我女友老母又發功啦 唉 好辛苦

621 回覆
1774 Like 143 Dislike
樓主,同你差唔多一樣情況
先唔講你既concept

講講咩叫做mortgage link
就係你所講既2.15息供樓,你既戶口都會有2.15%既利息(大部份銀行都係供款既一半)

又先唔講樓主父母供斷左未
佢要拎500萬出來供,加按又好,轉按又好,都係上限250萬既2.15%來做抵消
亦即係話如果佢屋企拎到有500現金,就最多250萬有呢個息,另外250萬係無息

之後就係你講既轉按
轉按係會有「優惠」
當佢父母既樓係供緊
咁叫佢父母轉按
就可以拎呢d銀行優惠
咁換句話講
佢父母轉按得來既優惠就轉俾樓主?(即係所謂既10萬回贈)
樓就繼續佢父母供
錢就個仔袋

你真係不孝到一個點
不如索性叫父母直接俾錢樓主好過啦

可能你會話,咁由樓主供囉

如果係咁,咪即係樓主由每月儲6 7千,零負債
變成岩岩我講既,為左10萬,揹左層樓既債務
都仲未講樓主都供唔到

可能你又會話,咁一家人供囉

ok fine,即係以上所講
錢就仔袋,個仔又多左負債

之後個仔又要拎番10萬回贈來幫手供番層樓
補充番少少:

供斷物業vs未供斷物業

如果樓主父母已經供斷左
咁佢父母本身就唔使再俾供樓利息
咁轉唔到按,只能直接按樓
亦即係話父母可以按左層樓,繼續供番樓
但可以套現俾個仔來溝女
父母辛苦,仔享樂

未供斷既話
咁佢父母真係可以用轉按
係供樓利息係轉按過程中無變既情況下
真係可以拎回贈優惠
但都係果句
又係父母繼續供樓
果d回贈優惠就俾個仔

咁講到尾
都係不如叫父母直接俾錢個仔

所以巴打你個轉按玩法
只可以俾原本有樓供緊既人

而唔係樓主果種
好清楚
太長唔quote了
巴打好有心
打咁大篇
點解要靠屋企人幫你
而家開始儲錢投資
接近40歲時搵返個25歲結婚
tg:godknows1025
按父母層樓,不如按自己喇,去借錢玩保險融資,借上借.按自己條命.個個月收多幾千蚊.唔好謀人地.
事實上佢女友面對情況就喺

一個佢老母,一嗰喺樓主

屌你女人版阿媽老公跌落水救邊個先問題,而且兩個家陣都喺水入面
借500萬
兩年利息21萬
其中250萬放番去銀行做mortgage link (抵消500萬既供款2.15%)
即係實借250萬可以拎出去中銀做2%存款

你用由500萬減出來既250萬做2%存款來抵消500萬(2.15%供款利息 )

仲話有10萬賺?
巴打 唔好咁緊張 你唔係得自己一個
你面對緊一個 全港市民面對緊嘅問題

一個女人肯同你捱窮 先係真愛
人有順境逆境 同你行一世 應該甘苦與共

唔好俾壓力自己 覺得自己一定要俾到啲乜野對方 先可以結婚
乜都冇 咪兩個人一齊儲錢囉
香港地 個個都係咁捱架啦
向共同目標一齊努力 都可以好幸福

如果個女人(成功被洗腦) 覺得有樓先可以結
咁不如你兩個諗下 當初為左乜野先一齊啦
係咪真係覺得你有能力買樓先一齊
其實你明唔明發生緊咩事
你唔係還完兩年就唔使再還
兩年後既利息同供款邊個俾?

定你想同我講 每兩年轉一次
都有10萬回贈
30年可以回足15次既10萬
總回贈150萬?

最終你借500萬款,利息唔使俾之餘
仲可以賺150萬
即係借500萬,連本帶利還350萬就得?
我當你計劃通

如果樓主父母原本已經供斷左
唔使供款

佢父母要重新做按揭
咁頭兩年既供款都係要硬食
2年後既轉按,先開始有所謂既10萬回贈
但就要cover番原本頭兩年既供款利息支出

咁又點賺呢?
其實女人有錢都代表有能力搵到個更有錢既男人
何況佢都就黎30歲,男人有錢既唔好去追個十八廿二既
你條女家境條件點先
如果唔係咩中產上流
憑咩要求有錢男友

十年前唔算有錢 呢十年炒樓炒股賺到錢 開始睇唔起我
其實女人有錢都唔代表有能力搵到個更有錢既男人
何況佢都就黎30歲,男人有錢既唔好去追個十八廿二既
咁嘅女要黎把撚
咁佢老母都冇錯嘅,唔想個女捱。只可以怪香港嘅樓已經唔係比正常香港人買
講真, 溝過個, 呢啲女要唔要都罷咁勢利

就算你改變到條女諗法, 都改變唔到佢老母諗法, 如果佢係親生, 應該唔多唔少佢同佢老母諗法都差唔多

女既野, 對多幾年都厭啦, 要放棄森林果個唔會係女, 而係仔囉, 除非你條女係女神級啦, 不過我諗機會唔大
男人老狗三十歲先識驚覺要未雨綢繆係抵屌嘅
不過你男人三十歲應該係事業拼搏嘅衝刺期 兩萬頭真係做唔到D乜 對你整個人生唔會有好大嘅改變 你屋企有個叫做自己竇兩老又健在 唯一要擔心係可能真係要預多D養老洗費比兩老 等閒仲可以同佢地去雨旅行 一家樂也融融 成件事根本好完美 為左一條女要打亂哂你人生以致你屋企 值得咩?你條女本身咩條件?學樓上巴打咁講 男人四十一枝花 驚閪咩 如果條女講到無樓一齊唔到 無將來 呢條女好打有限啦 要唔要都擺就啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞