震驚!!遵x補習名師筆記錯漏百出,至今仍在補習界生存!太頑強了!

1001 回覆
1117 Like 21 Dislike
錯Concept

AS-AD入面的P係General Price Level,而唔係Price ($)價格呀!
中四demand supply淨係講某個物品,所以y-axis就會用Price ($)。
但係AS-AD入面,P係無單位,y-axis唔應該寫($)
求其一個中五學生都識啦!!!

你仲要唔係唔小心,同樣的錯誤你起碼犯咗十次以上
不過我都懶得cap啦!

咁都錯你點教書呀?
這是正式錄用的補習名師嗎?

追左廿頁
成個post最精彩係呢個
真心想問佢大學點畢業
慢慢來 一定看出誰好誰壞

而家大家一齊睇下最好最壞
上堂嘅學生先睇得明?驚你啲note share比人掛
ANDREW:「這兩天以來我度日如年,可以話是我這五年來最艱難的日子。你們將問題不斷伸,說我經常召妓,再加鋪天蓋地的人身攻擊,將我變成人人得而誅之的魔鬼。我和你們有甚麼仇怨? 要將我徹底摧毀才心息!」
諗返點解有呢個concept,用返definition去睇...economic goods: some things are of value in which people are willing to pay a price for them (好多年前讀,應該咁上下?) 咁先prefer more of it
所以流浪狗對愛狗人士 以至一般對狗冇興趣既人都唔算係economic goods
成個post勁多笑點
ECON唔補都得,但你啲中文就一定要補下
似乎dse cut唔少
utility / law of one price 印象AL時代都有
Utility is destroyed.

其實唔係細啦 成個concept 錯晒

九唔搭八
觀察唔到點被破壞
歷史總是不斷重演 兩年前Oscar Ma 出事 有D老師同同學衝出黎做虎主狗 連六月娘都出黎幫手 依家Andrew Lo呢件事 除左六月娘醒目冇表態 其餘既全部都同當年一撚樣 只係人物唔同左 同埋有天王XX幫拖
Andrew
Andrew Lo今次係會無事,唔駛養仔女咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞