦 唉 好辛苦

621 回覆
1774 Like 143 Dislike
港共>政策>樓價>感情. 你同我講唔關時事?!
突然多左好多財經界朋友教路
叫佢去做雞
香港女人個個都係一鳩樣
沒有例外

我曾經都以為有
但係佢自己用行動同我講係冇
分手啦 好撚正
唔好分手,唔好理佢阿媽,拖多幾年,人老珠黃,佢阿媽比埋禮金你拎佢個女走啦
30歲老女人.而家都已經好難沽出得好價錢.
就係佢阿媽覺得個女仲有希望麻,咪拖多3幾年,咩都無啦
樓主自稱自己外型唔差多女埋身.但就因為有良心又如情聖一樣.怕條女受傷害先未分手.
不如就襯呢個機會.放生自己去溝另多後生女.好好享受生活.

唔好咁啦佢陪我過左人生 三份一。
我自己廢 貪玩識食姐
其實條女肯同你屋企人住住先已經搞掂
好話唔好聽,父母過生,層樓咪又係你
期間又可以儲錢
無能力學乜人講二人世界

唉 無好好計劃 最閉人地有錢買樓比個仔
一比較下咪覺得我好無用囉
李嘉誠咪教左你囉
其實....
依家租金一樣都唔係合理得去邊。
當然可以話合唔合理邊個定。但係租金同收入中位數比例點都係高。

其實我十分同意你的講法。
我不嬲都話。
政府係冇責任幫巿民買樓,但係絕對有責任令巿民以合理的代價去解決住屋問題。
依家一個普通後生仔出來做野。租個屋其實都有問題。其實呢個社會真心唔健康。
所以我先話樓主女朋友同佢半斤八兩
或者佢地冇攤開來講
其實照現有資料
要結婚,就一定要同男家住先儲到首期
個女仔早幾年同佢plan咪又係俾樓主放上來
話條女迫佢結婚/chur佢....etc
我都有追
所以我先覺得係半斤八兩
根據樓主舊post,兩年前曾經同呢個女朋友分手
原因係女方唔想結
詳情可睇愛情長跑一post

之後我又發現樓主家境真係好一般
詳情睇居屋仔都有煩惱一post
樓主仲有個妹妹
自己又唔想同父母同住,上來呻
又話父母幫唔到手

另外,樓主真係衰爛賭
浮沈股海多年
我以為佢開膠post,點知原來佢真玩股
家底又唔夠厚,人工又低
玩到得返10萬
冇輸到破產算好彩啦

仲唔肯接受租樓
一心一意想父母套錢幫佢上車
你望下樓主講家事既post
個個post都謀住父母資產

老實講,我覺得佢女友本來都應該咁諗
以為時候到,男家父母實拎錢俾佢地買樓
點知越等越唔對路
先發展成而家呢個局面
所以佢女朋友咪一樣冇儲錢、飲飲食食囉

真係無plan結婚 突然又話想結 我真係嚇一跳 所以而家乜野病都爆哂出黎 由細到大都無煩惱
sor9,冇追晒

咁既情況我都一樣建議加按賺左個現金回贈,加快儲錢先,然後過左罰息期再轉第二間銀行賺回贈或者一炮過還番舊錢,假設按500萬,2%已經有10萬回贈
你諗得太天真
加按過有record, 就算還番都唔係咁易去第二間又按
唔會,只要準時還款唔會有影響,我而家就係每三年轉一次銀行賺緊回贈,如果樓主將按果舊錢入番落供樓戶口,銀行見到樓主資金充裕就唔會理佢
講左咁耐 最認真解決問題比人屌謀老豆老母家產
有錢唔賺咩 大家一聽到按左層樓起曬剛
其實了解多啲 好過租 幫人地供樓啦

居屋都可以2按?
其實你地分過手,又唔細?
冇諗過一復合就結婚?
你妹妹結咗婚未?
你父母幫手上車?
炒動物/option賺層樓返嚟
租樓囉

世界係咁講啦 唔係你想點就點

要適應個世界既玩法 唔係個世界黎適應你
巴打 唔好咁緊張 你唔係得自己一個
你面對緊一個 全港市民面對緊嘅問題

一個女人肯同你捱窮 先係真愛
人有順境逆境 同你行一世 應該甘苦與共

唔好俾壓力自己 覺得自己一定要俾到啲乜野對方 先可以結婚
乜都冇 咪兩個人一齊儲錢囉
香港地 個個都係咁捱架啦
向共同目標一齊努力 都可以好幸福

如果個女人(成功被洗腦) 覺得有樓先可以結
咁不如你兩個諗下 當初為左乜野先一齊啦
係咪真係覺得你有能力買樓先一齊

好想喊 好大壓力 真係就快癲
Sorry,錯多次,兩年計7500蚊,即係賺92500
其實你明唔明發生緊咩事
你唔係還完兩年就唔使再還
兩年後既利息同供款邊個俾?

定你想同我講 每兩年轉一次
都有10萬回贈
30年可以回足15次既10萬
總回贈150萬?

最終你借500萬款,利息唔使俾之餘
仲可以賺150萬
即係借500萬,連本帶利還350萬就得?
其實真係咁,我已經轉左第三次,就算你唔再轉按,你只要冇郁到按揭出黎舊錢,過左兩年罰息期你可以成舊錢一炮過還返比銀行,清左筆按揭佢

當然你將年期推到30年轉按15次,第一現金回贈未必以後都會有,第二之後亦未必會將存款利率與貸款利率掛勾,第三如果樓市下跌銀行收水亦未必咁易轉按到,但就而家既情況黎睇係可以咁做既
我當你計劃通

如果樓主父母原本已經供斷左
唔使供款

佢父母要重新做按揭
咁頭兩年既供款都係要硬食
2年後既轉按,先開始有所謂既10萬回贈
但就要cover番原本頭兩年既供款利息支出

咁又點賺呢?

以供斷 但未補地價 因為無諗過會賣一開始
其實....
依家租金一樣都唔係合理得去邊。
當然可以話合唔合理邊個定。但係租金同收入中位數比例點都係高。

其實我十分同意你的講法。
我不嬲都話。
政府係冇責任幫巿民買樓,但係絕對有責任令巿民以合理的代價去解決住屋問題。
依家一個普通後生仔出來做野。租個屋其實都有問題。其實呢個社會真心唔健康。
所以我先話樓主女朋友同佢半斤八兩
或者佢地冇攤開來講
其實照現有資料
要結婚,就一定要同男家住先儲到首期
個女仔早幾年同佢plan咪又係俾樓主放上來
話條女迫佢結婚/chur佢....etc
我都有追
所以我先覺得係半斤八兩
根據樓主舊post,兩年前曾經同呢個女朋友分手
原因係女方唔想結
詳情可睇愛情長跑一post

之後我又發現樓主家境真係好一般
詳情睇居屋仔都有煩惱一post
樓主仲有個妹妹
自己又唔想同父母同住,上來呻
又話父母幫唔到手

另外,樓主真係衰爛賭
浮沈股海多年
我以為佢開膠post,點知原來佢真玩股
家底又唔夠厚,人工又低
玩到得返10萬
冇輸到破產算好彩啦

仲唔肯接受租樓
一心一意想父母套錢幫佢上車
你望下樓主講家事既post
個個post都謀住父母資產

老實講,我覺得佢女友本來都應該咁諗
以為時候到,男家父母實拎錢俾佢地買樓
點知越等越唔對路
先發展成而家呢個局面
所以佢女朋友咪一樣冇儲錢、飲飲食食囉

真係無plan結婚 突然又話想結 我真係嚇一跳 所以而家乜野病都爆哂出黎 由細到大都無煩惱
其實你地分過手,又唔細?
冇諗過一復合就結婚?
你妹妹結咗婚未?
你父母幫手上車?

父母唔會幫妹比了 講到明 佢條仔住公屋 但我老豆老母整係想搵個錫佢就夠 我係估唔到佢老母 呢一年不斷攻擊我 加上我地本身無plan結婚 因為身邊朋友好多都無結婚 可以周圍玩周圍食
On9
自己無能唔好賴條女賴人地老母
你唔好害人啦
每人儲50萬
去買二手居屋
呢家呢個年代 女人係好現實
比你過到嫁比你果關
將來佢都可以一句離婚唔要你
你關心佢 佢關心既係佢自己將來
趁未結婚 用時間去諗呢樣野
不如開始諗放棄佢啦
搵過個肯同你租樓結婚再一齊努力既人好過啦
吹到你
兩個人一齊唔應該咁計較背景,如果感覺到對方係想搵人包養就行人啦!
至於有父幹,亦都唔會咁容易比出去。經常聽到啲準外母話養大個女好辛苦,又乜又柒。咁人地養大個仔唔辛苦?
跟住就變成冇本事唔好學人取老婆。
我身為人父夠資格講我養大個仔供書較學係想個仔有自己想要嘅出路,而唔係讀完書做幾年嘢就走去包養人。
做男人最緊要有少少本事,唔駛多而你要求又唔太高都會有女朋友。到你接近40歲有些少底嘅時候再諗結婚都未遲。到時啲terms會唔同晒。
講真 你條女係有心既 就一齊供樓啦 佢老母個思想都有問題 有錢未必會對佢個女好

好似我老婆都每個月同我一齊儲錢買樓
我都係窮撚黎 差唔多30k一個月 香港買樓好撚艱難

香港真係 搏曬命都係為左生存落去
人地就為左享受生活
呢點你無得怕
佢出得去搵另一個,自然有佢既risk要受

如果睇gain/loss,幾肯定條女loss既仲多過你
兩個人一齊唔應該咁計較背景,如果感覺到對方係想搵人包養就行人啦!
至於有父幹,亦都唔會咁容易比出去。經常聽到啲準外母話養大個女好辛苦,又乜又柒。咁人地養大個仔唔辛苦?
跟住就變成冇本事唔好學人取老婆。
我身為人父夠資格講我養大個仔供書較學係想個仔有自己想要嘅出路,而唔係讀完書做幾年嘢就走去包養人。
做男人最緊要有少少本事,唔駛多而你要求又唔太高都會有女朋友。到你接近40歲有些少底嘅時候再諗結婚都未遲。到時啲terms會唔同晒。

唉 我就係過唔到自己 餓死老婆溫臭屋 我思想好傳統 從一以終 咁多年黎女都無firlt過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞