我女友老母又發功啦 唉 好辛苦

621 回覆
1774 Like 143 Dislike
你呢d咁既人真係見唔撚少。
你話人老母閪見錢開眼。或者人地其實係想要個有能力既女婿(起碼勤力), 你自己都識講啦你不求上進,咁你又點證實人地既諗法係拜金而唔係想要個上進既女婿呢? 有時人點解會廢會窮會比人睇唔撚起,logic好關事。諗野唔好成個廢老咁瀨天瀨地。Be logically consistent

唉讀得書少 真係 我老豆都買左兩層樓 一層比阿爺 生個仔出黎咁撚無用
真心講句,我係你就而家開始發奮, 做人幾時發奮同年紀根本無關係。如果你條女要飛你咪由佢飛, 如果你係有料黎肯努力嘅,他朝有日人地一定會後悔。到時你要咩都有咩,件前女想返轉頭都有資格reject人
香港就係一個咁仆街既地方!
唔好話自己無用,你只係唔夠有錢者,人地唔鐘意你唔夠有錢都無計

不過啱啱電視先睇完英國皇室結婚新聞,女嫁入豪門就幾十萬人祝賀,嫁比個少個錢既就日駡夜駡,都咪話唔心酸
你條女唔會幫你分擔層樓?

我條女幫屋企分擔緊 每個月要幫手供
其實如果你屋企本身有物業,可以拎去加按,咁你就有首期去買你自己層樓

當然前提係你(同你女友加埋)供得起啦

身邊好多朋友都係有收入差首期,咁呢招就有用,上個post 睇左啲就冇追,唔知你依家月入

加按 我係咪要比多份錢供屋企 再供新樓 供兩份?
有樓真係好緊要 我有樓冇女
我冇樓有女。但係我條女廢到嘔 ....
我同樓主情況相反 , 我老母成日叫我飛左佢

利申 : 就結婚
我仲好細,老豆有層樓留比我,不過呢一世都應該唔會有女

有錢就夠 見你十幾萬牛熊咁玩
唔玩牛仔應該會開心啲
真心講句,我係你就而家開始發奮, 做人幾時發奮同年紀根本無關係。如果你條女要飛你咪由佢飛, 如果你係有料黎肯努力嘅,他朝有日人地一定會後悔。到時你要咩都有咩,件前女想返轉頭都有資格reject人

我呢行頂哂磅都係3萬 唔知點再發奮
你女友最美好果幾年.你都享受左咯.點都好你都無野輸啦.
你呢d咁既人真係見唔撚少。
你話人老母閪見錢開眼。或者人地其實係想要個有能力既女婿(起碼勤力), 你自己都識講啦你不求上進,咁你又點證實人地既諗法係拜金而唔係想要個上進既女婿呢? 有時人點解會廢會窮會比人睇唔撚起,logic好關事。諗野唔好成個廢老咁瀨天瀨地。Be logically consistent

唉讀得書少 真係 我老豆都買左兩層樓 一層比阿爺 生個仔出黎咁撚無用
阿爺仲喺到?

係 二十幾年前離婚 佢有兩頭住家 層樓比左第二邊
講真 , 真係鐘意對方 .....
錢銀問題有咩話解決唔到 , 買唔到樓咪租囉 . 慳 d駛囉 .
我老母成日問我點解要生活得咁辛苦 , 但係其實呢樣野 , 只係睇你肯為對方付出幾多 .
等於 d囡成日話搵個經濟搵定的男性,咁點解 d囡又冇過自已努力搵多 d / 慳 d駛 ? 講到尾,你肯為對方放棄 d咩 ? 定係由頭到尾只係諗緊自已 ?
男人越佬越值錢怕乜,你條女都係睇錢行先咁你都可以睇樣睇身材飛左佢,呢個世界咁多女你先係唔好為左佢放棄成個森林
我同你一樣咁分手,響而家既樓計,根本買唔到樓,唯有搵果件肯一齊捱
進修啊,考專業資格,去外地。。。。大撚把選擇啦 點解唔接觸多d其他資訊。你唔好又問人應該進修咩,咁大個人零research能力零分析能力真係幫你唔到,你都係做返紙皮,枱布算啦
分手會開心
你女友都聽佢老母講
呢重外母
結婚後你都會辛苦

不如分手
有時間令自己搵多D錢
再搵個女人
La
我唔覺得咁係一個原因佢唔需要為你地層樓負出

婚姻係兩個人付出,佢自己都負擔唔到
點解只要求男方自己一個要負擔到?

女人真係有西就大撚晒?

樓主30歲仲後生,條女仲急過你
大不了分手
有「男方負全責」呢個態度已經好唔要得
搵唔搵到?
係囉,如果人工/地位有跟埋一齊增值既咪值錢囉,如果唔係,同留下個石q有咩分別? 你會唔會覺得留下石q好有魅力? 咪再用呢句野自欺欺人啦
係呀,所以呢個只係適用啲收入唔錯、但差份首期既人

巴打我見你話唔知點再發憤,我諗呢樣野無論你同唔同到現任一齊都要諗清楚,自己既人生係自己既,而人人追求既野都唔同,你係想安安穩穩舒服一生、定係捱生捱死搵多啲,得你自己先知。

諗到自己人生想點行,先有得討論下一步
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞