我女友老母又發功啦 唉 好辛苦

621 回覆
1774 Like 143 Dislike
巴打,講真就算比你買到樓,呀伯母都係會繼續貶低你,根本佢份人有問題,就算佢個女搵到個有錢既,見到第二個再有錢啲佢又會再發功,除非你女朋友肯甩左個呀媽啦,如果唔係
2個人搵4萬幾
當你加埋月儲萬5,計埋花紅
一年就儲20萬

五年就100萬

五年後100萬應該仲夠俾新界300零尺樓首期

到時都係三十幾歲,計埋你呢五年會升職加人工
可以儲更多錢 買樓更快

總結 有心唔怕遲 睇你有幾大決心
賭下馬 賭下波 賭下股 咁多年黎月月清
之前有個post 話三十歲前唔好咁傻仔係度儲錢,
話要有生活,食好d 玩好d, 個時好多連登仔都受。依家有人板比你地睇
條女老母有問題 條女都好撚有問題 依家呢個社會 女權至上 但仲係諗住買樓結婚由男方出晒 層樓佢無份住?真心想行落去點解唔一齊努力?勸樓主盡早分手
每個人既生活方法唔同 無咩好比較
一齊9 年,到依兩年先儲下錢,咁你頭七年咩都冇計劃過? 咁真係唔怪得伯母wor
巴打令我諗起一個朋友嘅經歷
佢背景同你好似
不過再差啲屋企連樓都冇
又係未來外母洗腦洗到條女都慢慢唔爭佢
說話仲開始越嚟越難聽
爭在未有實際行動去派帽(或者未遇到金龜啦)

咁佢同你一樣都有買吓波馬六合彩咩都鐘意賭吓
就喺佢自暴自棄差唔多絕望嘅時候
有一日
佢賭贏咗
執到兩千幾萬
佢冇同條女講
跟住狠撇咗條女,條女當然冇挽留仲覺得係解脫
條女老母仲好開心話個女終於諗通放棄咗件負資產
直到分手後一排佢條女發現佢又買車又買樓覺得奇怪之後先知佢發咗達
想食回頭草但條仔話你喺我失意時都冇支持我
而家做乜要同你共富貴同邊有信心同佢過人世
最後條女除咗成個怨婦咁周圍唱佢之外咩都做唔到
都今日都仲未嫁得出
相返我個fd就遇到個真係愛佢嘅好女仔
下年準備結婚㖭喇

所以正所謂唔賭唔知時運到
建議樓主試吓繼續賭
話唔定有得翻身
無話要比較d 咩,只係比個人板後生仔,如果想同女友結婚最好一早計劃定
其實係大家無共識 俾結婚一定要買樓呢個概念綁住姐 有相同價值觀會舒服好多
唔好分手,唔好理佢阿媽,拖多幾年,人老珠黃,佢阿媽比埋禮金你拎佢個女走啦
樓主又有努力過咩?

賭下馬 賭下波 賭下股 咁多年黎月月清
佢咪講左近呢兩年已經蓄錢 講真男人唔怕遲 最緊要肯做 不過條女等唔到就由鳩佢啦 無謂強迫自己
咪害樓主父母啦
樓主搵得二萬,仲係做sales
點供到兩邊樓
佢父母係無辜
老來先瞓街咩
結論:兩個都係仆街,一個係相對有錢但冇腦嘅仆街,另一個係冇錢又冇腦嘅仆街
樓主搵兩萬,仲係做sales
銀行果關好難過
女友又係搵得兩萬
儲多啲錢先啦

不如說服女友同住男家仲實際
香港搞唔掂 諗下移民啦
係外國買層樓易d
咁樣同叫父母俾錢有乜分別?
佢父母講明冇能力再拎錢
咁都加按到?
加按完唔洗供咩?
之後就要供兩層,當你每層萬五都三萬
兩條友食西北風過活?
咪係,都唔知樓上條友乜邏輯
都討論咗咁多頁
如果可行,一早有人提出咗啦
樓主一開始就話父母冇能力再套錢
認真,分手

分左手你睇野會變返彩色
同意買樓唔難,但現實係唔會個個買到樓,如果個個都買到樓就天下大亂啦 唔明有咩問題

另外好有興趣想知你又有幾勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞