震驚!!遵x補習名師筆記錯漏百出,至今仍在補習界生存!太頑強了!

1001 回覆
1117 Like 21 Dislike
Pish
今次學生人流真係由A to C
天地有正氣
神棍點會抄筆記
依頁大家又搵唔搵到有咩錯?

1. 綠色圈
首先「Inflation rate」應該譯做「通脹率」,而唔係「通貨膨脹」。

2. 紅色圈
Price level嗰度Andrew用「Different inflation rate」去解釋係唔正確。
正確應該係「Different price level」,原因係兩個國家的inflation rate唔同並唔代表price level唔相同。
依樣嘢CE Econ 2006 Paper 1 Q50已經考過,當年有38%的考生答中。
如果咁樣都唔識,即係差過全港38%的考生。

CE Econ 2006 Paper 1 Q50
GDP at constant market prices would NOT be a good indicator to compare the living standard of two countries when the _________ of the two countries is different.

(1) population size
(2) income distribution
(3) inflation rate

A. (1) and (2) only
B. (1) and (3) only
C. (2) and (3) only
D. (1), (2) and (3) only

當年的答案係A。

最搞笑係佢自己做返同一條MC嗰陣,佢自己都唔揀inflation rate。

3. 藍色圈
佢啲中英文都好差。
明明句句英文的句式都相同,佢啲中文都可以譯到一句比一句差。
其實上面果幾句都有啲問題,但藍色圈依句特別差。
既然佢同YY咁fd,不過去補下中文先啦。
呢個又係伏學生
Diamond paradox
如果佢係一心想解釋Total benefit VS marginal benefit其實可以既。

庇古稅
應該想講Government action to eliminate externality,呢兩個我覺得可以。

但一定要同學生講個字係唔考,唔知佢有無啦
由於我今日下午、夜晚唔得閒上網
所以我開定新post

順便整個精華
https://lihkg.com/thread/654742/page/1
傻仔先去搵補習社
好啦
我出街做嘢先
下午我唔會上網
嗰面交比大家
成堆同學補佢得個LV5
利申 ECON5**
垃圾補習佬
希望多啲DSE 雞睇
今年又要重新編寫筆記
年年都話自己重新編寫
重新編寫都錯足咁多年
重新編寫就係要愈寫愈錯 你識條鐵咩
果然辣殺
咁都做到名師
香港地真係無嘢係無可能
好勵志
前提係a level 要考到A先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞